Διαδικτυακή ασφάλεια με ερωτήσεις και απαντήσεις

diadiktyaki-asfaleia-me-erotiseis-kai-apantiseis

Διαδικτυακή ασφάλεια με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια των χρηστών στο διαδίκτυο. Να θυμάστε ότι με έντονα μαύρα γράμματα είναι οι ερωτήσεις

Πριν από λίγο καιρό, έβαλα σύνδεση ADSL στον υπολογιστή μου (αορίστου χρόνου). Θα ήθελα να μάθω αν όταν χρησιμοποιώ τη σύνδεση αυτή κινδυνεύω από κακόβουλα προγράμματα dialers. Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε αν θα πληρώνω κάθε μήνα το ίδιο ποσό ανεξάρτητα από το πόσο χρησιμοποιώ τη σύνδεση.

Οι dialers είναι κακόβουλα προγράμματα που διακόπτουν την κλήση που κάνετε για να συνδεθείτε μέσω dial-up στο Διαδίκτυο και καλούν έναν άλλο τηλεφωνικό αριθμό υψηλής χρέωσης. Από τη στιγμή που για να συνδεθείτε στο Internet μέσω ADSL δεν κάνετε καμιά τηλεφωνική κλήση, δεν υπάρχει κίνδυνος από αντίστοιχα προγράμματα.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, εφ' όσον έχετε συνδρομή ADSL σε κάποιον provider ή έχετε αγοράσει πλήρες πακέτο σύνδεσης, το ποσό που πληρώνετε κάθε μήνα είναι σταθερό ανεξάρτητα από τον χρόνο χρήσης της υπηρεσίας.

Όποτε είμαι στο Internet βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι ένα μήνυμα σε γκρι πλαίσιο που αναφέρει ότι η registry των Windows έχει κάποιο πρόβλημα και με παραπέμπει σε κάποιο site για να κατεβάσω ένα αρχείο που θα διορθώσει την κατάσταση. Ξέρετε λοιπόν πώς μπορώ να ξεφορτωθώ αυτό το ενοχλητικό μήνυμα;

Τα Windows ποτέ δεν θα σας ενημερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη registry ούτε και θα σας προτείνουν κάποιο πρόγραμμα καθαρισμού. Το πιθανότερο που συμβαίνει είναι ότι έχετε πέσει θύμα διαφημιστικού spyware, το οποίο προσπαθεί να σας "πουλήσει" κάποιο πρόγραμμα καθαρισμού. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να είναι ακόμα και κόλπο κάποιον επιτήδειων για να μολύνουν τον υπολογιστή σας με κάποιον ιό. Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο που σας προτείνεται, ενώ καλό θα είναι να ελέγξετε τον υπολογιστή σας με ένα πρόγραμμα anti-spyware για να καθαρίσετε τυχόν κακόβουλα αρχεία. Πιο συγκεκριμένα, θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε το Ad-Aware SE Personal που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το site www.lavasoftusa.com. 

Το πρόβλημά μου έχει σχέση με μια κάρτα που έδινε το περιοδικό σας δώρο με το τεύχος Οκτωβρίου για δωρεάν download 5 τραγουδιών. Κατέβασα λοιπόν τα τραγούδια από ένα Net Cafe, τα αποθήκευσα σε ένα USB flash, και τα μετέφερα στον υπολογιστή μου. Εκεί διαπίστωσα πως για να παίξουν έπρεπε να "αναβαθμίσω" την άδεια τους μέσω Internet. Θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγήσετε τι είναι αυτή η άδεια και πως θα μπορέσω να την πάρω στον υπολογιστή μου ή να προτείνετε κάποιο πρόγραμμα που να την σπάει.

Η άδεια των προστατευμένων τραγουδιών στην οποία αναφέρεστε, αποθηκεύεται μέσα στο αρχείο του κάθε τραγουδιού και όχι στον υπολογιστή. Όταν κατεβάζετε κάποιο τραγούδι, "εισάγονται" σε αυτό αποκλειστικά στοιχεία του υπολογιστή όπως είναι για παράδειγμα οι σειριακοί αριθμοί των hardware υπό-συστημάτων οι οποίοι είναι μοναδικοί για κάθε PC. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται αδύνατη η αναπαραγωγή σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή πλην αυτού από όπου κατέβηκε το τραγούδι. Αυτό φυσικά συμβαίνει για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των τραγουδιών που κατεβάζετε. Σας ανήκουν αποκλειστικά και δε μπορείτε να τα δανείσετε σε τρίτους ή να τα αναπαράγετε σε φορητά MP3 Players. 

Χρησιμοποιώ το McAfee Security και η απορία μου είναι η έξης: τώρα που θα έρθει ο νέος χρόνος αυτό το anti virus θα συνεχίσει να με προστατεύει ή θα πρέπει να αγοράσω ξανά κάποιο άλλο;

Όλα τα προγράμματα anti-viruses αλλά και οι σουίτες ασφαλείας, προσφέρουν δικαίωμα ανανέωσής τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -συνήθως ένα χρόνο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από ποια έκδοση του McAfee χρησιμοποιείτε, ενώ ο χρόνος ξεκινάει και μετράει από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Όλες οι εταιρίες του χώρου παρόλα αυτά κυκλοφορούν κάθε χρόνο δύο εκδόσεις των νέων τους σουιτών: μία πλήρης, και μία για αναβάθμιση από παλαιότερη έκδοση με δικαίωμα ανανέωσης της "συνδρομής" αναβάθμισης για ακόμα ένα χρόνο. Εσείς φυσικά θα πρέπει να προμηθευτείτε τη δεύτερη, η οποία διαθέτει σαφώς χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την πρώτη. 

Έχω ένα φορητό υπολογιστή και φοβάμαι πολύ για τις επιθέσεις των hackers. Καλύπτομαι από το firewall των Windows ή θα πρέπει να κατεβάσω κάποιο άλλο από το Διαδίκτυο;

Κατ' αρχήν δε θα πρέπει να υπερβάλλετε και να ανησυχείτε υπερβολικά για τους hackers. Αν χρησιμοποιείτε modem για να συνδέεστε στο Internet, οι πιθανότητες να πέσετε θύμα κάποιας απρόκλητης επίθεσης από κακόβουλους χρήστες είναι πολύ μικρή ακόμα και αν δε χρησιμοποιείτε κάποιο firewall. Αν τώρα έχετε σύνδεση ADSL, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια εφαρμογή για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το firewall των Windows θα σας καλύψει απόλυτα καθώς ούτως ή άλλως αναβαθμίζεται τακτικά με τις νέες ενημερώσεις μέσα από το site της Microsoft (windowsupdate.microsoft.com). Αν έχετε επιλέξει να μην αναβαθμίζονται αυτόματα τα Windows, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το παραπάνω site και να κατεβάζετε εσείς τις ενημερώσεις ασφαλείας. Αν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο δωρεάν firewall, μπορείτε να επιλέξετε το πολύ καλό Zone Alarm (www.zonelabs.com), ή να δοκιμάσετε ένα εκ των Jetico Personal Firewall (www.jetico.com) και Filseclab Personal Firewall (www.filseclab.com). 

Έχω μια σύνδεση στα 384Kbps στην OTENet και έμαθα μέσω του περιοδικού σας πως έχουν διπλασιαστεί οι ταχύτητες λόγω αναβάθμισης χωρίς επιπλέον χρέωση. Μπήκα στην ιστοσελίδα της OTENet έκανα επαλήθευση με τον τηλεφωνικό μου αριθμό και μου έβγαλε θετική απάντηση, δηλαδή ότι τρέχω πλέον με 768Kbps. Στην πραγματικότητα όμως είμαι ακόμη στα 384Kbps. Τι άλλο πρέπει να κάνω από την μεριά μου;

Ο διπλασιασμός του bandwidth της σύνδεσης στο Internet αλλά και της γραμμής γίνεται αυτόματα, ενώ δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τον χρήστη. Από τη στιγμή που είστε βέβαιος ότι έχει διπλασιαστεί το bandwidth της σύνδεσής σας, θα πρέπει να ελέγξετε αν έχει αντίστοιχα διπλασιαστεί και το bandwidth της γραμμής σας. Για να το διαπιστώσετε αυτό ο καλύτερος τρόπος είναι να τηλεφωνήσετε στον ΟΤΕ και να μιλήσετε με κάποιον τεχνικό. Αν η γραμμή σας έχει παραμείνει στα 384 Kbps, ακόμα και αν η σύνδεσή σας έχει διπλασιαστεί, δε θα δείτε καμία διαφορά. 

Υπάρχει η δυνατότητα software να "καταστρέψει" hardware; Το ρωτάω αυτό, διότι έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς για ιούς που μπορούν να καταστρέψουν mainboards.

Αν πρόκειται για hardware το οποίο διαθέτει κάποιο είδος μόνιμης εγγράψιμης μνήμης, τότε υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογή να αλλοιώσει τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στη μνήμη της συσκευής με αποτέλεσμα να την καταστήσεi ανενεργή.

Οι ιοί που προσβάλλουν τα mainboards, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς. Όλες οι μητρικές πλακέτες διαθέτουν ένα ειδικού τύπου chip το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί, να εγγραφεί στην ουσία από προγράμματα (CMOS). Το συγκεκριμένο chip αποθηκεύει ουσιαστικά όλες τις πληροφορίες του BIOS όπου και χρειάζεται ο υπολογιστής για να ξεκινήσει. Αν ο ιός "χτυπήσει" το συγκεκριμένο chip, μπορεί να διαγράψει αναγκαίες πληροφορίες με συνέπεια να μη μπορεί να εκκινήσει το PC.

Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί η αλλαγή του chipset με ένα καινούριο για να επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, σχεδόν πάντα γίνεται αντικατάσταση του mainboard. 

Όταν ανεβάζει κανείς τις φωτογραφίες του σε διάφορες ιστοσελίδες κινδυνεύει να οικειοποιηθούν άλλοι τις φωτογραφίες αυτές; Άν ναι, πως μπορεί να προστατεύσει κανείς την πνευματική του ιδιοκτησία;

Οτιδήποτε δημοσιεύεται σε ιστοσελίδες στο Internet και είναι ελεύθερα προσβάσιμο από άλλους χρήστες, σαφώς και μπορεί να οικειοποιηθεί από τον οποιονδήποτε. Το υλικό που δημοσιεύεται με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι είναι δύσκολο να υποκλαπεί. Η ψηφιακή μορφή του υλικού, καθιστά μάλιστα εξαιρετικά εύκολη την αντιγραφή και τον περαιτέρω διαμοιρασμό του σε εκατοντάδες χρήστες. Κάποια sites που υποστηρίζουν δημοσίευση φωτογραφιών στις ιστοσελίδες τους, σας προσφέρουν τη δυνατότητα να περιορίσετε την πρόσβαση μέσω password.

Θέλω να κάνω μια αγορά μέσω Internet, αλλά δεν το έχω ξανακάνει ποτέ και δεν ξέρω ακριβώς τη διαδικασία.

Οι αγορές μέσω Internet είναι αρκετά παρεξηγημένες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες φοβούνται να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας στο Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, όλα τα μεγάλα on-line καταστήματα χρησιμοποιούν σύστημα κρυπτογράφησης των στοιχείων της κάρτας, ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο της συναλλαγής. Η εναλλακτική λύση, είναι να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα που μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιες τράπεζες. Η κάρτα αυτή λειτουργεί όπως ακριβώς η πιστωτική, με τη διαφορά ότι τη "γεμίζετε" με ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε φορά, ίσα-ίσα για να κάνετε την αγορά σας. Σε αυτή την περίπτωση δεν ανησυχείτε, γιατί ακόμα και αν κλαπεί ο αριθμός της κάρτας σας, δε θα υπάρχει μέσα κάποιο μεγάλο ποσό για να αφαιρεθεί από τον κλέφτη.

Όσον αφορά στα μεταφορικά, τα περισσότερα on-line καταστήματα συνεργάζονται με εταιρίες courier, οι οποίες φροντίζουν για τη διεκπεραίωση της παραγγελίας. Υπάρχουν συνήθως αρκετοί τρόποι αποστολής (διαφέρουν από site σε site), αλλά σε γενικές γραμμές διαχωρίζονται με βάση την ταχύτητα αποστολής. Είναι εύλογο, ότι οι γρήγορες αποστολές προϊόντων κοστίζουν και ακριβότερα. Η τιμή των μεταφορικών εξαρτάται επίσης από το βάρος του προϊόντος, αλλά και τη χώρα όπου εδρεύει το on-line κατάστημα.

Για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χρειαστεί επίσης να πληρώσετε ένα ποσό για τον εκτελωνισμό του προϊόντος από το αεροδρόμιο, όταν αυτό φθάσει στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπολογίσετε αναλυτικά όλα αυτά τα κόστη για να δείτε αν τελικά σας συμφέρει να αγοράσετε κάτι από το Διαδίκτυο ή να το προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα στη χώρα μας. 

Τι ακριβώς είναι ο ιός Trojan Horse και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από αυτόν;

Το Trojan Horse είναι ένα πολύ επικίνδυνο είδος ιού, που από τη στιγμή που μολύνει τον υπολογιστή σας, τον καθιστά ευάλωτο σε επιθέσεις από άλλους κακόβουλους χρήστες. Υπάρχουν πολλά είδη Trojan, αλλά ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παραπλήσιος. Αποτελούνται συνήθως από δύο τμήματα, ένα εκ των οποίων εγκαθίσταται στον υπολογιστή-θύμα. Για την εγκατάστασή του θα χρειαστεί συνήθως να ανοίξετε εν αγνοία σας ένα εκτελέσιμο αρχείο, το οποίο είτε θα σας έχει αποσταλεί με e-mail είτε θα το έχετε κατεβάσει από κάποιο site αμφιβόλου ποιότητας. Από τη στιγμή που το Trojan θα εγκατασταθεί, κάποιος χρήστης, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το δεύτερο "κομμάτι" του Trojan, θα μπορέσει να έχει κάποιο επίπεδο πρόσβασης στον υπολογιστή σας. Ο θύτης, θα μπορεί για παράδειγμα να βλέπει από τον υπολογιστή του τις ενέργειες που κάνετε στο PC και να έχει πρόσβαση στα αρχεία του δίσκου σας. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα e-mails που λαμβάνετε και να μην ανοίγετε τα επισυναπτόμενα σε αυτά αρχεία (attachments), αν δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πολύ καλά τον αποστολέα. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα που κατεβάζετε από το Internet, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από έμπιστα sites. Θα πρέπει επίσης να εγκαταστήσετε ένα anti-virus στο PC σας και να το αναβαθμίζετε κάθε 3-4 ημέρες ή ακόμα καλύτερα να ορίσετε την αναβάθμιση στο "αυτόματο" για να είστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα έχει πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις για τους ιούς. 

Κάθε φορά που μπαίνω στο Internet αλλάζει το IP μου; Πώς μπορώ να το διαπιστώσω;

Κάθε φορά που συνδέεστε στο Διαδίκτυο, είτε διαθέτετε σύνδεση PSTN, ISDN είτε Dynamic ADSL, ανατίθεται στον υπολογιστή σας μία διεύθυνση IP. Για τους δύο πρώτους τύπους συνδέσεων, η IP αλλάζει κάθε φορά που κάνετε τηλεφωνική κλήση στον παροχέα. Για την περίπτωση της ADSL σύνδεσης, η IP ανανεώνεται κάθε φορά που κλείνετε και ανοίγετε ξανά το router/modem, αλλά μπορεί να αλλάξει και ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του παροχέα. Υπάρχει επίσης και η στατική ADSL σύνδεση (static) η οποία σας εξασφαλίζει μόνιμο IP, αλλά κοστίζει πιο ακριβά από την Dynamic.

Για να δείτε το IP σας κάντε κλικ στο Έναρξη> Εκτέλεση (Start> Run) και στο σχετικό παράθυρο πληκτρολογήστε την εντολή cmd και πατήστε Enter. Στο παράθυρο του DOS (γραμμή εντολών) που θα εμφανιστεί, πληκτρολογήστε την εντολή ipconfig και πατήστε Enter για να εμφανιστεί η διεύθυνση IP στην οθόνη σας. 

Θα ήθελα να μάθω πληροφορίες για την IP. Ποιο από τα νούμερα δηλώνει την περιοχή;

Η IP (Internet Protocol) είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση του υπολογιστή σας στο Internet. Κάθε φορά που συνδέεστε στο Διαδίκτυο, ο παροχέας Internet που χρησιμοποιείτε "αναθέτει" στον υπολογιστή σας έναν τέτοιο αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός παγκοσμίως για όσην ώρα είστε online.

Η IP αποτελείται από τέσσερα νούμερα που κυμαίνονται από 0-255 και χωρίζονται μεταξύ τους με τελείες (π.χ. 192.168.1.1). Τα πρώτα νούμερα του IP μπορεί να υποδηλώσουν γεωγραφική τοποθεσία, αλλά δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο επάνω σε αυτόν τον τομέα και τα πράγματα είναι αρκετά πολύπλοκα.

Υπάρχουν γενικότερα δύο είδη IP, η δυναμική και η στατική. Η πρώτη αλλάζει κάθε φορά που διακόπτετε τη σύνδεσή σας και συνδέεστε ξανά στο Διαδίκτυο. Δυναμικές διευθύνσεις IP λαμβάνουν οι χρήστες που συνδέονται με modem στο Internet, αλλά και αρκετοί που έχουν ADSL σύνδεση. Στη δεύτερη περίπτωση, η IP αλλάζει όταν κλείσετε το modem σας, αλλά μπορεί να συμβεί και όσο είστε online ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε παροχέα.

Η στατική IP δεν αλλάζει, όσες φορές και αν αποσυνδεθείτε-συνδεθείτε, κοστίζει πιο ακριβά σε σχέση με τη δυναμική και χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρίες, οργανισμούς και μεγάλα δίκτυα. 

Πώς μπορώ να δω το password σε μια dial up σύνδεση αν το έχω ξεχάσει;

Όλα τα passwords που εισάγετε σε φόρμες των Windows, εμφανίζονται με "αστεράκια" για λόγους ασφάλειας (shadowed passwords). Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποια προγράμματα που μπορούν να εμφανίσουν shadowed passwords σε περίπτωση που τα έχετε ξεχάσει. Ένα από τα αυτά τα προγράμματα είναι και το Password Recovery της Iopus που μπορείτε να προμηθευτείτε έναντι περίπου 30 ευρώ από το site imacros.net

Πως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις πληροφορίες που μου δίνει το Zone Alarm (π.χ. διεύθυνση IP του υπολογιστή που με "χτύπησε") σχετικά με τις προσπάθειες εισχώρησης στον Η\Υ μου και αν υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης.

Το Zone Alarm όπως και πολλά ακόμη εμπορικά firewalls έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τις διευθύνσεις IP των υπολογιστών που έρχονται σε επικοινωνία με το PC σας. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση της υπηρεσίας whois του Διαδικτύου, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους συγκεκριμένους υπολογιστές. Το σημαντικό που θα πρέπει να κατανοήσετε εδώ, είναι πως οι περισσότεροι υπολογιστές που "επικοινωνούν" με τον δικό σας στο Internet, δεν το κάνουν απαραίτητα με εχθρικές διαθέσεις. Η φύση του Διαδικτύου προϋποθέτει άλλωστε τη συνεχή μεταφορά "πακέτων" δεδομένων από μηχάνημα σε μηχάνημα, κάτι που μπορεί ορισμένες φορές να καταγραφεί ως επίθεση -λανθασμένα- από τα firewalls. Σε περίπτωση, παρόλα αυτά, που υποψιάζεστε εχθρική δραστηριότητα από κάποιο PC προς τον υπολογιστή σας, το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε μέσω email (αν φυσικά υπάρχει αυτή η πληροφορία) με τον administrator του "εχθρικού" υπολογιστή. Γενικότερα πάντως υπάρχει καθεστώς προστασίας προσωπικών δεδομένων σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ εισαγγελέας μπορεί να επέμβει μόνο σε κακουργηματικές πράξεις (π.χ. παράνομη είσοδο σε τραπεζικό ή κυβερνητικό υπολογιστή). 

Εξαιτίας ενός ιού, έχει δημιουργηθεί μία νέα σύνδεση στον υπολογιστή μου η οποία καλεί ένα άγνωστο τηλέφωνο, ενώ εμφανίζεται και μια ροζ σελίδα στον Internet Explorer. Eκτός από τη φραγή εξωτερικών κλήσεων τι μπορώ να κάνω για να καθαρίσω τον ιό από το PC;

Οι dialers είναι μία πολύ ύπουλη μορφή ηλεκτρονικής απάτης, που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί. Εγκαταστήστε ένα από τα κλασικά πλέον εργαλεία Ad-aware, Spybot Search&Destroy ή Microsoft AntiSpyware, τα οποία είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το θρασύτατο dialer. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε τη σελίδα της Symantec και ενημερωθείτε συγκεκριμένα για τον dialer που έχει διεισδύσει στο σύστημά σας. 

Ο υπολογιστής μου εμφανίζει πολύ συχνά ένα μαύρο παράθυρο που αναγράφει στην κορυφή "C:\Docume~1\george\LOCALS~1\Temp\SURFAI~1.EXE". Αν προσπαθήσω να κλείσω το παράθυρο, εμφανίζεται ένα μήνυμα που λέει ότι δε μπορώ να το κάνω. Παρόλα αυτά κλείνω το παράθυρο με τη βοήθεια του Διαχείριση Εργασιών (Task Manager). Χρησιμοποιώ τα Windows XP Home.

Αυτό είναι ένα spyware που ονομάζεται Surfairy, έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σου και προσπαθεί ανεπιτυχώς να εκκινήσει την λειτουργία του. Για να απαλλαγείς από αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα από τα προγράμματα που είναι επιφορτισμένα με την ανακάλυψη και την εξολόθρευση spyware, όπως είναι το Ad-Aware. Η χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πολύ απλή και δε θα σε προβληματίσει καθόλου. Εναλλακτικά μπορείς να το αφαιρέσεις και από μόνος σου, μεταβαίνοντας στο Εναρξη (Start), Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) και επιλέγοντας Προσθαφαίρεση προγραμμάτων (Add/Remove Programs). Από εκεί, προσπάθησε να βρεις την ένδειξη Surfairy -αν υπάρχει- και στη συνέχεια απεγκατέστησε το ενοχλητικό spyware. Αν η ένδειξη δεν υπάρχει στη λίστα, επέλεξε Έναρξη>Εκτέλεση (Start>Run), γράψε στο ειδικό πλαίσιο "c:\program files\surfairy\uninstall.exe" και στη συνέχεια πάτα το Enter. Αν αυτό δε λειτουργήσει, δοκίμασε να πληκτρολογήσεις το "c:\program files\surfairy\uninst.exe" και πάτα και πάλι Enter. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί επανεκκίνησε τον υπολογιστή σου και θα έχεις πλέον απαλλαγεί από το spyware. 

Πως μπορώ να απενεργοποιήσω την αυτόματη προσπάθεια αυτόματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο όταν εκκινώ τον Internet Explorer;

Η λειτουργία σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω dial-up, είναι μία εφαρμογή που μπορεί να κληθεί αυτόματα από άλλες εφαρμογές των Windows. Όταν κάποιο πρόγραμμα απαιτήσει σύνδεση στο Διαδίκτυο τη στιγμή που εσείς δεν είστε συνδεδεμένος, τότε αυτόματα καλείται η συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτό φυσικά μπορείτε (και καλό θα είναι) να το απενεργοποιήσετε, ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της σύνδεσής σας. Ανοίξτε τον Internet Explorer και μεταβείτε στο μενού Εργαλεία> Επιλογές Internet> Συνδέσεις. Από εκεί επιλέξτε Να μη γίνεται ποτέ κλήση μιας σύνδεσης (Never Dial a Connection) για να ησυχάσετε μια και καλή από τις... αυθαιρεσίες των Windows.