Θα πέσουν για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια τα κέρδη της Apple το 2020;

tha-pesoun-gia-proti-fora-ta-teleftaia-10-chronia-ta-kerdi-tis-apple-to-2020

Σήμερα η Apple θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και οι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια που θα έχουν σημειώσει πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η εταιρία διατηρεί ένα σερί ανοδικής πορεία από το 2003 και κάθε τρίμηνο έβλεπε τα ταμεία της να γεμίζουν από χρήματα και την μετοχή της να ανεβαίνει.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα Bloomberg, μια ομάδα αποτελούμενη από 14 αναλυτές εκτιμά πως η Apple σήμερα θα ανακοινώσει πτώση στα κέρδη της. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει την μετοχή της εταιρίας να έχει πέσει σχεδόν στα μισά και από $700+ να κρατιέται με το ζόρι λίγο πάνω από τα $400, ενώ πριν λίγο καιρό μάλιστα είχε πέσει και κάτω από αυτή την τιμή. Χαρακτηριστικά οι αναλυτές περιμένουν πως η έκθεση που θα παρουσιάσει η εταιρία για το δημοσιονομικό δεύτερο τρίμηνο μπορεί να δείξει πως τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 18% σε 9.53 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή $10,02 ανά μερίδιο μετοχής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη να είναι της τάξεως του 8% στα $42,4 δισ., ποσοστό αύξησης τόσο μικρό που πρέπει κανείς να ανατρέξει σε τρίμηνο του 2009 για να το δει.

Παρόλες τις φήμες για επερχόμενη τηλεόραση και ρολόι από την εταιρεία, ο μυστικισμός που διακατέχει την Apple μην αποκαλύπτοντας αν οι φήμες είναι αληθινές ή όχι φέρνει σίγουρα μια νευρικότητα στους επενδυτές. Η εταιρία αναμένεται να αυξήσει το μέρισμά της σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους μετόχους, με το Bloomberg να προβλέπει ένα τριμηνιαίο μέρισμα της τάξης των $3,10 ανά μετοχή. Για αυτούς που διερωτώνται αν αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος να αγοράσει κανείς μετοχές της Apple, ο Alex Gauna της JMP Securities σχολιάζει πως πρόκειται για το γνωστό παράδειγμα του μαχαιριού που πέφτει, λέγοντας συγκεκριμένα:

"Αυτοί που θα πιάσουν το μαχαίρι την στιγμή που φτάνει στο έδαφος, βγαίνουν πάντα κερδισμένοι. Όσοι προσπαθήσουν να το πιάσουν κατά την πτώση του, όλο και κάποιο δάκτυλο θα χάσουν."