Ένα ακόμη... έργο της κυβέρνησης

ena-akomi-ergo-tis-kyvernisis

ΤΕΛΙΚΑ το «κατάφερε» και αυτό η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή: ο θεσμός των Πανελλαδικών εξετάσεων αμφισβητείται πια ανοιχτά και οι πληροφορίες φέρουν να επίκειται μαζική κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν θεσμό, τον μοναδικό ίσως, του οποίου η αξιοπιστία δεν έχει αμφισβητηθεί εδώ και δεκαετίες.

ΑΛΛΑ φυσικά, όλες αυτές τις δεκαετίες δεν είχαν συμβεί τα όσα συνέβησαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν είχαν διαρρεύσει άλλοτε τα θέματα στα φροντιστήρια πριν από την επιτρεπόμενη ώρα και δεν είχε καταβληθεί στο παρελθόν τόσο μεθοδευμένα προσπάθεια να επιλεγούν εύκολα θέματα προκειμένου να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες εξαιτίας της βάσης του «10», την οποία η κυβέρνηση θέσπισε.

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ δεν είχε εμφανιστεί ως τώρα το φαινόμενο μαζικής αναβαθμολόγησης γραπτών όπως αυτό της Θεσσαλονίκης και όσων άλλων το συνοδεύουν, έτσι ώστε βάσιμα να υποστηρίζεται ότι κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα ότι ενώ αρχικά είχε γίνει λόγος για 150 γραπτά, τώρα εμφανίζονται να είναι μόνο 33 τα γραπτά των οποίων αλλοιώθηκε η βαθμολογία.

ΑΝ ΤΩΡΑ σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός ότι η διαδικασία επαναβαθμολόγησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας είναι αυθαίρετη και μάλιστα βρίσκεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία και αν συνεκτιμηθεί και η εμμονή της σχολικής συμβούλου ότι είχε λάβει προφορική εντολή από το υπουργείο για να προβεί στην αναβαθμολόγηση, είναι προφανές ότι η υπόθεση μόλις τώρα ανοίγει.

ΦΥΣΙΚΑ, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις εντυπώσεις και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είναι που δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής η λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις υπουργός Παιδείας. Προφανώς πιστεύει ότι η ανάμειξη της Δικαιοσύνης και το αδιαμφισβήτητο πλήγμα στο κύρος του θεσμού δεν αρκούν για να προκαλέσουν την παρέμβασή της.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως όλα αυτά τα τερτίπια δεν θα θα πλήξουν το κύρος της χώρας μας στον έξω κόσμο που ήδη μας υποτιμά με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα, αναφορικά με την ντόπια πολιτική σκηνή που παραπαίει όλο και περισσότερο.