Αποθεματικό ασφαλείας για παράταση της κρίσης

apothematiko-asfaleias-gia-paratasi-tis-krisis

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την Οικονομία, λέγοντας πως «η παγκόσμια κρίση δεν υπαγορεύει επιστροφή στον κρατικισμό, αλλά ενεργότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο. Δεν υποδεικνύει πόλεμο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν πιο έντονη την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Δεν συνιστά μεγαλύτερη παρουσία του κράτους στην Οικονομία, αλλά εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Απαιτεί να κλείσουν οι εστίες της σπατάλης, των χρεών και των ελλειμμάτων». Επανέλαβε δε πως «δεν θα θυσιάσει τα συμφέροντα του τόπου για εφήμερες εντυπώσεις» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα, λαϊκισμό και δημαγωγία.

Οι δύο πρώτες δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, έχουν συνολικό κόστος 300 εκατ. ευρώ και αφορούν:

Πρώτον: Τη χορήγηση Eκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους ανέργους. Το επίδομα διαφοροποιείται με τον χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες –ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες– και ανέρχεται σε 200 ευρώ για την πρώτη, 150 ευρώ για τη δεύτερη και 100 ευρώ για την τρίτη. Το επίδομα –γνωστό και ως «επίδομα θέρμανσης»– θα χορηγηθεί εφάπαξ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Δεύτερον: Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία που έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009. Το έκτακτο αυτό επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009.

Τρίτον: Διπλασιάζεται για 300.000 επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές και καταβάλλεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Κόστος 70 εκατ. ευρώ.

Τέταρτο: Mετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα για την απασχόληση 60.000 πολιτών. Κόστος 310 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά τον Ιανουάριο.

Πέμπτο: Ξεκινούν από τον Ιανουάριο προγράμματα κατάρτισης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Έκτο: Προγραμματίζεται η προκήρυξη νέων προγραμμάτων για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, τη δημιουργία ευκαιριών στους νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο και τη στήριξη νέων επιστημόνων σ'Α ένα δικό τους ξεκίνημα. Κόστος 380 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν απηχούν και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση οι προτάσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για «ελαστικό ωράριο» από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, προσθέτοντας πως «κεντρική, σταθερή και αμετακίνητη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πλήττει τα μεσαία εισοδήματα, λέγοντας: «Η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν κυκλώνα σαν καράβι ακυβέρνητο και χωρίς πυξίδα. O πρωθυπουργός διάβασε μια εισήγηση στολισμένη με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ακούσαμε για ένα επίδομα θέρμανσης που η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό εξαγγείλει αλλά που ποτέ δεν έδωσε. Να μας μιλάει για ένα Ταμείο κατά της φτώχειας του οποίου τον πρόεδρο τώρα διορίσανε». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η χώρα χρειάζεται σχέδιο σταθερό, ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.», καταγγέλλοντας ανοχή στα καρτέλ, κακοδιαχείριση των πόρων της ΚΑΠ, δημοσιονομική εκτροπή και υπερχρέωση.

Η γ.γ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «ψίχουλα» που δίνονται στα θύματα της κρίσης, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος (με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η χθεσινή συζήτηση) κατήγγειλε ότι το ποσό που θα απαιτηθεί για να χρηματοδοτηθούν ρυθμίσεις από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που θα δοθεί στις τράπεζες. Τον κίνδυνο η χθεσινή συζήτηση να έχει αντίκτυπο στην αγορά επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας κι αυτός πως τα χρήματα που δίνονται στους οικονομικά ασθενέστερους αποτελούν το 5% της ενίσχυσης που δίνεται στις τράπεζες.

«Έχουμε πλήρες και αποτελεσματικό σχέδιο προστασίας από τις επιπτώσεις της κρίσης. Ενισχύουμε τη ρευστότητα της οικονομίας. Και με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών» τόνισε για τον προϋπολογισμό του 2009 ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Τέλος, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε πως «η κυβέρνηση εμμένει στην πλήρη και ποιοτική απασχόληση και δεν θα επιτρέψει να διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις και ο κοινωνικός ιστός από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση».