Αγορά Φορητού Υπολογιστή για φοιτητές, 10 συμβουλές

agora-foritou-ypologisti-gia-foitites-10-symvoules

Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα πανεπιστήμια για τις εγγραφές των φοιτητών και ο προϋπολογισμός της οικογένειας έχει πάρει φωτιά. Εκτός από την ενοικίαση διαμερίσματος και τα έξοδα οικιακών συσκευών, έχει προστεθεί ακόμη ένα, η αγορά ενός φορητού υπολογιστή (laptop). 

Πολλά πανεπιστήμια αλλά και τεχνολογικά ιδρύματα απαιτούν πλέον την χρήση υπολογιστή κατά την διάρκεια μαθημάτων. Ο λόγος εμφανής, η οπισθοδρομική πολιτική των κυβερνήσεων δεν φρόντισε τον εξοπλισμό των πανεπιστημίων με υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας.  Έτσι το βάρος αγοράς φορητού υπολογιστή πέφτει στην ελληνική οικογένεια. 

Επειδή όμως οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν τι laptop να αγοράσουν για το παιδί τους, το Niata.Net σας συμβουλεύει και σας προτείνει τα εξής:

1. Μην κοιτάτε μόνο την τιμή


Η τιμή τιμή δεν έχει. Μερικές φορές η τιμή ενός υπολογιστή δεν είναι ανάλογη των τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί η εκάστοτε εταιρεία να έχει στοκ σε μερικούς υπολογιστές και να θέλει να τους "ξεφορτωθεί" λόγω ξεπερασμένου μοντέλου. Υπάρχει και η περίπτωση ακριβού laptop και να μην αξίζει τα λεφτά του.

2. Κοιτάξτε καλά το μοντέλο του laptop


Ένας καλός και πρακτικός τρόπος για να αγοράσετε ένα laptop, είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς στα καταστήματα και αφού επικεντρωθείτε σε μερικά μοντέλα, να ψάξετε στο Internet. Για παράδειγμα, αν μπείτε στο skroutz.gr και πληκτρολογήσετε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει, σίγουρα θα εκπλαγείτε και μπορεί να το βρείτε φθηνότερο απ' ότι στα καταστήματα.

3. Ρωτήστε έναν ειδικό


Σίγουρα στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει πάντα κάποιος που ασχολείται με την τεχνολογία περισσότερο από τους άλλους. Ρωτήστε τον λοιπόν αν το laptop που σας άρεσε αν αξίζει τα λεφτά του. Ή ακόμα μπορείτε να τον εμπιστευτείτε στην αγορά επιλέγοντας αυτός αντί για εσάς. 

laptop


4. Laptop ανάλογα τις σπουδές


Αν για παράδειγμα έχετε περάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είναι σίγουρο ότι δεν θα χρειαστείτε ένα laptop χωρίς ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, όπου είναι και πιο ακριβά. Έτσι ανάλογα τις σπουδές σας αγοράστε και το ανάλογο laptop.

5. Μην ξεχνάτε, δεν αγοράσετε νύφη αλλά υπολογιστή


Ελπίζω να μην πέσετε στο σύνηθες αγοραστικό λάθος, να αγοράσετε laptop λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης. Επειδή είναι "όμορφο" και "ωραίο" εξωτερικά δεν πάει να πει ότι είναι και το κατάλληλο για εσάς ή είναι 'money for value'.

6. Η υπομονή είναι αρετή


Πολλές αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών σίγουρα θα διαφημίσουν φοιτητικά πακέτα συμπεριλαμβανομένου και υπολογιστή. Μπορείτε κάλλιστα να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή και να βγείτε κερδισμένοι καθώς όπως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα καταστήματα κάνουν καλές προσφορές όπως για παράδειγμα με την αγορά ενός υπολογιστή να σας προσφέρει τον εκτυπωτή δωρεάν. Φυσικά τα μελάνια του εκτυπωτή είναι που κοστίζουν στην διάρκεια χρήσης του.

7. Αλλάξτε τον σκληρό δίσκο του laptop


Τα περισσότερα laptop έχουν το εξής ελάττωμα. Διαθέτουν σκληρό δίσκο παλιάς τεχνολογίας και ο σκληρός δίσκος στους σημερινούς υπολογιστές είναι το Α και το Ω στην ταχύτητα. Μια καλή πρακτική είναι να αγοράσετε έναν σχετικά φτηνό laptop και να αλλάξετε τον σκληρό δίσκο που είναι εγκατεστημένος και ο οποίος είναι 5400 χιλιάδων στροφών, σε δίσκο νέας τεχνολογίας SSD. Θα δείτε θεαματική διαφορά και δεν θα το μετανιώσετε και θα σας μείνει ο σκληρός δίσκος που έχετε βγάλει χρησιμοποιώντας τον ως εξωτερικό με προσθήκη μιας εξωτερικής θήκης. 

8. Προσοχή στην εγγύηση


Η αγορά υπολογιστή κρύβει κυριολεκτικά πολλές παγίδες και ένοχα μυστικά που δεν τα γνωρίζει ο απλός κόσμος. Προσέξτε ιδιαίτερα την περίπτωση της εγγύησης. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει εγγύηση, και για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει. Εάν δεν προσφέρεται εγγύηση, τότε καλό θα είναι να απορρίψετε την οποιαδήποτε επιλογή και να κατευθυνθείτε προς μία άλλη, διότι προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά Θα είσαστε αναγκασμένοι να πληρώσετε Το κόστος της επισκευής και των ανταλλακτικών από την τσέπη σας, και να θυμάσαι τα ανταλλακτικά to laptop είναι πιο ακριβά από τον επιτραπέζιο υπολογιστή.

9. Αγορά μεταχειρισμένου laptop


Επειδή η τσέπη του καθενός δεν σηκώνει την αγορά καινούργιου laptop, καταφεύγει στην ύστατη λύση να αγοράσει έναν μεταχειρισμένο. Μπορείτε να βρείτε laptop με 100 ευρώ αλλά να ξέρετε ότι θα είναι αργός, εκτός αν ακολουθήσετε την 7η συμβουλή για να σώσετε την παρτίδα.  

10. Το laptop του ξάδερφου


Ο αγαπητός σας ξάδερφος έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο και πλέον θα αγοράσει έναν καινούργιο υπολογιστή και τον παλιό θα τον κληρονομήσετε. Αν αξίζει τον κόπο, μπορείτε να τον αναβαθμίσετε όσο γίνεται για laptop και να τον χρησιμοποιήσετε. 

Όπως και να 'χει, η αγορά ενός laptop δεν είναι απλή υπόθεση και ειδικά όταν πρόκειται για φοιτητές. Βάλτε στην ζυγαρία τις παραπάνω συμβουλές και το πορτοφόλι σας και καλά ψώνια.