Ενδοσυνεδριακή διόρθωση και καλή επάνοδος. Κέρδη 6%

endosynedriaki-diorthosi-kai-kali-epanodos-kerdi-6

Μετά από αρκετές εβδομάδες απαξιωμένου προφίλ με αναιμικούς όγκους και τζίρους, απονευρωμένα αντανακλαστικά και πλήρους αποκοπής από το διεθνές momentum, το ΧΑ επανήλθε στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η 3η συνεχής ανοδική για το ΧΑ, γεγονός που έχει να γίνει από το… Νοέμβριο, με το ΓΔ να καταγράφει συνολικά κέρδη 6,30%, εν μέσω σημαντικής ενίσχυσης της αξίας των συναλλαγών.

Συνολικά, στις 4 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας που ήταν και οι πρώτες του 2010 ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,98%, με τις τράπεζες στο +8,46%. Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης εν μέσω αρκετών παλινδρομήσεων αλλά και θεαματικής ενδοσυνεδριακής διόρθωσης με αφορμή τα μαντάτα από την ανεργία των ΗΠΑ, έκλεισε στις 2.327,57 μονάδες με άνοδο 0,76%. Παράλληλα, είχε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 2.283,59 μονάδες (-1,15%) και υψηλό στις 3.338,30 μονάδες (+1,22%).

Πρωτίτερα, τα μαντάτα από την πορεία της ανεργίας το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην ενδοσυνεδριακή διόρθωση. Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε στο 10% τον Δεκέμβριο, όμως καταγράφηκαν 85.000 περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οι περικοπές να είναι μηδενικές, θεωρώντας ότι μετά από δύο χρόνια θα έμπαινε "στοπ" στην κλιμάκωση της ανεργίας. Τον Νοέμβριο είχαν χαθεί 11.000 θέσεις.

Όπως και να 'χει, πολύ βελτιωμένη είναι η τεχνική εικόνα τόσο σε κεντρικούς δείκτες όσο και κορυφαία χαρτιά, ενώ το κλείσιμο πάνω από τις 2.313 μονάδες – σύμφωνα με τους αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ – αλλάζει εκ νέου σε ανοδική την τάση του ΧΑ, για πρώτη φορά μάλιστα από το Μάιο του ’09. Στα επίπεδα αυτά περνά η χρονοσειρά των 200 ημερών τονίζουν οι αναλυτές της ΑΧΕ, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντική την υπέρβασή τους.

Βεβαίως, θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες συνεδριάσεις για να «σφραγιστεί» η εκ νέου η… επικοινωνία του ελληνικού χρηματιστηρίου με το διεθνές momentum, όμως ο σχεδόν τριπλασιασμός του τζίρου αυτή την εβδομάδα, δείχνει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έκαναν «παιχνίδι».

Κύριοι παράγοντες που αυτή την εβδομάδα βελτίωσαν την επενδυτική ψυχολογία ήταν η αποφασιστικότητα και η εξωστρέφεια που έβγαλε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των μεγάλων δημοσιονομικών θεμάτων, καθώς και η χρονική συγκυρία – αρχή έτους – που πάντα οριοθετεί εξελίξεις και επαναπροσδιορίζει προτεραιότητες. Η ανακοίνωση για την επίσπευση της στόχευσης για τον περιορισμό του ελλείμματος στα τρία χρόνια έναντι τεσσάρων που ήταν το αρχικό σχέδιο, έδωσε μήνυμα δυναμικής και αποφασιστικότητας στην αγορά και τους διεθνείς διαχειριστές. Φυσικά, η συνέχεια θα δείξει κατά πόσο θα κριθούν πειστικές και επιτεύξιμες οι  δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το «κρέμασμα» του Δεκέμβρη με απαξιωμένους όγκους και τζίρους, είχε οδηγήσει σε ανορθόδοξες πιέσεις δεκάδες χαρτιά, είτε μεγάλης είτε μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Υπήρξε δηλαδή επενδυτική άπνοια και απώλεια… στήριξης, οδηγώντας σε ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχές όπως π.χ. η Εθνική που από τα υψηλά της 14ης Οκτωβρίου έφτασε να χάνει περί το 40%!

Αυτές οι ανακολουθίες εντοπίστηκαν από κάποια ισχυρά χαρτοφυλάκια, κάτι που φαίνεται από τα κέρδη άνω του 10% που έχουν σε τρεις συνεδριάσεις κορυφαία χαρτιά του FTSE 20 και Mid 40 με πολλαπλασιασμό όγκων και τζίρων. Παράλληλα, κρίθηκε ότι στις τιμές που διαμορφώθηκαν στο απαξιωμένο προφίλ του Δεκέμβρη είχαν προεξοφληθεί τα χειρότερα.

Έτσι, από τους απαξιωμένους τζίρους των 60 και 70 εκατ. ευρώ του τελευταίου 10ημέρου του Δεκέμβρη, πήγαμε στα 194 εκατ. ευρώ της Τρίτης, στα 256 εκατ. ευρώ της Πέμπτης και στα 212 εκατ. ευρώ της Παρασκευής. Βεβαίως, ούτε λόγος να γίνεται για σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν της Εθνικής και ορισμένων άλλων την Παρασκευή, καθώς από τα 212 εκατ. ευρώ τα 198 εκατ. πήγαν για μετοχές του FTSE 20! Αυτό σημαίνει ότι μόλις 14 εκατ. ευρώ πήγαν για περίπου 260 μετοχές του ΧΑ! Παράλληλα, 86,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από την Εθνική, ήτοι περίπου το 40% του συνόλου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής και στο FTSE 20 πρωταγωνίστρια φυσικά ήταν η μετοχή της Εθνικής που έκλεισε με κέρδη 2,65% κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν μη τραπεζικά blue chips όπως Τιτάνας (+3,51%), Μυτιληναίος (+3,32%), ΟΠΑΠ (+2,93%) και ΟΤΕ (+2,11%).

Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισαν μετοχές όπως Folli Follie, Forthnet, Frigoglass, Ηλεκτρονική Αθηνών, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ΑΕΓΕΚ, Κυριακούλης, Ψαλίδας, Ίλυδα, AS Company, Επίλεκτος, Κούμπας Συμμετοχών κ.λπ. Παράλληλα, η Ελφίκο έκλεισε για 4η σερί φορά ανοδικά με συνολικά κέρδη το 4ήμερο σε ποσοστό 86,54%. Στο σύνολο της αγοράς 100 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 90 που είχαν απώλειες.