Επεξεργασία φωτογραφιών στο smartphone εν κινήσει

epexergasia-fotografion-sto-smartphone-en-kinisei

Κάποιες φορές οι φωτογραφίες που τραβάτε με το κινητό σας τηλέφωνο δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, είτε λόγω των δυνατοτήτων της κάμεράς του είτε εξαιτίας αστάθμητων παραμέτρων (π.χ. κακές καιρικές συνθήκες). Αυτό που όμως πρέπει να γνωρίζετε είναι, αν με τη βοήθεια μίας κατάλληλης εφαρμογής μπορείτε να διορθώσετε τυχόν ατέλειες, ακόμα και να προσθέσετε εντυπωσιακά εφέ, κατευθείαν από το κινητό σας.

Αν και οι επιδόσεις των ενσωματωμένων στα κινητά τηλέφωνα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών είναι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αρκετές φορές υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. "Χείρα βοηθείας" μπορούν να δώσουν τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας των υπολογιστών, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν οποιαδήποτε λήψη, όσο κακή και αν είναι αυτή. Τι γίνεται όμως αν τη δεδομένη στιγμή δεν έχετε κάποιον υπολογιστή στη διάθεσή σας ή απλά βαριέστε τη διαδικασία σύνδεσης του κινητού με το PC σας; Πολύ απλά, την επεξεργασία της φωτογραφίας την αναλαμβάνει το κινητό σας τηλέφωνο, με μοναδική προϋπόθεση να είναι αρκετά έξυπνο.

Βήμα 1


Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το Photo Editor, στην έκδοση 1.5. Βασικό πλεονέκτημά του η υποστήριξη πρακτικά όλων των Symbian smartphones της αγοράς, καθώς και η υψηλή του ευχρηστία. Η εν λόγω εφαρμογή διατίθεται από το https://www.bitween.com/apps.html για δοκιμαστική χρήση 15 ημερών. Αν μετά από αυτή την περίοδο θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, καλείστε να πληρώσετε 20 ευρώ.

Βήμα 2


Κάνοντας κλικ στο Download Trial, εμφανίζεται ένα παράθυρο από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία στην οποία θα αποθηκευτεί το αρχείο. Προτείνουμε να επιλέξετε την Επιφάνεια Εργασίας έτσι ώστε να μπορείτε να το βρείτε εύκολα. Μόλις η μεταφορά του αρχείου ολοκληρωθεί, κάνετε διπλό κλικ σε αυτό, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης στο τηλέφωνό σας, η οποία δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία.

Βήμα 3


Ξεκινήστε την εφαρμογή και πατήστε File και Open. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε τη φωτογραφία που θέλετε να επεξεργαστείτε και πατήστε Select. Αρχικά, η φωτογραφία εμφανίζεται ολόκληρη στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, ενώ μπορείτε από το βέλος κάτω δεξιά να τη μεγεθύνετε όσο εσείς επιθυμείτε.

Βήμα 4


Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε αισθητά τη φωτογραφία σας είναι να αλλάξετε τη φωτεινότητα και το λόγο αντίθεσης. Πατήστε Basic και Brightness&Contrast και στην οθόνη που εμφανίζεται αλλάξτε τις δύο αυτές παραμέτρους. Σημειώνουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μία αύξηση του λόγου αντίθεσης με αντίστοιχη μείωση της φωτεινότητας έχει ευεγερτικά αποτελέσματα. Αντίστοιχη επέμβαση μπορείτε να κάνετε και στη χρωματική απόδοση.

Βήμα 5


Αν η φωτογραφία σας δεν έχει ικανοποιητική ευκρίνεια, αξίζει να κάνετε μία προσπάθεια βελτίωσης μέσω των παραμέτρων Smoothing και Sharpening, οι οποίες βρίσκονται στο μενού Advanced. Η πρώτη λειαίνει τις κυματιστές γραμμές που παρατηρούνται σε φωτογραφίες εξωτερικών χώρων, ενώ η δεύτερη τις οξύνει (ιδιαίτερα χρήσιμο σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού). Πειραματιστείτε και με τις δύο αυτές παραμέτρους και αν το τελικό αποτέλεσμα σας ικανοποιεί πατήστε Accept έτσι ώστε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Βήμα 6


Πέρα από τη βελτίωση της ποιότητας των φωτογραφιών σας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενσωματώνει διάφορα εντυπωσιακά εφέ, τα οποία βρίσκονται στο μενού Advanced. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Age, από το οποίο μπορείτε να προσθέσετε... χρόνια στις φωτογραφίες σας, κάνοντάς τις να μοιάζουν μέχρι και μερικών αιώνων. Πατήστε Accept και... αυτό ήταν, οι φωτογραφίες σας έχουν βελτιωθεί αισθητά εύκολα, αλλά και γρήγορα