Seven Kingdoms: Ancient Adversaries, βαθιά μάτια στο παιχνίδι

seven-kingdoms-ancient-adversaries-vathia-matia-sto-paichnidi

Καλώς ήλθατε στα 7 Βασίλεια, ένα strategy game, το οποίο κατάφερε να ξεχωρίσει και να πάρει με την αξία του μία θέση στο "Hall of Fame" των RTSs. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν είναι ένα απλό strategy όπως όλα τα υπόλοιπα της εποχής του, στα οποία έφτιαχνες στρατό και έκανες επίθεση. Αντίθετα, για να θριαμβεύσεις μέσα από τον κόσμο του Seven Kingdoms πρέπει να έχεις περισσότερο διπλωματικό και εμπορικό μυαλό, παρά… Εμπρός στα άρματα!

Τη χρονιά που κυκλοφόρησε το 7K τα περισσότερα gaming sites, όπως τα GameSpot και Strategy-Gaming, βράβευσαν τον συγκεκριμένο τίτλο ως καλύτερο RTS της χρονιάς ή runner-up της ίδιας κατηγορίας πίσω από το ΤΑ. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο όχι μόνο θα σας τραβήξει την προσοχή, αλλά θα σας καθηλώσει στην οθόνη για πολλές ώρες, κάνοντάς σας να ξεχάσετε τα παλαιομοδίτικα γραφικά του.

Ας ξεκινήσουμε από το σενάριο του παιχνιδιού, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό. Βρίσκεστε σε έναν φανταστικό Μεσαίωνα, στον οποίο ο κόσμος κυριαρχείται από 10 διαφορετικές φυλές (οι 7 φυλές του πρώτου 7Κ συν 3 του expansion), Κινέζους, Αιγύπτιους, Ελληνες, Γιαπωνέζους, Μάγια, Μογκόλους, Νορμανδούς, Πέρσες, Βίκινγκς και,

τέλος, τους αγαπημένους σε όλους Ζουλού! Κλασικά, ακολουθώντας τα πρότυπα του Highlander, στο τέλος θα μείνει μόνο ένας. Το ζήτημα είναι αν θα καταφέρετε να είστε εσείς. Το 7Κ δεν έχει μία προκαθορισμένη campaign, αντιθέτως μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε περίπου 38 αποστολές, όπου ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας κάθε αποστολής έχετε και τον ανάλογο συντελεστή πόντων. Βασικός στόχος, δηλαδή, είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους για να μπει το όνομα σας στο πάνθεον των ηρώων, το Hall of Fame του παιχνιδιού.

Εκτός από αυτό το είδος των αποστολών, σας δίνεται η δυνατότητα να καθορίσετε τα settings ενός random game, όπως δυσκολία και αριθμός των αντιπάλων, μέγεθος και τύπος χάρτη, fog of war, αριθμός αρχικών χρημάτων, ακόμη και το στόχο που θέτετε στον εαυτό σας, ο οποίος μπορεί να είναι από εξολόθρευση των υπολοίπων βασιλείων μέχρι και ξεπέρασμα συγκεκριμένου αριθμού κατοίκων ή χρημάτων. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα της προπόνησης αλλά και του παιχνιδιού μέσω modem.

Τα γραφικά του τίτλου είναι λίγο καλύτερα από αυτά του Warcraft 2. Κατά τη διάρκεια του gaming θα δείτε τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν, βροχές και αστραπές διαδέχονται μία ηλιόλουστη ημέρα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες σε όλο το χάρτη, αλλά σε μία πόλη μπορεί να χιονίζει, ενώ σε άλλη να έχει μέχρι και ανεμοστρόβιλο! Η ανάλυση του 7Κ είναι 800x600 στα 256 χρώματα, έχει δύο μπάρες, μία πάνω με τα settings, diplomacy, money, bread κ.λπ. και μία δεξιά που έχει τα χαρακτηριστικά του επιλεγμένου κτηρίου/μονάδας και στο πάνω μέρος το κλασικό minimap και τις επιλογές του. Η λεπτομέρεια των units δεν είναι η καλύτερη, αλλά μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για έναν τίτλο που κυκλοφόρησε πριν από 4 χρόνια. Ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις 10 φυλές δεν υπάρχουν, παρά μόνο η εξωτερική εμφάνισή τους, καθώς επίσης η μουσική υπόκρουση και το unit speech. Ο ήχος κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα, με ambient ρυθμούς, διαφορετικούς για κάθε παράταξη, να συνοδεύουν κάθε κίνησή σας.

Το σημαντικό στο 7Κ είναι το πρωτοποριακό gameplay του, το οποίο συνδυάζει Civilization και WarCraft. Κατά τη διάρκεια του gaming θα πρέπει να προσέχετε 5 ζωτικούς τομείς: την οικονομία, τη διπλωματία, τη στρατιωτική δύναμή σας, την εξάπλωση του βασιλείου σας και τη φήμη σας. Ας δούμε αναλυτικά καθέναν από αυτούς. Καταρχήν, η οικονομία είναι το κλειδί για την επιτυχημένη πορεία σας ως αυτοκράτορα. Εχοντας γεμάτο το θησαυροφυλάκιό σας, προσελκύετε νέους κατοίκους, στρατιώτες και μισθοφόρους και αν κατά την τελικά αναμέτρηση έχετε τους περισσότερους από αυτούς θα είστε ο νικητής. Για να εξασφαλίσετε μία συνεχώς αυξανόμενη οικονομία θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλα τα mine fields, να φτιάχνετε για κάθε mine το αντίστοιχο factory και για κάθε πόλη ένα market. Επειτα, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν κύκλο καραβανιών, τα οποία θα μεταφέρουν όλα τα υλικά σε όλα τα markets του βασιλείου σας, έτσι ώστε να πετύχετε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τα products που παράγετε. Εάν ο αντίπαλος "προλάβει", π.χ., όλα τα iron mines, τότε μη διστάσετε να κάνετε trade treat με αυτόν και να εισαγάγετε στο βασίλειο σας iron, διότι όλα τα υλικά είναι απαραίτητα. Περνάμε στη διπλωματία στην οποία θα πρέπει να είστε "φίδια"!

Προσπαθήστε να έχετε καλές σχέσεις με τον αντίπαλο, προκειμένου να μπορείτε να ανταλλάξετε τεχνολογίες, καθώς και τα καραβάνια σας να έχουν πρόσβαση στα ξένα markets. Ποτέ μη δεχτείτε να πληρώσετε tribute στον αντίπαλο, διότι θα καλομάθει και θα ζητάει συνέχεια αργότερα. Παρομοίως μην απαιτείτε εσείς tribute από τον αντίπαλο, γιατί τον προσβάλλετε και πολύ πιθανόν να σας κηρύξει πόλεμο. Το καλύτερο είναι να προσπαθείτε να διατηρήσετε trade treat και τίποτα παραπάνω.

Σημαντικό ρόλο στη διπλωματία παίζουν και οι spies, γνωστοί και ως χαφιέδες. Τοποθετώντας έναν κατάσκοπο στην αντίπαλη πόλη έχετε τη δυνατότητα να κλέψετε πληροφορίες από τον εχθρό, ακόμη και τεχνολογίες, καθώς και να δώσετε εντολή στον κατάσκοπο να παροτρύνει τους κατοίκους της πόλης να έρθουν με το μέρος σας! Προσοχή, μην το παρακάνετε, διότι ο αντίπαλος θα εκτελέσει το spy και πιθανότατα θα σας επιτεθεί. Ως γνωστός "φίδης" στο gaming σας συμβουλεύω να εξαγοράσετε έναν μισθοφόρο κατάσκοπο, γιατί έχουν καλύτερα abilities

Προχωράμε στη στρατιωτική δύναμη, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα strategy! Ο στρατός είναι χρήσιμος για δύο λόγους, για την ασφάλεια του βασιλείου σας και τον εκφοβισμό του αντιπάλου. Ετσι, έχοντας 2-3 forts γεμάτα με ικανούς soldiers, οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς και σας ευγνωμονούν για αυτό. Επίσης, βλέποντας ο αντίπαλος να του επιτίθεται ένας πολύ μεγαλύτερος από αυτόν στρατός, θα υποχωρήσει και η νίκη θα είναι δική σας, χωρίς να χύσετε πολύ αίμα. Περισσότερα για το στρατό, στον αναλυτικό οδηγό που ακολουθεί. Η εξάπλωση του βασιλείου σας είναι απαραίτητη για τους τομείς οικονομία και φήμη.

Έχοντας υπό την κατοχή σας όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους, παίρνετε πάρα πολλούς φόρους με προφανές αποτέλεσμα ένα γεμάτο θησαυροφυλάκιο. Επίσης, αν κατέχετε το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής, τότε η φήμη σας εκτινάσσεται στα ύψη και ολοένα περισσότεροι κάτοικοι έρχονται στις πόλεις σας. Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι υπερβολικά απλός, απαιτώντας από μέρους σας τη χρησιμοποίηση μόνο του τρωκτικού σας. Παρόμοια με το StarCraft, με αριστερό κλικ επιλέγετε, ενώ με δεξί εκτελείτε.

Εάν έχετε επιλέξει μία μονάδα ή ένα κτήριο, τότε στη δεξιά μπάρα βλέπετε τα χαρακτηριστικά του επιλεγμένου στοιχείου καθώς και τις δυνατές εντολές που μπορείτε να δώσετε. Τέλος, καλό είναι να αλλάζετε την ταχύτητα του παιχνιδιού με τα πλήκτρα 0- 9. Ετσι, παγώνοντας το παιχνίδι με ταχύτητα 0, μπορείτε να δώσετε με την ησυχία σας τις εντολές που θέλετε. Η default τιμή της ταχύτητας είναι 3.

Οδηγός για το Seven Kingdoms: Ancient Adversaries


Ακολουθεί ένας οδηγός για το Seven Kingdoms, ο οποίος θα σας φανεί κάτι παραπάνω από χρήσιμος, εάν δεν είστε εξοικειωμένοι σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Εάν δεν έχετε παίξει ποτέ κάτι παρόμοιο, καλό θα ήταν να δείτε πρώτα το Tutorial που διαθέτει το παιχνίδι. Ας αρχίσουμε με τα διαθέσιμα κτήρια του τίτλου τα οποία είναι τα εξής:

Fort: Εδώ τοποθετείτε έναν στρατηγό, ο οποίος μπορεί να "προπονεί" μέχρι και 10 στρατιώτες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν τις ικανότητές τους. Οσο καλύτερος είναι ο στρατηγός που έχετε επιλέξει για εκπαιδευτή τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους οι "ψάρακλες'! To Fort θα πρέπει να είναι κοντά σε μίαπόλη.

Mine: Από τα πιο σημαντικά κτήρια, εάν θέλετε να έχετε οικονομική άνθηση. Συλλέγει clay, cooper και iron, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνται στα markets και factories. Εάν τοποθετήσετε στο mine έμπειρους μισθοφόρους miners, τότε η απόδοσή του ανεβαίνει κατακόρυφα.

Factory: Εδώ συγκεντρώνονται τα υλικά των mines και μετατρέπονται σε products, τα οποία αργότερα θα πωληθούν στο market. Καλό είναι να τοποθετήσετε τα factories κοντά στην πόλη, στο market αλλά και στο mine, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τοποθετήσετε καραβάνια για τη μεταφορά των υλικών. Πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι κάθε factory μπορεί να επεξεργαστεί μόνο ενός είδους υλικό, άρα χτίζοντας 3 factories, το market σας θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

Market: Και εδώ έχουμε την κύρια πηγή των εσόδων σας. Οπως προαναφέραμε, το market πρέπει να χτιστεί κοντά στην πόλη, στο mine και στο factory. Επίσης, μέσα από τα markets σας δίνεται η δυνατότητα να θέσετε καραβάνια, τα οποία μπορούν να ανταλλάσσουν αγαθά με τα markets των άλλων βασιλείων ή ακόμα και να μεταφέρουν υλικά σε ένα απομακρυσμένο factory.

Tower of Science: Εάν είστε λάτρης των πολεμικών μηχανών, τότε θα λατρέψετε αυτό το structure, το οποίο αναλαμβάνει το research. Οταν ένα unit γίνει researched, μπορείτε να το χτίσετε στο War Factory. Μερικά από τα διαθέσιμα units είναι catapults, unicorns, spitfire, cannons και ballista. Οπως και σε όλα τα υπόλοιπα κτήρια, οι Researchers αποκτούν συνεχώς εμπειρία και ερευνούν ακόμη πιο γρήγορα.

Συμβουλή: Αγοράστε 3-4 έμπειρους μισθοφόρους και τοποθετήστε τους στο tower, τα researches θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα!

War Factory: Ο,τι γίνεται research στο προαναφερόμενο κτήριο, μπορεί να χτιστεί μέσα στο War Factory.

Inn: Θα το αγαπήσετε αυτό το μέρος! Είναι κάτι σαν μεσαιωνικό σαλούν, όπου μαζεύονται όλοι οι πρόθυμοι εργάτες-στρατιώτες, οι οποίοι με λίγα χρήματα γίνονται δικοί σας.

Harbor: Τέλος, έχουμε το λιμάνι, το οποίο έχει τη δυνατότητα κατασκευής 4 διαφορετικών πλοίων: trader, transport, galeon και caravels.

Αρχικά στάδια


Αρχικά, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να γεμίσετε το Fort σας, έτσι ώστε να νιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι της πρώτης πόλης σας. Επειτα βρείτε το κοντινότερο mine field, χτίστε ένα mine και εξοπλίστε το με miners (τι άλλο; :Ρ). Στη συνέχεια, χτίστε ένα market το οποίο θα έχει link με την πόλη και με το mine. Αν το mine είναι μακριά από την πόλη, τότε βάλτε δύο καμήλες να μεταφέρουν τα mine products στο market. Τώρα για να αρχίσει πιο σοβαρά η ανάπτυξη της οικονομίας σας, χτίστε ένα factory, το οποίο πρέπει να έχει link με την πόλη, το market και το mine!

Εάν κάποιο απ` όλα είναι μακριά, βάλτε πάλι τις καμήλες να δουλεύουν! Αυτή τη στιγμή το factory θα παίρνει πρώτες ύλες από το mine και θα φτιάχνει products, τα οποία θα πωλούνται στην πόλη αλλά και σε ξένα βασίλεια, με αποτέλεσμα να σας έρθουν τα πρώτα έσοδα. Τώρα είναι η στιγμή να φτιάξετε το δεύτερο fort σας. Γεμίστε το με peasants και για στρατηγό στο δεύτερο fort τοποθετήστε τον καλύτερο soldier του πρώτου fort. Για να βγει μία συγκεκριμένη μονάδα από ένα κτήριο, επιλέξτε το τελευταίο και πατήστε δεξί κλικ πάνω στη μονάδα που θέλετε. Επειτα για να προαγάγετε το στρατιώτη σε στρατηγό, ικανό να προπονεί άλλους στρατιώτες, πρέπει να "κλικάρετε" ένα κουμπί με ένα άστρο που εμφανίζεται στις επιλογές του. Αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο fort, είστε έτοιμοι να κατακτήσετε την πρώτη πόλη σας!

Εξάπλωση


Ηρθε η ώρα να διπλασιάσετε το βασίλειό σας, δηλαδή να προσθέσετε ακόμη μία πόλη. Καλό είναι η πόλη που θα επιλέγετε να έχει κατοίκους μιας φυλής και, ει δυνατόν, να είναι της ίδιας φυλής με εσάς. Ετσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να τους πείσετε ότι είστε κατάλληλος για βασιλιάς τους. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι 8 soldiers, 1 construction worker και 1 στρατηγό. Με το στρατηγό χτίστε ένα fort, το οποίο πρέπει να έχει link με την πόλη-θύμα. Αφού ολοκληρωθεί το χτίσιμο, βάλτε μέσα τους 8 soldiers, ενώ με το worker φτιάξτε τα κλασικά mine-market-factory. Με την πάροδο του χρόνου το resistance της πόλης θα πέσει και θα γίνει δική σας. Για να παραμείνει δική σας, αρχικά μη ζητάτε φόρους από τους κατοίκους και προσπαθήστε να την αναπτύξετε σαν να ήταν η πρώτη πόλη σας.

Πολεμικές μηχανές


Κατά τη διάρκεια της άλωσης της δεύτερης πόλης σας, θα πρέπει παράλληλα να χτίζετε στην πρώτη τα Tower of Science και War Factory. Κάνοντας research στο Tower και χτίζοντας ανελλιπώς στο War Factory, μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα θα έχετε έναν ικανό στρατό για να αρχίσετε επιτέλους την εκστρατεία ενάντια στον CPU. Για να βγείτε νικητής, όμως, θα πρέπει να έχετε τα πιο εξελιγμένα όπλα, ;;;;;;;;;;;χτίστε σε κάθε πόλη που έχετε από ένα (και δύο!) tower και αρχίστε τις έρευνες! Οταν φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό αριθμό catapults, ballista και άλλων συμπαθητικών όπλων, βγάλτε τους στρατιώτες σας από τα forts και επίθεση! Αρχίστε με τις μικρές πόλεις του αντιπάλου και στη συνέχεια ορμήστε στην καρδιά του εχθρού!