Πετάξτε τα καλώδια για τη δικτύωση του υπολογιστή

petaxte-ta-kalodia-gia-ti-diktyosi-tou-ypologisti

Η Microsoft έχει απλοποιήσει τη διαδικασία αυτόματης δικτύωσης με έναν νέο wizard που περιέχεται στο Service Pack 2 των Windows XP.

Ο νέος οδηγός ασύρματης δικτύωσης, σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τις ασύρματες ρυθμίσεις, αποθηκεύοντάς τα σε ένα USB flash disk. Ακόλουθα, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα άλλο PC που χρειάζεται δικτύωση (client) ή σε routers και άλλες συσκευές ώστε να αναπαραχθούν αυτόματα οι ίδιες ρυθμίσεις δικτύωσης. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πώς θα το κάνετε αυτό.

Βήμα 1


Ο οδηγός ασύρματου δικτύου (Wireless Network Setup Wizard), μπορεί να εκκινήσει κάνοντας κλικ στο μενού Έναρξη (Start) και μετά πηγαίνοντας στο Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) και Συνδέσεις δικτύου και Internet (Network and Internet Connections). Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το "μητρικό" PC δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει ασύρματο περιβάλλον οποιασδήποτε μορφής, αλλά θα πρέπει να διαθέτει μια θύρα USB, μιας και σε αντίθετη περίπτωση η χρήση του Wizard μπορεί να αποδειχθεί προβληματική. Ο Wizard θα εκκινήσει με μια εισαγωγική οθόνη στην οποία θα κάνετε κλικ στο Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Βήμα 2


Με την προϋπόθεση πως αυτή είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε ρυθμίσεις για ασύρματο δίκτυο, στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα πρέπει να ορίσετε ένα όνομα που θα δοθεί στο δίκτυο αυτό (τα αρχικά που αναφέρονται δίπλα στο πεδίο Όνομα δικτύου, αντιστοιχούν στο Service Set Identifier). Ανεξάρτητα από τον τύπο και το επίπεδο της κρυπτογράφησης που θα χρησιμοποιήσετε στο επόμενο βήμα, θα πρέπει να εισάγετε οπωσδήποτε ένα όνομα για το δίκτυό σας. Στο παράδειγμά μας, αποκαλέσαμε το δίκτυό μας WIRELESS, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λέξη ή φράση (στα αγγλικά) με μέγιστο μέγεθος 32 χαρακτήρων.

Βήμα 3


Στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου θα βρείτε ένα κουτάκι Χρήση κρυπτογράφησης WPA αντί για WEP (Use WPA encryption instead of WEP). Βάλτε ένα τικ εφόσον το hardware που διαθέτετε υποστηρίζει την πιο πρόσφατη WPA (Wi-Fi Protected Access) τεχνολογία και επιθυμείτε να κάνετε χρήση των πιο εξελιγμένων χαρακτηριστικών απόκρυψης που διαθέτει. Εάν δεν είστε σίγουροι, απλά ελέγξτε το συνοδευτικό εγχειρίδιο του ασύρματου εξοπλισμού.

Βήμα 4


Εφόσον είναι η πρώτη φόρα, προτείνεται η αυτόματη μέθοδος, οπότε επιλέξτε το Αυτόματη εκχώρηση κλειδιού δικτύου (προτείνεται) (Automatically assign a network key (recommended)) και μεταβείτε στο Βήμα 8. Eάν σκοπεύετε όμως να προσθέσετε ένα ήδη υπάρχον δίκτυο, χρησιμοποιήστε την τελευταία επιλογή Μη αυτόματη εκχώρηση κλειδιού δικτύου (Manually assign a network key) και ακολουθήστε τα επόμενα 3 βήματα.

Βήμα 5


Η επόμενη οθόνη που θα εμφανιστεί, εφόσον επιλέξατε να εισάγετε το κλειδί δικτύου χειρωνακτικά και να μην χρησιμοποιήσετε την κρυπτογράφηση WPA, είναι η παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή, θα σας ζητηθεί ένα κλειδί κρυπτογράφησης WEP (Wired Equivalent Privacy), το οποίο ουσιαστικά δεν είναι τίποτα διαφορετικό από ένα password που θα χρησιμοποιούσατε σε μια αντίστοιχη περίπτωση συμπλήρωσης μιας φόρμας προσωπικών στοιχείων λογαριασμού. Βάζοντας ένα τικ στο κουτάκι Απόκρυψη χαρακτήρων κατά την πληκτρολόγηση (Hide characters as I type), το κλειδί σας δεν θα είναι ορατό σε "ανεπιθύμητα" μάτια ενώ το εισάγετε.

Βήμα 6


Εφόσον επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία WPA (βάζοντας τικ στο αντίστοιχο κουτάκι που είδαμε στο Βήμα 3) θα δείτε ένα ελαφρά διαφορετικό παράθυρο που θα σας ζητάει τα απαιτούμενα κλειδιά. Θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε και πάλι τα απαραίτητα κλειδιά, αλλά αυτό που αλλάζει σε σχέση με το πρωτόκολλο WEP είναι το μέγεθός τους που είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Βήμα 7


Στο σημείο αυτό πιθανώς να μπερδευτείτε με τις οδηγίες που προσφέρει η Microsoft. Αντί να καταστήσει τη διαδικασία απλή για τον χρήστη, μάλλον τα περιπλέκει - παρατηρήστε πως προσφέρονται δύο επιλογές όταν πληκτρολογείτε τα κλειδιά, οι οποίες σχετίζονται με τον αριθμό των χαρακτήρων. Η πρώτη είναι να εισάγετε κανονικούς χαρακτήρες (από 0-9 και από το A-Z), είτε πληκτρολογώντας 5-13 χαρακτήρες για το WEP είτε 8-63 χαρακτήρες για το WPA.

Βήμα 8


Η άλλη επιλογή όταν πληκτρολογείτε ένα κλειδί κρυπτογράφησης είναι να χρησιμοποιήσετε το δεκαεξαδικό σύστημα (0-9 και A-F). Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να πληκτρολογήσετε είτε 10 ή 26 χαρακτήρες για ένα κλειδί WEP ή ακριβώς 64 για ένα κλειδί WPA. Εάν όλα αυτά κατορθώσουν απλά να σας εκνευρίσουν, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει. Παρόλο που η Microsoft προσπάθησε να απλοποιήσει τα πράγματα, το θέμα δικτύωση -και ιδιαιτέρως η ασύρματη δικτύωση- παραμένει αρκετά περίπλοκο. Γι' αυτό και προτείναμε την αυτόματη επιλογή στο Βήμα 3.

Βήμα 9


Αφότου έχετε ορίσει ένα κλειδί κρυπτογράφησης, είτε χειρωνακτικά είτε αυτόματα, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο μεθόδους χρήσης αυτής της πληροφορίας για να ρυθμίσετε το ασύρματο δίκτυό σας. Η πρώτη είναι να χρησιμοποιήσετε ένα USB key και η δεύτερη να κάνετε χειρωνακτικές ρυθμίσεις. Δεν θα χρειαστεί μάλλον να σας πείσουμε για το σκόπιμο του να αποφύγετε τις χειρωνακτικές ρυθμίσεις, οπότε κάντε κλικ στο Χρήση ενός USB flash (προτείνεται) (Use a USB flash drive (recommended)) και κάντε κλικ στο Επόμενο.

Βήμα 10


Θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε ένα USB drive στο PC και να εισάγετε το γράμμα μονάδας δίσκου ή να ορίσετε κάποιο άλλο αν δεν είναι προεπιλεγμένο. Σημειώστε πως μπορεί να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αναγνωρίσει ο υπολογιστής σας την παρουσία της USB συσκευής, οπότε περιμένετε λίγο πριν επιλέξετε το γράμμα μονάδας από το drop-down menu δίπλα στο Δίσκος flash: (Flash drive:). Κάντε κλικ στο Next και ο wizard θα αποθηκεύσει τις ασύρματες ρυθμίσεις σας σε ένα ειδικό πρότυπο αρχείου γνωστού ως XML.

Βήμα 11


Ακόλουθα, θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε το flash drive στο ασύρματο σημείο πρόσβασης και σε όποιο άλλο PC και ασύρματη συσκευή θα περιληφθεί τελικά στο ασύρματο αυτό δίκτυο. Οι ρυθμίσεις στα αρχεία XML θα μεταφερθούν αυτόματα στην επιλεγμένη συσκευή. Θα θεωρήσουμε ως δεδομένο για τις ανάγκες του άρθρου, πως θα εισάγετε το USB key σε ένα Windows XP PC με ασύρματο προσαρμογέα. Μην κάνετε κλικ στο Επόμενο σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου, μέχρις ότου ολοκληρώσετε με όλους τους άλλους υπολογιστές που απαιτούν δικτύωση.

Βήμα 12


Κατά την εισαγωγή του USB drive, θα σας ζητηθεί να εκτελέσετε τον οδηγό εγκατάστασης ασύρματου δικτύου, ο οποίος θα σας ρωτήσει κατά πόσον θέλετε να προσθέσετε τον υπολογιστή σας στο ασύρματο δίκτυο. Κάντε κλικ στο OK και μια ασύρματη σύνδεση θα δημιουργηθεί με τις σωστές ρυθμίσεις ασφαλείας στο client PC. Έχοντας ολοκληρώσει τη ρύθμιση όλων των άλλων συσκευών, εισάγετε ξανά το USB drive στο "μητρικό" PC και κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο ώστε να ολοκληρώσει το έργο του ο Οδηγός. Εξ ορισμού, ο Οδηγός θα διαγράψει τα XML αρχεία που περιέχουν τις ρυθμίσεις, αμέσως μόλις πατήσετε το κουμπί Τέλος (Finish).