Τα τεκταινόμενα για iPod και iTunes, όλα στο τραπέζι

ta-tektainomena-gia-ipod-kai-itunes-ola-sto-trapezi

Το special media event της Apple πραγματοποιήθηκε χθες. Στην παρουσίαση που έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του "Yerba Buena Center for the Arts", στο San Francisco, ανακοινώθηκαν εκτός από τη νέα έκδοση του iPhone με την ονομασία iPhone 5, και τα νέα iPods και iTunes. Η σειρά iPod Shuffle, όπως είχαμε αναφέρει αναβαθμίστηκε μόνο χρωματικά, ενώ οι σειρές iPod Nano και iPod Touch δέχτηκαν αρκετές και καλοπροαίρετες αλλαγές. Οι τρεις αυτές σειρές αποτελούν πλέον και τις μοναδικά μοντέλα iPod της εταιρίας. Το iTunes, έχει ανανεωθεί ολοκληρωτικά και από τις εικόνες που μας έδειξαν κατά την παρουσίαση, ανυπομονούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τις αλλαγές.

iPod Nano


Η έβδομη έκδοση του iPod Nano φέρνει στην σειρά, εκτός από νέο σχεδιασμό, καινούργια χαρακτηριστικά που δεν είχε ποτέ άλλοτε το Nano, ανεβάζοντας τον πήχη της κατηγορίας του και καθιστώντας το ένα αξιοπρεπέστατο mp3 player στην αγορά. Το πάχος του είναι μόλις 5,4 χιλιοστά, δηλαδή 38% πιο λεπτό από το προηγούμενο μοντέλο και διαθέτει την μεγαλύτερη οθόνη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για τη σειρά. Ειδικότερα διαθέτει οθόνη πολλαπλής αφής 2,5" με ανάλυση 240x432 και 202 πίξελ ανά ίντσα. Παρόλο το λεπτό σχεδιασμό του και το γεγονός ότι τα κουμπιά ελέγχου βρίσκονται στο πλάι της συσκευής, έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στο μέγεθός τους, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ο χειρισμός της το ίδιο εύκολα είτε κοιτάτε είτε όχι την οθόνη.

Διαθέτει πλέον Bluetooth 4.0 ώστε να μπορείτε να το ενώσετε με bluetooth ακουστικά ή και ηχεία, συμπεριλαμβανομένης και της διασύνδεσης με το bluetooth του αυτοκινήτου σας. Επανήλθε η δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο καθώς φυσικά και η προβολή φωτογραφιών, όπου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γνωστές κινήσεις αφής (gestures) για την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Έχει ενσωματωθεί η υπηρεσία ραδιοφώνου και μάλιστα μπορείτε να κάνετε παύση και να συνεχίσετε το άκουσμα του αγαπημένου σας σταθμού αργότερα ή να ανατρέξετε προς τα πίσω αν κάτι σας ξέφυγε. Επίσης ενσωματωμένη είναι και η υπηρεσία βηματοδότη, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε την καταγραφή της γυμναστικής out-of-the-box, χωρίς δηλαδή την ανάγκη αγοράς έξτρα αξεσουάρ.

Μέσω της τεχνολογίας bluetooth μπορείτε να το ενώσετε ασύρματα με συσκευές που υποστηρίζουν την εν λόγω τεχνολογία και μετρούν τους κτύπους της καρδιάς, για πιο ακριβή και πλούσια αποτελέσματα. Τελευταίες προσθήκες είναι αυτή του κουμπιού αφετηρίας (home button), του νέου κονέκτορα (Lightning connector) στο κάτω μέρος της συσκευής και του wake/sleep κουμπιού στο πάνω μέρος αυτής.

Το κερασάκι στη τούρτα είναι η ύπαρξη των επανασχεδιασμένων ακουστικών (Earpods) της Apple μέσα στην συσκευασία. Η μπαταρία του μπορεί να σας προσφέρει ως και 30 ώρες συνεχόμενης αναπαραγωγής της μουσικής ή 3,5 ώρες προβολής βίντεο. Το iPod Nano διατίθεται πλέον μόνο με 16GB χωρητικότητα, σε οκτώ διαφορετικά χρώματα (συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου) στην τιμή των $149 (€159*) και θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

iPod Touch


Η σειρά iPod Touch δέχτηκε ομολογουμένως τις σημαντικότερες αλλαγές. Διαθέτει πλέον την ίδια οθόνη με το iPhone 5, δηλαδή στις 4 ίντσες και προσφέρει την τεχνολογία Retina (326 πίξελ ανά ίντσα), με την ανάλυση να φθάνει πλέον τα 1136 Χ 640 πίξελ. Ζυγίζει μόνο 88 γραμμάρια και το πάχος του ίσα που ξεπερνά τα 6 χιλιοστά καθιστώντας το πιο λεπτό και ελαφρύ Touch που έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα. Το πίσω μέρος είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από ανοξείδωτο αλουμίνιο, ενώ στο εσωτερικό του διαθέτει πλέον διπύρηνο επεξεργαστή και ειδικότερα τον A5 που εκτοξεύει την απόδοση των γραφικών κατά εφτά φορές πιο γρήγορη από το προηγούμενο μοντέλο.

Η πίσω κάμερα, ή αλλιώς iSight κάμερα, είναι παρόμοια με αυτή του iPhone 5 προσφέροντας τις ίδιες λειτουργίες αλλά στα 5 megapixel έναντι των 8 που διαθέτει στο νέο iPhone. Η ποιότητα βίντεο είναι ολόιδια (full HD 1080p) καθώς και η μπροστινή κάμερα ή αλλιώς FaceTime κάμερα. Για πρώτη φορά λοιπόν διαθέτει λειτουργίες όπως το autofocus και το φλας και φυσικά την νεοφερμένη λειτουργία του Panorama. Για να αξιοποιήσετε πλήρως τις νέες δυνατότητες της iSight κατευθείαν από το iPod Touch, μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές iMovie και iPhoto από το App Store.

Η μπαταρία του προσφέρει 40 ώρες συνεχόμενης μουσικής. Και στον τομέα της ασύρματης τεχνολογίας, το iPod Touch δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το νέο τηλέφωνο της εταιρίας, καθώς διαθέτει ακριβώς τις ίδιες. Bluetooth 4.0 LE (Low Energy) λοιπόν και WiFi a/b/g/n με το πρωτόκολλο "n" να παίζει σε δύο συχνότητες (802.11n 2.4GHz και 5GHz). Σε συνδυασμό με το νέο επεξεργαστή υποστηρίζεται πλέον το AirPlay Mirroring καθώς και το Siri.

Επίσης φέρει τον νέο κονέκτορα (Lightning connector) στο κάτω μέρος και συνοδεύεται από τα νέα ακουστικά (Earpods) της Apple. Για να ολοκληρωθεί το "παιχνιδιάρικο" στιλ που διέθετε πάντα το συγκεκριμένο μοντέλο iPod, διατίθεται πλέον σε πέντε χρώματα μαζί με ανάλογο (χρωματικά) λουράκι προστασίας, ή έξι συνυπολογίζοντας και το κόκκινο. Το νέο iPod Touch πέμπτης γενιάς θα διατίθεται στα 32GB και 64GB προς $299 (€329*) και $399 (€429*) αντίστοιχα και θα κυκλοφορήσεις επίσης τον Οκτώβριο. Επίσης θα συνεχίζεται η διάθεση του προηγούμενου μοντέλου στα 16GB και 32GB προς $199 (€229*) και $249 (€279*) αντίστοιχα.

iTunes


Το iTunes πρόκειται να ανανεωθεί πλήρως μέσα στον Οκτώβριο και να περάσει στην ενδέκατη έκδοσή του. Οι αλλαγές είναι αρκετές μιας και αλλάζει σημαντικά το UI (User Interface) της εφαρμογής και γίνεται ακόμα πιο προσιτό προς τον χρήστη. Μαζί μ' αυτό, αλλάζει και το ηλεκτρονικό κατάστημα (όπως αλλάζει και στο iOS 6) καθώς και η προβολή και αναπαραγωγή του media υλικού που διαθέτουμε στην iTunes Βιβλιοθήκη μας. Ο mini player φαίνεται τρομερός, προσφέροντας ότι είναι απαραίτητο μ' ένα κομψό και μινιμαλιστικό τρόπο. Τέλος προσφέρεται η λειτουργία "Up Next" (Αμέσως μετά), ώστε να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ακούμε αυτό που επιθυμούμε την στιγμή που το επιθυμούμε.

* Οι τιμές σε ευρώ είναι ενδεικτικές.