Πέντε παγκόσμιες πρεμιέρες στη Θεσσαλονίκη

pente-pankosmies-premieres-sti-thessaloniki

Μια απουσία βραβευμένου, και πάλι από τη Γερμανία, σημαδεύει και τη δεύτερη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στο Βασιλικό Θεάτρο.

Πρόκειται για τη χορογράφο Σάσα Βαλτς, ιδρύτρια της ομάδας «Sasha Waltz and Guests», η οποία μοιράζεται το 10ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες» με τους Κριστόφ Βαρλικόφσκι και «Rimini Protokoll». Οπως έγινε γνωστό, η Σ. Βαλτς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας που δεν της επιτρέπει να παραστεί στη Θεσσαλονίκη για να το παραλάβει. Το βραβείο θα της απονεμηθεί μεν, αλλά όχι και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει, όπως αναφέρεται στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου. Πέρυσι είχε απουσιάσει ο Γερμανός σκηνοθέτης, Πέτερ Ζάντεκ.

Χθες άρχισαν να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη οι σημαντικοί καλλιτέχνες που θα βραβευτούν. Ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Πατρίς Σερό, ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι, τα μέλη της ανατρεπτικής γερμανικής ομάδας «Rimini Protokoll», αλλά και ο βραβευμένος με το 8ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», Λιθουανός σκηνοθέτης, Οσκάρας Κορσουνόβας, ο οποίος θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα και με τη μορφή «work in progress», τον «Αμλετ» του Σέξπιρ. (Κυριακή, 5 μ.μ., ΕΜΣ).

Δεν πρόκειται για τη μοναδική παγκόσμια πρεμιέρα. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, προβάλλεται στο φουαγέ του Βασιλικού Θεάτρου, η κινηματογραφική παραγωγή του Πατρίς Σερό, «Από το Σπίτι των Νεκρών». Αύριο, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της ΕΜΣ, δίνεται παράσταση του «Ελεύθερου Θεάτρου της Λευκορωσίας» που έγινε ειδικά για τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ζώνη Σιωπής». Την Κυριακή, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, προβάλλεται η ταινία «Wahl Kampf Wallestein» των Χέλγκαρντ Χαγκ και Ναντιέλ Βέτζελ του «Rimini Protokoll». Τέλος, την Κυριακή το βράδυ, με την τελετή απονομής, ο Πατρίς Σερό θα παρουσιάσει την παράσταση-αναλόγιο «Coma» του Πέρι Γκιτάτ, σε σκηνοθεσία Τιερί Τιε Νιάνγκ, μια παραγωγή που δημιουργήθηκε ειδικά για το 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπόλοιπες σημαντικές παραστάσεις και τα συμπόσια για τους βραβευμένους. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά προτεραιότητα έχουν οι άνω των 400 προσκεκλημένοι κριτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι. Ειδικά για τις παραστάσεις θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης μέχρι πλήρωσης των θέσεων, γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καλούν στο 2310-288000.

Ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου πρέπει να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, και γι' αυτό ξεκίνησε ήδη επαφές με φορείς της πόλης, ώστε να υποστηρίξουν τη διοργάνωση στο μέλλον. Το θέμα θα τεθεί και στον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος θα παραβρεθεί στην τελετή απονομής.