Πάντα υπέρ μας ο Ζακ Λανγκ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

panta-yper-mas-o-zak-lang

Τη δημόσια συμπαράσταση του Ζακ Λανγκ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, επανεπιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, στη συνάντηση που είχε χθές στη Θεσσαλονίκη με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας και θερμό φιλέλληνα.

«Τα αισθήματά μου για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ γνωστά» είπε ο Ζακ Λανγκ και υπενθύμισε ότι είχε προσφέρει εξ αρχής εμπράκτως την υποστήριξή του στη Μελίνα Μερκούρη. Πρόσθεσε ότι είναι καθήκον της Μ. Βρετανίας προς την Ελλάδα να αποκατασταθεί η ενότητα των Γλυπτών. «Απαιτείται διεθνής προσπάθεια. Τα Γλυπτά ανήκουν σε ένα μνημείο το οποίο λεηλατήθηκε σε μια άλλη εποχή, την περίοδο της Αποικιοκρατίας. Για τη Βρετανία θα ήταν διαπιστευτήριο καλής θελήσεως να συνειδητοποιήσει την αξία μιας τέτοιας ενέργειας», δήλωσε ο κ. Λανγκ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Μ. Λιάπης μίλησε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θέμα «Χορηγία και εθελοντισμός για την Τέχνη». Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2008, έχουν υποβληθεί 14 πολιτιστικές χορηγίες ύψους 1.434.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετά ακόμη αιτήματα. Η πολιτιστική χορηγία εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που προσέφεραν τη χορηγία.

Όπως είπε, κεντρικός στόχος είναι να έρθει πιο κοντά η οικονομία με τον πολιτισμό. Από έρευνα που έγινε στη χώρα μας, πρόσθεσε, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά να αγοράζει προϊόντα εταιρειών που έχουν έντονη χορηγική δραστηριότητα. Τόνισε ότι σαφώς η πολιτεία πρέπει να ενισχύει τους φορείς, αλλά οι χορηγίες είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα.

Σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού θα ανακοινώσει το διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. είχε λήξει χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά η σύσταση παρέμενε η ίδια. Στα νέα μέλη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Μύρων Μιχαηλίδης και ο Γιάννης Μπουτάρης.


Αδιαμφισβήτητα αυτά είναι πραγματικά ευχάριστα νέα που χαροποιούν όλους τους Έλληνες, άσχετα αν πολλοί εξ αυτών αγαπούν περισσότερο ή λιγότερο την πατρίδα τους.