Η ηλεκτρο-πόπ βρήκε τον μάστορα της

i-electro-pop-vrike-ton-mastora-tis

«Το "Get a life" εξέφραζε έντονα τον εαυτό μου εκείνη την περίοδο, αλλά και τους γύρω μου, που αναλώνονταν σε λάθος πράγματα. Με στιγμάτισε, σαν στιγμή συνειδητοποίησης, σαν συναίσθημα, σαν τραγούδι... Γι' αυτό και το επέλεξα για τίτλο του άλμπουμ μου».

Η Όλγα Κουκλάκη μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στη γαλλική δισκογραφική «F Communications». Μια συλλογή τραγουδιών μελαγχολικής ηλεκτρονικής ποπ, από το χορευτικό «Get a life» μέχρι το αισθαντικό «Her own right», που κυριαρχείται από την αισθησιακή φωνή της. Ενώ στο εξώφυλλο του δίσκου δεσπόζει μια αγέρωχη Μπουμπουλίνα.

«Η Μπουμπουλίνα ήταν ιδέα του γραφίστα μου από το "design park studio"», μας εξηγεί η Ολγα. «Είναι ένα ελληνικό σύμβολο για τη γυναικεία μαχητικότητα αλλά και γενικότερα για τη ζωή. Αυτή η ιδέα της μαχητικότητας ταίριαξε τέλεια με την προτροπή του "Get a life"».

Με κλασικές σπουδές στο πιάνο και τη θεωρία της μουσικής, η Ολγα Κουκλάκη μπαίνει στη μουσική σκηνή σε μια εποχή που βασιλεύει η ελεκτρόνικα.

«Ουσιαστικά με την ηλεκτρονική μουσική ασχολήθηκα πρώτα ως dj, όταν τελείωσα το σχολείο», λέει. «Επειδή όμως δεν κατανοούσα πώς δημιουργούνται οι ήχοι, ο θόρυβος, οι μελωδίες και οι ρυθμοί χωρίς να παίζονται από κλασικά όργανα -όπως μου είχε μάθει η κλασική μου παιδεία- άρχισα να πειραματίζομαι και να ασχολούμαι με την παραγωγή. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γίνω επαγγελματίας μουσικός. Μάλλον δεν πρόλαβα να το σκεφτώ, αφού πάντα έκανα κάτι σχετικό με μουσική που με οδηγούσε στο επόμενο βήμα».

Και το επόμενο βήμα στην αρχή ήταν το Παρίσι, όπου βρέθηκε ως φοιτήτρια με πρόγραμμα ανταλλαγής. «Βρέθηκα περισσότερο λόγω συγκυριών, και κατόπιν πήρα συνειδητά την απόφαση να μείνω εκεί. Αλλωστε η ελληνική μουσική σκηνή εκείνη την εποχή ήταν κλειστή, συμπιεσμένη και ασφυκτική τόσο αισθητικά όσο και δημιουργικά. Τώρα νομίζω ότι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά εξακολουθούν να είναι δύσκολα για τους νέους μουσικούς», λέει.

Στο Παρίσι συνεργάζεται με τους μουσικούς της πρωτοπόρας στην ηλεκτρονική σκηνή «F Communications» και παίζει ως dj στα κλαμπ. Αναλαμβάνει το prοgramming για τον Jay Alanski, περιοδεύει με τους Nouvelle Vague παίζοντας κίμπορντς και με τους «Bang Bang» ως τραγουδίστρια και ηχογραφεί τραγούδια όπως το «Don't look at me». Και αφού πρώτα «ψηθεί» στη σκηνή παρουσιάζει το άλμπουμ «Get a life».

«Πήρε πολύ καιρό να ολοκληρωθεί, αφού επιλέγαμε ένα κομμάτι στα δέκα», εξηγεί η Ολγα. «Είναι άλμπουμ σκοτεινό, μελαγχολικό και ρομαντικό. Δεν ξέρω αν μπορώ να περιγράψω τη μουσική, μάλλον κάτι μεταξύ ελεκτρόνικα και ποπ είναι». Και, φυσικά, βοήθησε η συνεργασία με τον παραγωγό Μαρκ Κολίν, μεταξύ άλλων εμπνευστή των Nouvelle Vague. «Τρέφω εκτίμηση για τον Κόλιν ως μουσικό παραγωγό και ταιριάξαμε απόλυτα στο ύφος του άλμπουμ».

Κάπως έτσι ηχογραφήθηκε το ντεμπούτο τής «Jolie Grecque» (όμορφης Ελληνίδας), όπως την αποκαλεί ο γαλλικός μουσικός Τύπος. «Οι επιρροές μου είναι από πολύ διαφορετικά είδη, κλασική μουσική, ποπ, new wave, ελεκτρόνικα, experimental. Γι' αυτό τον λόγο δεν έβαλα ποτέ φόρμες ή στάνταρ στα τραγούδια μου», λέει.

Έτσι, ανακατεύει τους ήχους του πιάνου και της ακουστικής κιθάρας με τον ρυθμό από τους υπολογιστές. «Πιστεύω ότι όσο περισσότερα μέσα διαθέτεις για την τέχνη σου και όσο περισσότερους συνδυασμούς και πειράματα μπορείς να κάνεις, τόσο το καλύτερο», συνεχίζει. «Γι' αυτό και το άλμπουμ μου είναι ένας συνδυασμός ακουστικών και ηλεκτρονικών μέσων».

Τα πρώτα της τραγούδια από το άλμπουμ έγιναν γνωστά από τη σελίδα της στο http//www.myspace.com/olga kouklaki. Ομως δεν πολυσυμπαθεί το Ιντερνετ. «Είναι γεγονός ότι βοηθάει τους νέους μουσικούς να προβάλλουν τη δουλειά τους», υποστηρίζει. «Ομως πιστεύω ότι σελίδες όπως το My Space είναι υπερεκτιμημένες. Υπάρχει υπερπληθώρα μουσικής και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αυτό που αξίζει. Ασε που πίσω από τα profiles των μουσικών βρίσκονται εντελώς αναληθείς πληροφορίες. Παρά τις κινήσεις, όπως αυτές των Radiohead, που έδωσαν το άλμπουμ στο Ιντερνετ επειδή έχουν τέτοιο όνομα και τέτοια ιστορία, οι δισκογραφικές δεν πρόκειται να ξεπεραστούν. Απλά θα αλλάξουν μορφή. Πιστεύω ότι ο κόσμος που εκτιμά την καλή μουσική θα συνεχίσει να αγοράζει άλμπουμ, οπότε και οι μουσικοί θα εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις εταιρείες».

Αυτό τον καιρό βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει συναυλίες, κάνει dj σετ και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη μουσική για δύο βουβές ταινίες στο 9ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, αρχές Απριλίου, πριν ξεκινήσει την περιοδεία της στη Γαλλία.

«Ένα από τα όνειρά μου ήταν να γράψω μουσική για κινηματογράφο», λέει. «Και τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία είμαι ενθουσιασμένη. Θα παρουσιάσω τις συνθέσεις μου για δύο βουβές ταινίες του 1924, που ήταν δική μου επιλογή. Οι "Περιπέτειες του Βιλάρ" είναι η πρώτη ελληνική ταινία, ενώ την ίδια περίοδο ο σουρεαλιστής Ρενέ Κλερ γυρίζει το "Entr' acte". Γράφω μια μουσική όπου προσπαθώ να συνδυάσω τα στοιχεία της γαλλικής και της ελληνικής κουλτούρας».