Πολυφωνία και Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ένα αστείο

polyfonia-kai-ethniko-symvoulio-radiotileorasis-ena-asteio

Παραδέχτηκε εχθές ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, ότι δεν κρατάνε αρχεία με τα λεπτομερή στοιχεία των μετρήσεων σχετικά με την πολιτική πολυφωνία στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Οπως και ότι ο τρόπος καταμέτρησης από την Ανεξάρτητη Αρχή είναι διαφορετικός από εκείνον των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Star, Σταμάτης Μαλέλης, αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο μέτρησης του ΕΣΡ, μετά την τελευταία επιβολή προστίμων (30.000 ευρώ για το Star). Επισήμανε ότι τα ποσοστά προβολής των κομμάτων που παρουσιάζονται από το Συμβούλιο σε σύγκριση με αυτά που καταγράφει το κανάλι έχουν τεράστιες αποκλίσεις, καθώς και ότι δεν διατηρείται σχετικό αρχείο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διασταύρωση.

Χθες ο κ. Λασκαρίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επέμεινε ότι αυτό συμβαίνει «διότι είναι διαφορετικός ο τρόπος καταμέτρησης. Εμείς μετράμε και όσα λένε οι παρουσιαστές των ειδήσεων για τα κόμματα όπως και τις ανακοινώσεις τους, ενώ τα κανάλια, όχι. Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όταν δύο πολιτικοί μιλούν ταυτοχρόνως, κάτι που κάνουν τα κανάλια. Μετράμε μόνο τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, γιατί είναι αυτά που βλέπει σχεδόν όλο το κοινό, ενώ τα κανάλια μετρούν όλο το 24ωρο».

Πάντως, όπως πρόσθεσε, το ΕΣΡ εξετάζει το σύστημα ελέγχου του κι έχει δοθεί εντολή να γίνεται πλέον και καταγραφή των στοιχείων ημερησίως. Μέχρι τώρα πάντως ο υπάλληλος που έκανε τις καταμετρήσεις κρατούσε -όπως είπε ο κ. Λασκαρίδης- πρόχειρες σημειώσεις με στοιχεία κι έστελνε στην Ολομέλεια μόνο τα τελικά συμπεράσματα. Εσπευσε όμως να τονίσει ότι πολλά προβλήματα θα λυθούν με τη λειτουργία του «Πανόπτη», του συστήματος αυτόματης ηλεκτρονικής καταγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων, η τοποθέτηση του οποίου αναμένεται στις αρχές του 2009. Στις μετρήσεις, πάντως, για την πολιτική πολυφωνία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, παρατηρείται σχετική βελτίωση αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Κατά τα λοιπά, το Συμβούλιο επέβαλε χθες πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας. Στο «Ράδιο Εκφραση» (Θεσσαλονίκης) επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ για μη τήρηση τεχνικών προδιαγραφών. Για τον ίδιο λόγο τιμωρήθηκε με 10.000 ευρώ το «Heart FM» (Θεσσαλονίκης), ενώ πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Ράδιο Ωμέγα» (Δωδεκανήσου), καθώς δύο φορές απέστειλε διαφορετική (μη γνήσια) ροή προγράμματος από αυτήν που είχε καταγράψει το ΕΣΡ για συγκεκριμένη