Δεν μας ικανοποιούν τα προϊόντα που μας πλασάρει η τηλεόραση, ειδικά στην ενημέρωση αλλά τα παρακολουθούμε. Τα παράθυρα στα δελτία ειδήσεων μας κουράζουν αλλά απολαμβάνουμε τις ειδήσεις. Αυτά είναι ορισμένα από τα αντιφατικά αποτελέσματα της «Εθνικής έρευνας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» που έκανε η Public Issue για το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο-διευθυντή του ΙΟΜ, Ροδόλφο Μορώνη: «Η σχέση μας με τα μέσα δεν είναι τόσο καλή. Το 74% καταφεύγει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο το 33% και μόλις το 10% στον Τύπο. Μελαγχολικά ποσοστά, όταν την ίδια στιγμή στη Γαλλία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: 89,4%, 82,5% και 78,3%».
Χρειάστηκε να εργαστούν 65 ερευνητές και 15 επόπτες για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έρευνα. Οι συνεντεύξεις έγιναν πρόσωπο με πρόσωπο, το διάστημα 5/5-13/6/2007, σε 2.995 άτομα άνω των 15 ετών (συμπεριλαμβανομένων των νησιών Αιγαίου και Ιονίου).
Η τηλεόραση στην Ελλάδα μετατράπηκε σε μόνιμο διακοσμητικό στοιχείο σε παραπάνω από ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι. Το 49% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον δύο τηλεοράσεις, το 26% μία ενώ τρεις συσκευές έχει το 17%.
* Μόνο τηλεόραση παρακολουθεί το 46% των ερωτηθέντων, τηλεόραση και ραδιόφωνο το 24% ενώ το 12% υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα από τα ΜΜΕ. Στις εφημερίδες καταφεύγει μόλις το 1%.
* Προτιμώμενο μέσο για ενημέρωση αποδεικνύεται τρανά ότι είναι η τηλεόραση με ποσοστό 69%, ακολουθεί το ραδιόφωνο (9%) και τέλος οι εφημερίδες (7%), ποσοστό που τα Σαββατοκύριακα ανέρχεται στο 11%.
* Το τηλεοπτικό κοινό παρακολουθεί τηλεόραση κατά μέσον όρο 6,25 ημέρες την εβδομάδα, ακούει ραδιόφωνο 3,62 ημέρες και διαβάζει εφημερίδες μόλις 1,7 ημέρες την εβδομάδα.
* Το 62% παρακολουθεί τηλεόραση για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για ενημέρωση και ψυχαγωγία, το 22% μόνο για ψυχαγωγία ενώ το 10% μόνο για ενημέρωση.
Στον τομέα της ενημέρωσης ο Ελληνας τηλεθεατής, όπως φαίνεται από την έρευνα, είναι διχασμένος. Ο καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος (προέδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών) σχολιάζει: «Στον τομέα αυτόν προκύπτει μια αντίφαση, όταν 7 στους 10 υποστηρίζουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις αντιπαραθέσεις στα δελτία, αλλά μόνον 3 στους 10 θεωρούν ότι έχασαν την ώρα τους. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι οι Ελληνες θεωρούν ότι τα κεντρικά δελτία ειδήσεων τους προσφέρουν την παλαιά επιθεώρηση των ελληνικών θεάτρων που άκμασε στη δεκαετία του 1960».
* Το 46% δηλώνει ότι δεν αφιερώνει καμία μέρα σε ενημερωτικές εκπομπές ενώ το 16% παρακολουθεί ενημερωτικές εκπομπές από 2 έως 5 ημέρες την εβδομάδα.
* Το 54% παρακολουθεί ειδήσεις όλες τις ημέρες της εβδομάδας αλλά το 71% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους καλεσμένους των παραθύρων. Το 63% νιώθει ότι έχει χάσει τον χρόνο του βλέποντας ειδήσεις, το 74% λέει ότι είναι ικανοποιημένο από αυτές, ενώ το 48% την ώρα που τις παρακολουθεί κάνει ζάπινγκ.
* Το 47% του τηλεοπτικού κοινού κάθεται μπροστά στη μικρή οθόνη δύο με τρεις ώρες την ημέρα, το 22% τέσσερις με πέντε ώρες, έξι ώρες και περισσότερο το 12%, ενώ λιγότερο από δύο ώρες μόλις το 16%.
* Τα βραδινά τηλεοπτικά προγράμματα σημειώνουν υψηλότερη τηλεθέαση αφού από τις 19.00 έως τις 21.00 τηλεόραση παρακολουθεί το 74% των τηλεθεατών ενώ από τις 21.00 μέχρι τις 24.00 το ποσοστό ανεβαίνει στο 88%.