You Are Not So Smart: Η Γιορτή της Αυταπάτης

you-are-not-so-smart-i-giorti-tis-aftapatis

Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου:

Είμαι ανισόρροπος και λίγο λογικός, όποτε αυτό καταστεί δυνατό

Τα παραπάνω φυσικά και δεν περιγράφουν εσένα φίλε αναγνώστη. Τέτοιες δηλώσεις θα ήταν τόσο σουρεαλιστικές που θα τις περίμενες σε κάποιο πετυχημένο κωμικό σκετσάκι παρά σε εξομολόγηση σου. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα δεν θα μπορούσαν με την καμία να ανταποκρίνονται σε εσένα. Εσύ! είσαι ανοιχτός στην διαφορετικότητα — δεν σου αρέσουν τα στερεότυπα και δεν κρίνεις τους άλλους βιαστικά. Όταν βρεθείς λάθος μπροστά σε καινούργια δεδομένα που ανατρέπουν αυτό που πίστευες το παραδέχεσαι, αλλά εδώ που τα λέμε συνήθως δεν είσαι λάθος — μα καλά βλάκας είσαι να υποστηρίζεις κάτι που είναι λάθος με τόση θέρμη;

Άλλωστε οι πεποιθήσεις σου βασίζονται σε χρόνια παρατήρησης και ζύγιασμα δεδομένων μέσα στο κεφάλι σου. Το ελάχιστο, σε διέπει η κοινή λογική!  Εδώ που τα λέμε έξυπνο παιδί είσαι, θα έχεις και κάνα δυο χαρτιά που να το δείχνουν ή 5-6 ιστοριούλες που δείχνουν πόσο γαμάτο άτομο είσαι. Σίγουρα πάντως δεν είσαι προβατάκι, τι μασάς; κουτόχορτο; Βασικά ίσως είσαι και επαναστάτης με τον τρόπο σου και δεν μπορείς να καταλάβεις πως τόσος κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου — μήπως θα έπρεπε να τους αφυπνίσεις;  Όχι τίποτε άλλο, έχεις και το θάρρος της γνώμης, δεν θα κωλώσεις να την πεις ασχέτως αν όλοι στο κοινωνικό σου σύνολο διαφωνούν μαζί σου.

Γενικά δεν τσιμπάς εύκολα, καταλαβαίνεις όταν κάτι δεν δουλεύει πάνω σου χωρίς να πέφτεις θύμα του placebo και γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου. Θα μπορούσα να πω πως ακόμα και τα “μειονεκτήματά” σου είναι  συγκαλυμμένα προτερήματα, π.χ. “είσαι τελειομανής“. Οι πιο πάνω αρνητικοί χαρακτηρισμοί της φανταστικής “εξομολόγησης” μάλλον ταιριάζουν σε άλλους, ίσως σε εκείνο το άτομο με το οποίο έγινες μπίλιες χτές, ίσως στον εχθρό σου — ξέρεις, εκείνον τον βλάκα, τον παραπληροφορημένο, τον “έτη φωτός πίσω” απο τα δικά σου μεγαλεία. Πιθανότατα για όλες τις φάσεις που δεν σου αρέσουν να ευθύνονται οι “από πάνω” της εξομολόγησης! Αλλά εντάξει, ας μην το συνεχίσουμε έτσι διότι όσο να ‘ναι οφείλεις να είσαι και όντως είσαι ταπεινός, μην μας πουν και ψώνια. Τσίμπα ακόμα έναν πόντο γαματοσύνης.

Newflash! Πιθανότατα το κωμικό σκετσάκι είναι το δεύτερο μέρος και όχι εξομολόγηση.

Η ιστοσελίδα “You are not so smart“  είναι μια ωδή, μια γιορτή της αυταπάτης, μια τέχνη που όλοι μας την εφαρμόζουμε καθημερινά. Τελικά δεν είμαστε τόσο έξυπνοι ή γαμάτοι όσο θα θέλαμε και συχνά πέφτουμε σε πράξεις για τις οποίες κατηγορούμε τους άλλους, αλλά ως δια μαγείας δεν μπορούμε να τις δούμε στον εαυτό μας. Αυτή η ιστοσελίδα σου δείχνει πως ξέρεις τον εαυτό σου λίγοτερο από όσο θα ήθελες και πως διαφέρεις με τους “εχθρούς” σου πολύ λιγότερο από όσο θα ένιωθες άνετα να παραδεχθείς.

Τι πιο ντροπιαστικό — και αυτοί τα ίδια θα λέγαν για εσένα που λες εσύ για αυτούς! Το φορμά της σελίδας ακολουθεί ως εξής: ο συγγραφέας παρουσιάζει μια εσφαλμένη ιδέα, και πιο κάτω παρουσιάζει την “αλήθεια” με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο, σου σερβίρει την κουράδα που καλείσαι να φας σχετικά ευχάριστα, με γκαρνί σαμπνινιόν. Αξίζει λοιπόν μια επίσκεψη, αν μπορείς φυσικά να αντιμετωπίσεις το γεγονός πως τελικά… δεν είσαι ούτε τόσο έξυπνος ούτε τόσο ξεχωριστός ούτε τόσο γαμάτος ή ταπεινός όσο θα ήθελες να είσαι.