Riccardo Scamarcio: Ανάμεσα σε δύο σκηνοθέτες

riccardo-scamarcio-anamesa-se-dyo-skinothetes

Μόλις 40 χρόνων, ελκυστικός, φιγούρα συχνή στην ιταλική τηλεόραση, ιδιαίτερα στην εξαιρετική, βραβευμένη σειρά «Η καλύτερη νιότη», αλλά και σε πρόσφατες ιταλικές ταινίες («Romanzo criminale», «Ο αδερφός μου είναι μοναχοπαίδι»), ο Riccardo Scamarcio έχει τα τελευταία χρόνια μετατραπεί σε σύμβολο του σεξ για τις νεαρές Ιταλίδες που τρέχουν να πάρουν αυτόγραφο ή να φωτογραφηθούν μαζί του.

Την βδομάδα αυτή, θα δούμε τον Ρικάρντο στην ταινία «Ο αδερφός μου είναι μοναχοπαίδι», του Ντανιέλε Λουκέτι. Ταινία γύρω από τη σύγκρουση δύο αδερφών, αντίθετων πολιτικών απόψεων, στην Ιταλία των δεκαετιών του '60 και '70, με τον Σκαμάρτσιο να ερμηνεύει τον κομμουνιστή αδερφό, με τον οποίο ο μικρότερος, Ατσιο, έρχεται σε σύγκρουση, όταν γίνεται μέλος του φασιστικού κόμματος.

Τον Riccardo Scamarcio επέλεξε και ο δικός μας Κώστας Γαβράς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μετανάστη Ηλία που αναζητά την Εδέμ στο Παρίσι, στη γαλλο-ελληνική παραγωγή του «Παράδεισος στη Δύση», είδος road-movie, που τα γυρίσματά του άρχισαν αυτές τις μέρες. Συνάντησα τον Ρικάρντο στα πρώτα γυρίσματα του Γαβρά, στις Άλπεις, και μιλήσαμε για τους δύο ρόλους του.

Η ταινία «Ο αδερφός μου είναι μοναχοπαίδι» αναφέρεται στις δεκαετίες του '60 και '70, πριν δηλαδή καν γεννηθείς. Πώς κατάφερες να μπεις στο κλίμα αυτό;

Ήταν κάπως δύσκολο στην αρχή. Αλλά υπάρχουν πολλά βιβλία και, βέβαια, ταινίες που έδιναν πολύ καλά την περίοδο. Το συζήτησα και με τον Ντανιέλε. Μου είπε πολλά για την εποχή και τους χαρακτήρες, ιδιαίτερα για το δικό μου. Ο Μανρίκο είναι νέος με ιδέες, προβλήματα και όνειρα που έχει και σήμερα μερίδα των νέων ανθρώπων στην Ιταλία. Μπορεί να μην είναι κομμουνιστές, αλλά είναι νέοι που πιστεύουν και θέλουν μιαν αλλαγή. Γι' αυτό είχαμε πιστεύω και την αλλαγή μετά τον Μπερλουσκόνι.

Ο Μανρίκο έχει και μια αντίληψη για τον έρωτα που καθορίζει και τμήμα της σημερινής νεολαίας....

Ακριβώς. Τότε υπήρχε μια ελευθερία στον έρωτα, πράγμα που συνεχίζεται και σήμερα. Αλλά υπάρχει και το θέμα της οικογένειας. Δεσμός δυνατός, τόσο για τον Μανρίκο όσο και για τον αδερφό του, τον Ατσιο. Αυτό τους φέρνει κοντά και ξεπερνά όλα τα άλλα εμπόδια. Ακόμη και ότι του πήρε το κορίτσι... (γελά).

Εσύ όμως έχεις επιτυχία με τα κορίτσια...

(Γέλιο). Ναι, φαίνεται φταίει η τηλεόραση. Η νεολαία αναζητά είδωλα. Και τα βρίσκει στην οθόνη.

Είναι δύσκολος ο ρόλος στην ταινία «Παράδεισος στη Δύση»;

Όχι με τη συνηθισμένη έννοια. Είναι δύσκολος σωματικά. Δεν έχω πολύ διάλογο. Ο Ηλίας, που είναι μετανάστης, δεν ξέρουμε από πού προέρχεται. Εχει δραπετεύσει από κάπου και ταξιδεύει προς τη Δύση, το Παρίσι, σ' αναζήτηση της Εδέμ. Η ταινία πιστεύω είναι μια αλληγορία για τη Δύση και την κουλτούρα της.

Αισθάνεσαι σύγχρονος Οδυσσέας;

Εγώ, όχι (γελά). Εγώ ως ηθοποιός, κατά κάποιον τρόπο, θα ήθελα να πω, ναι. Κι ελπίζω πολλοί πρέπει να σκεφτούν και να ζήσουν τη ζωή τους με τον τρόπο αυτό: ν' ανακαλύψουν δηλαδή την αλήθεια, την πραγματικότητα. Η ζωή του Ηλία μοιάζει ίσως με εκείνη ενός σύγχρονου Οδυσσέα. Ακολουθεί το όνειρό του, είναι το μόνο που έχει. Προσωπικά ζω στη Δύση, δεν έχω τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που έχουν οι μετανάστες από την Ανατολή, γι' αυτό είμαι ευτυχισμένος. Αντίθετα με ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες. Από αυτή την πλευρά, είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις έναν τέτοιο χαρακτήρα.

Κατ' αρχάς ο Ηλίας δεν έχει καμιά ηθική, όπως την ξέρουμε. Θα έλεγα, όμως, ότι έχει μια αξιοπρέπεια μέσα στη μιζέρια του. Ξέρει πως πρέπει να αλλάξει για να μπορέσει να επιβιώσει. Μέσα από τις συναντήσεις του με άλλους ανθρώπους, ανακαλύπτει μια νέα κουλτούρα. Η ταινία είναι και "πολύγλωσση" θα έλεγα. Σ'αυτήν υπάρχουν άνθρωποι από πολλές διαφορετικές χώρες που μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Εγώ μιλώ γαλλικά, αγγλικά και μια ειδική γλώσσα. Ο Κώστας (Γαβράς) έφτιαξε για μένα μια γλώσσα, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα της γαλλικής.

Τον χαρακτήρα αυτό ήταν εύκολο να τον πλησιάσεις;

Ναι. Το δύσκολο ήταν να βρω την εξωτερική του εμφάνιση. Για μένα ο Ηλίας είναι ταυτόχρονα αθώος και εξυπνάκιας. Αυτά που βλέπει είναι γι' αυτόν θαυμαστά, είναι πράγματα που δεν έχει δει ποτέ, δεν έχει δει ωραία αυτοκίνητα, γυμνούς ανθρώπους στην παραλία. Δεν έχει δει ούτε χιόνι. Είναι και πολύ αστείο. Ακόμη φτιάχνω τον χαρακτήρα. Ελπίζω όλα θα πάνε καλά γιατί είμαι στα χέρια ενός από τους καλύτερους σκηνοθέτες στην Ευρώπη και τον κόσμο.