Goldman: Καλές οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά οι αβεβαιότητες επιμένουν

goldman-kales-oi-protheseis-tis-kyvernisis-alla-oi-avevaiotites-epimenoun

Ως «ένα καλό πρώτο βήμα» χαρακτηρίζει η Goldman Sachs το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ωστόσο, τονίζει ότι ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα από την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι καλές, όμως, η επίτευξη των στόχων εξαρτάται ακόμα από μεγάλες αβεβαιότητες», σχολιάζει η Goldman Sachs.

Αν και οι στόχοι της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται επιθετικοί, ο οίκος αναζητά τους λόγους για τους οποίους η αγορά δεν έδειξε να πείθεται:

- Οι προβλέψεις του ΠΣΑ για την ανάπτυξη είναι σύμφωνες με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, που μιλούν για ελαφρώς αρνητικούς ρυθμούς το 2010 με ήπια ανάκαμψη στη συνέχεια. Όμως, υπάρχουν ακόμα ανησυχίες ότι η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή θα εξασθενίσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη. Εξάλλου, και το σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί βαρίδι για την οικονομία.

- Περίπου το 1/2 της προσαρμογής προέρχεται από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πρόκειται για συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης που επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα από τα βασικά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Οι στόχοι του ΠΣΑ είναι ρεαλιστικοί, επισημαίνει η Goldman, όμως, η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι η μείωση των δαπανών είναι πολύ πιο σίγουρος δρόμος για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

- Σημαντικό μέρος από τη μείωση του ελλείμματος προέρχεται από την περικοπή των έκτακτων δαπανών αλλά και από το γεγονός ότι εκλείπουν έκτακτες χρεώσεις σε σχέση με το 2009.

«Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει έναν συνδυασμό αναδιανομής εισοδημάτων και ταχείας δημοσιονομικής διόρθωσης. Όμως, εξακολουθεί να αφήνει μία σειρά από πηγές αβεβαιότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη νευρικότητα της αγοράς», αναφέρει η Goldman.

Πάντως, άποψη του οίκου είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να πιέζουν την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τη μεταβλητότητα των spreads. Όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να λάβει και άλλα μέτρα εάν αυτό χρειαστεί, ενώ εάν απαιτηθεί έκτακτη ρευστότητα, αυτή θα δοθεί είτε από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, είτε από το ΔΝΤ (αν και με αυστηρούς όρους).