Παιχνίδια πολέμου σε οικονομικά πεδία μάχης

paichnidia-polemou-se-oikonomika-pedia-machis

Παιχνίδια πολέμου σε οικονομικά πεδία μάχης γίνονται τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα σε εταιρείες κολοσσούς της πληροφορικής. Microsoft, Yahoo, AOL αλλά και η Google κάνουν στρατηγικές κινήσεις που ίσως μεταμορφώσουν σύντομα την αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σαν βόμβα έσκασε μέσα στον Φεβρουάριο, η είδηση ότι η Microsoft θέλει να εξαγοράσει την Yahoo καταβάλλοντας το αστρονομικό ποσό των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Η Yahoo αρνήθηκε την προσφορά, θέτοντας ως όρο επαναδιαπραγμάτευσης την αύξηση του ποσού που πρέπει να καταβληθεί... Την Δευτέρα, 7 Απριλίου 2019, η Microsoft πέρασε στην αντεπίθεση στέλνοντας τελεσίγραφο τριών βδομάδων στην Yahoo. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της εταιρείας από το Redmond δήλωσε πως αν η Yahoo δεν δεχτεί την προσφορά του, θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική εξαγοράζοντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, σε απευθείας επαφή με τους μετόχους της Yahoo. Αυτό, όπως τονίζει ο Ballmer, θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες μίας και έτσι το τελικό ποσό, θα είναι μικρότερο του αρχικου των 42 δις δολάριων.

Αν και δεν υπήρχε επίσημη απάντηση από την Yahoo, τις τελευταίες μέρες γίνονται κινήσεις που εκφράζουν την δυναμική αντίσταση της εταιρείας στις απειλητικές διαθέσεις τη Microsoft. Η Yahoo έχει βάλει στο παιχνίδι, ίσως και των εντυπώσεων, τόσο την Google όσο και την Time Warner (μέσω της AOL).

H Yahoo συνομιλεί ήδη με την AOL σχετικά με πιθανή συνεργασία στο κομμάτι των διαδικτυακών επιχειρήσεων. Στόχος της Yahoo είναι η παρουσίαση, στο μετοχικό συμβούλιο, ενός τρίπτυχου πλάνου συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας χωρίς την παρέμβαση και την συμμετοχή της Microsoft. Ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρείας δηλαδή, μετά την απόρριψη της πλουσιοπάροχης προσφοράς του Ballmer.

Παράλληλα, άλλη μία στρατηγική συνεργασία κόντρα στην πρόταση της Microsoft είναι η συνεργασία της Google με την Yahoo, των δύο μεγαλύτερων μηχανών αναζήτησης, για μία σύντομη περίοδο δύο εβδομάδων. Συνεργασία όσον αφορά στην «μοιρασιά» του διαφημιστικού χώρου. Συγκεκριμένα, η Google θα μπορεί να παρουσιάζει το διαφημιστικό της περιεχόμενο, στο 3% των αναζητήσεων που γίνονται μέσα από την μηχανή αναζήτηση της Yahoo, το www.yahoo.com!

Αν και οι δύο εταιρείες δεν δήλωσαν κάτι σχετικά με μία πιο μόνιμη συνεργασία, έστειλαν με τον τρόπο τους, μήνυμα «αντίστασης» στις διαθέσεις της Microsoft, η οποία με την σειρά της πρόλαβε να καταδικάσει μία πιθανή συγχώνευση ή «υποταγή» της Yahoo στην Google, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στον ανταγωνισμό, δεδομένου οτι και οι δύο μαζί εκπροσωπούν το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων. Επιπλέον, η Microsoft συνομιλεί με την News Corp σχετικά με το ενδεχόμενο συνδυασμένης προσφοράς εξαγοράς της Yahoo, χωρίς να έχουν ακόμα ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το πώς θα την «μοιράσουν» αν γίνει τελικά δεκτή η προσφορά τους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πολλά μπορούν να συμβούν, ενώ δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να προλάβουν το τελεσίγραφο των τριών εβδομάδων της Microsoft. Νέοι παίκτες μπορεί να μπουν στο παιχνίδι των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ενώ αναμένονται αρκετές ανατροπές για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα.