Τα παιδιά από την Κύθνο ξεχωρίζουν με τη μουσική

ta-paidia-apo-tin-kythno-xechorizoun-me-ti-mousiki

Ο έρωτας του συνθέτη Γιάννη Μαχαίρα για το νησί του, την όμορφη και παράξενη Κύθνο, γέννησε ένα τραγούδι. Το «Κύθνος, ο έρωτάς μου» ταξίδεψε μέσω τοπικών ραδιοσταθμών από στόμα σε στόμα κι από λιμάνι σε λιμάνι σ' όλο το Αιγαίο. Ακολούθησε δεύτερο αυτοσχέδιο CD και μετά τρίτο. Η τελευταία δουλειά της Κυθνιώτικης Κομπανίας βρίσκεται πια στα ράφια των δισκοπωλείων αλλά και... στους ήχους κλήσης των κινητών στην Κύθνο!

Ναυπηγός, αλλά και με μουσικές σπουδές, ο Γ. Μαχαίρας συμμετείχε σε ροκ συγκροτήματα παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας. Το 2001 φτιάχνει το δικό του μικρό στούντιο και το 2005 γράφει, συμπτωματικά, το πρώτο του νησιώτικο τραγούδι «Κύθνος, ο έρωτάς μου», το οποίο γνωρίζει απρόσμενη επιτυχία και έξω απ' το νησί. Αυτό το ένα τραγούδι οι κυθνιώτες μουσικοί Σταμάτης Βλαστάρης (βιολί), Βαγγέλης Βλαστάρης (λαούτο) και Διαμαντής Καπαρός (τραγούδι) το αντέγραψαν και το μοίρασαν στα μαγαζιά του νησιού. Παιζόταν στα μπαράκια και τις ταβέρνες του νησιού κι έγινε το σουξέ του καλοκαιριού.

Η επιτυχία, την επόμενη χρονιά, έφερε και το επόμενο CD με τίτλο «Νησιώτικο παράπονο», στο οποίο συμμετέχει ακόμα ένας κυθνιώτης μουσικός, ο Σταμάτης Γκρίελας. Το «Παράπονο» ταξίδεψε στο Αιγαίο, κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι σε φίλους, συγγενείς, συλλόγους. Ο καινούριος δίσκος στάλθηκε σε 60 ραδιοφωνικούς σταθμούς του Αιγαίου και γρήγορα έγινε χιτ σε Ανδρο, Πάρο, Νάξο, Σύρο, Σαντορίνη, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη και Ηράκλειο Κρήτης.

Η Κυθνιώτικη Κομπανία ξανακτυπά με «Τα άστρα μετρώ τα κύματα» και περισσότερα μέλη: Ειρήνη Ελπιδοφόρου-Στράτος Βελισσαρίου (τραγούδι), Παναγιώτης Κατρανίτσας (σάζι, ούτι, μπαγλαμάς) Λευτέρης Χαβουτσάς (ούτι). Το νέο CD παρουσιάζεται, έπειτα από πρόσκληση στον συνθέτη, σε ζωντανές εκπομπές από τον «Μεσόγειος FM» και «Space FM » στη Νάξο και μπαίνει στο playlist των περισσότερων νησιώτικων σταθμών. Περιλαμβάνει 10 νέα νησιώτικα αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια που στοχεύουν στο χορό, τη διασκέδαση, το σιγανοτραγούδισμα. Τραγούδια γραμμένα από νησιώτες για νησιώτες. Απ' αυτά που φτιάχνουν το κέφι σε πανηγύρια και γιορτές, σε ρυθμό που ξεσηκώνει για χορευτικές φιγούρες από μπάλο, συρτό, πεντοζάλη, καλαματιανό μέχρι και ζεϊμπέκικο. Το τραγούδι του Γ. Μαχαίρα «Ο Γιάννης ο ψαράς» είναι ένα νησιώτικο ζεϊμπέκικο, μια ιστορία για τους καημούς και τις χαρές του θαλασσινού.

«Μου λένε για το νησάκι μου» στο κινητό

«Ο ήχος είναι όσο πιο κοντά παραδοσιακός και ο λόγος σημερινός, με ήθος», λέει ο συνθέτης και στιχουργός. «Κάποτε υπάρχουν έντεχνα στοιχεία, έντονος συναισθηματισμός αλλά και τοπικισμός. Προσπάθησα όλα τα τραγούδια να έχουν προσωπικό ύφος, στιλ. Αλλα είναι ερωτικά, άλλα παιχνιδιάρικα κι άλλα μιλούν για τις χάρες της Κύθνου. Δυο τραγούδια αναφέρονται στα Θερμιά. Το "Μου λέν' για το νησάκι μου" το τραγουδώ εγώ και το άλλο ο Στ. Βλαστάρης. Είναι ωραίο ν' ακούς τα κινητά στην Κύθνο να κτυπούν σ' αυτό τον ήχο. Εγκαταλείψαμε τον πρωτόγονο τρόπο διακίνησης και απευθυνθήκαμε στην εταιρεία "Πρότασις", η οποία ανέλαβε τη διανομή κι έτσι οι δίσκοι μας βρέθηκαν στα δισκοπωλεία, στο ράφι του "Metropolis Music Corner"».

Ο ίδιος είναι κάτοικος της Αθήνας, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να πηγαίνει συχνά στην Κύθνο όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια. «Χρόνια τώρα λειτουργώ κάπως σαν τουριστικός πράκτορας του νησιού. Πολλοί άκουγαν για τα Θερμιά (εξαιτίας των θερμών πηγών) και δεν ήξεραν ότι πρόκειται για την Κύθνο, το πρώτο κυκλαδίτικο νησί που συναντάς φεύγοντας από τον Πειραιά. Τα πανηγύρια μας είναι πολλά και μεγαλοπρεπή. Σ' αυτό το μικρό νησί υπάρχουν 365 ξωκλήσια.

Όσοι έχουν χωράφια έχτισαν από μια εκκλησούλα κι όταν γιορτάζει η χάρη της στήνεται ολόκληρο πανηγύρι. Οι Κυθνιώτες είναι δεινοί χορευτές και στους γάμους είναι όλοι καλεσμένοι. Με παστέλι από ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι αντί για μπουμπουνιέρες, υπέροχα τοπικά προϊόντα -τυρί, κρασί, σταφύλια- και ως δώρα γάμου σφαχτά τα οποία βράζονται σε μεγάλα καζάνια ή ψήνονται για να σερβιριστούν την ημέρα του γάμου. Η Κύθνος είναι μικρή, δεν γεμίζει το μάτι σε κάποιον που έχει αλωνίσει το Αιγαίο, αλλά για μένα αποτελεί τη μοναδική γωνιά στο κόσμο που αγαπώ. Είναι ο τόπος μου, οι ρίζες μου, οι άνθρωποί μου».