Ολλανδικοί πειραματισμοί με το Nederlands Dance Theater

ollandikoi-peiramatismoi-me-to-nederlands-dans-theater

Έχουν περάσει σχεδόν εξήντα χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το φημισμένο ολλανδικό συγκρότημα χορού Nederlands Dans Theater κι όμως τα βήματά του εξακολουθούν να οδηγούν στην πρωτοπορία, με νέες ιδέες, τεχνικές και πειραματισμούς. Στις τέσσερις παραστάσεις που θα δώσει αυτή τη βδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής (από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή), με το οποίο εγκαινιάζει φέτος μια μόνιμη συνεργασία, το ολλανδικό συγκρότημα συνδυάζει το χορό με τα εικαστικά: το βίντεο αρτ και τη γλυπτική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο χορογραφίες, τις οποίες υπογράφουν οι μόνιμοι συνεργάτες του NDT, ο γνωστός μας Γίρζι Κίλιαν, ο οποίος ήταν επί χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου και οι Πολ Λάιτφουτ και Σολ Λεόν. Ο Βρετανός Λάιτφουτ και η Ισπανίδα Λεόν βάσισαν σε μουσική Φίλιπ Γκλας τη χορογραφία τους που έχει τίτλο «Silent Screen» (Σιωπηλή οθόνη). Αυτή η δουλειά τους, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Χάγη τον Απρίλιο του 2005, φέρνει το βίντεο αρτ πιο κοντά στη χορευτική κίνηση. Οι δύο πολυβραβευμένοι δημιουργοί πειραματίζονται με την ηρεμία και τον πανικό, την κινηματογραφικότητα και την παντομίμα.

«Είχα μια ιδέα στο μυαλό μου και η μουσική του Φίλιπ Γκλας ήταν σαν να βρισκόταν εκεί και να με περιμένει», έχει δηλώσει ο Πολ Λάιτφουτ. «Υπάρχουν τόσα επίπεδα και τόση ελευθερία στη δουλειά του, ενώ και ο ίδιος δημιουργεί θεάματα που συνδυάζουν το θέατρο, το χορό και τον κινηματογράφο. Για εμάς η μουσική του είναι ένα ολοκληρωμένο ταξίδι. Ποτέ δεν βαριέμαι να την ακούω γιατί έχει μέσα της τον φυσικό ρυθμό του χορού. Ο ίδιος είναι περιγραφικός αλλά όχι τόσο εξειδικευμένος, αφηγηματικός αλλά όχι τόσο αναλυτικός, όπως ακριβώς και το NDT».

Μια ζαριά καλή


Για τη δική του χορογραφία που έχει τίτλο «Τοss of a Dice» (Ζαριά) ο Γίρζι Κίλιαν απευθύνθηκε στον Ντιρκ Χάουμπριχ, ο οποίος έκανε μια σύνθεση γεμάτη αφαίρεση και υπερρεαλισμό. Η παραγωγή που θα δούμε περιλαμβάνει ένα αιχμηρό γλυπτό που περιστρέφεται πάνω στη σκηνή, ενώ 12 χορευτές εκτελούν τις κινήσεις τους λειτουργώντας σαν ιαπωνικά σύμβολα μέσα στο χώρο.

Τριάντα σολίστ διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικίας 23 έως 42 ετών, αποτελούν το NDT Ι που έρχεται στο Μέγαρο. Το συγκρότημα, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πάντα ανήσυχο Αντερς Χέλστρομ, αποτελείται από ακόμα δύο ομάδες, που διαφοροποιούνται με βάση την ηλικία των χορευτών: στο NDT ΙΙ συμμετέχουν χορευτές 16 έως 23 ετών, ενώ στο NDT ΙΙΙ, πηγαίνουν όσοι είναι πάνω από 40.

Αυτός ο διαχωρισμός έγινε με πρωτοβουλία του Γίρζι Κίλιαν, ο οποίος ήθελε από τη μια να δώσει τόπο στα νιάτα κι από την άλλη να μην βάλει στον γύψο τους χορευτές μιας κάποιος ηλικίας, οι οποίοι έχουν ακόμα να προσφέρουν. Ο Κίλιαν από το 1973 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει για το NDT πάνω από 60 χορογραφίες. Πολλοί μιλάνε για την «τεχνική Κίλιαν», ο ίδιος την αρνείται: «Μου αρέσει η δουλειά μου να επεκτείνεται σε διάφορες κατευθύνσεις. Σκοπός του χορογράφου είναι να φτάνει ώς τα άκρα της ψυχής. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ή να γυρίζουμε γύρω από έναν άξονα μέχρι να πεθάνουμε. Καλύτερα να ερευνούμε τι είμαστε και τι θέλουμε να πούμε όσο περισσότερο γίνεται».