Όταν ο Λένον το έσκασε από την Γιόκο

otan-o-lenon-to-eskase-apo-tin-gioko

Ο τίτλος του παρόντος άρθρου είναι ένα λογοπαίγνιο πάνω στο «Instant Karma» του Λένον και τις φωτογραφικές μηχανές «instamatic» της kodak, τις στιγμιαίες και αυτόματες, πρώτες φτηνές και εύκολες μηχανές, βασικό γκάτζετ της pop κουλτούρας.

Το «Instamatic Karma» (Στιγμιαίο - αυτόματο Κάρμα) κουμπώνει υπέροχα με το περιεχόμενο, τιτλοφορώντας ένα βιβλίο εκατόν σαράντα σελίδων αφιερωμένο σε ένα κομμάτι της ζωής του Τζον Λένον, όπως ξετυλίγεται σε ένα τσούρμο φωτογραφίες τραβηγμένες με μια τέτοια μηχανή.

Η πενηνταεπτάχρονη συγγραφέας του Μέι Πανγκ έζησε σχεδόν τρεις δεκαετίες κοντράροντας την ιδέα πως το διάσημο σκαθάρι ήταν δυστυχισμένο αυτούς τους δεκαοκτώ μήνες που πέρασε μαζί της, από το καλοκαίρι του 1973 ώς τις αρχές του 1975. Ο ίδιος είχε αναφερθεί σ' αυτό το διάστημα ώς το «χαμένο Σαββατοκύριακο». Ηταν, όμως, πια 1980 και ο Λένον όχι μόνο είχε ξανασμίξει με τη Γιόκο Ονο αλλά και είχαν κυκλοφορήσει μαζί το άλμπουμ «Double Fantasy».

Το συγκεκριμένο «Σαββατοκύριακο», βέβαια, κάθε άλλο παρά χαμένο μοιάζει σήμερα. Κατά τη διάρκειά του ο ιδρυτής της σχολικής μπάντας από το Λίβερπουλ που κατέκτησε τον κόσμο και γέννησε τη δυνατότερη ρόκεντρολ φαντασίωση, έκανε περισσότερα από όσα άλλοι καλλιτέχνες σε μια ζωή. Τέλειωσε τρία άλμπουμ, τα «Mind Games», «Walls and Bridges» και «Rock 'n Roll», έκανε την παραγωγή ενός άλμπουμ του Ρίνγκο Σταρ και ενός για τον Χάρι Νίλσον και ηχογράφησε με τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον Ελτον Τζον και τον Μικ Τζάγκερ. Αυτά βέβαια η ερωτική του σύντροφος αυτούς τους δεκαοκτώ μήνες τα είχε ήδη αφηγηθεί το 1983 στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά της «Loving John», μαζί με τις ροκ υπερβολές και τις σκοτεινές στιγμές του Λένον.

Αυτή τη φορά όμως η κυρία Πανγκ μαζί με τις αναμνήσεις της, ανασύρει δεκάδες φωτογραφίες που είχαν ξεχαστεί όλα αυτά τα χρόνια σε ένα κουτί από παπούτσια στο υπόγειό της. «Ενας φίλος μου έλεγε πως κάθε φορά που τους αφηγούμαι ιστορίες με τον Τζον από εκείνη την εποχή, θυμάμαι το κουτί και λέω "μισό λεπτό έχω μια φωτογραφία που πάει με αυτή την ιστορία". Με ρώτησε γιατί δεν τις εξέδωσα ακόμη και σκέφτηκα πως έτσι θα μπορούσα να κάνω τον κόσμο να δει τον Τζον μέσα από τα μάτια μου και να ξεφορτωθώ την ιστορία του "χαμένου Σαββατοκύριακου"...», εξηγεί η ίδια.

Ανάμεσα στις προσωπικές στιγμές τους -χωρισμένες σε τέσσερα κεφάλαια: «Σπίτι», «Παίζοντας», «Δουλεύοντας» και «Μακριά» - ο Τζον φαίνεται να το γλεντάει με τον γιο του Τζούλιαν, τους διάσημους φίλους και συνεργάτες του, αμέριμνος καθώς η Μέι βγάζει από την τσάντα της τη μικροσκοπική φτηνή μηχανή της και με ένα κλικ τον κλείνει σε αιώνια κάδρα. Σε ένα από αυτά ο Τζον σκύβει πάνω από το συμβόλαιο με το οποίο το συγκρότημα που ξεκίνησε ο ίδιος, αλλάζοντας την ποπ κουλτούρα, θα διαλυθεί. Με μια υπογραφή και ένα κλικ ανάμεσα στο «h» και το «n» του μικρού του ονόματος, όπως θυμάται η Μέι.