Νέα τρομοκρατία σε όλα τα επίπεδα, πτώση 7,86% το 5ήμερο

nea-tromokratia-se-ola-ta-epipeda-ptosi-7-86-to-5imero

Την ανώμαλη προσγείωση βίωσε στη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά την αναθάρρηση και τα κέρδη σε ποσοστό 6% της πρώτης εβδομάδας, κλιμακώθηκε η «αγριότητα» οδηγώντας σε καταιγισμό ρευστοποιήσεων. Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες σε ποσοστό 7,86% για το Γενικό Δείκτη, με το FTSE 20 να χάνει 9,84% ενώ ο τραπεζικός κλάδος απώλεσε το 13,11% της αξίας του.

Περαιτέρω άνοιγμα του spread, ολοένα και δυσμενέστεροι όροι δανεισμού της Ελλάδος και δραματική κλιμάκωση της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά, λειτούργησαν συνδυαστικά πιέζοντας περαιτέρω το χρηματιστήριο. Αν σ’ αυτά προστεθούν παράγοντες όπως η γενική «θολούρα» της νέας κυβέρνησης μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων, αλλά και η ανησυχία για το περιβάλλον και την κερδοφορία των τραπεζών το 2010, καταλαβαίνουμε ότι ευλόγως διαμορφώθηκε ένα εντελώς αφιλόξενο κλίμα για το ΧΑ.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής – πέραν των μεγάλων εγχώριων σκοπέλων – στην αποφασιστικότητα των ρευστοποιήσεων συνέβαλε και η άρδην αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές, που γύρισαν αιφνιδίως έντονα πτωτικά. Ο λόγος ήταν τα αποτελέσματα της JP Morgan που μολονότι ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, εμπεριείχαν όμως αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείες, κλιμακώνοντας κατακόρυφα τη νευρικότητα διεθνώς.

Έτσι κι αλλιώς βεβαίως το ΧΑ δεν ακολουθούσε το momentum των διεθνών αγορών, καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στα πολύ μεγάλα εγγενή προβλήματα της οικονομίας. Μέσα σ’ ένα καθεστώς πρωτοφανούς αρνητικής ειδησεογραφίας που αγγίζει τα επίπεδα της τρομοκρατίας, με κρεσέντο δραματικών εκτιμήσεων από πολλούς κορυφαίους διεθνείς αξιωματούχους, είναι σαφές ότι το περιβάλλον για τις μετοχές καθίσταται αφιλόξενο.

Η αγορά κινείται έτσι κι αλλιώς χωρίς ίδιες δυνάμεις, χωρίς καταλύτες, χωρίς αντανακλαστικά και ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να «κρεμά» εύκολα χαμηλότερα. Η μεγάλη ανησυχία για τα δημοσιονομικά αλλά και η παντελής έλλειψη ορατότητας σε σχέση με το προσεχές διάστημα λειτουργεί ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από την αγορά. Φόβοι νέας υποβάθμισης, χρησμοί και νουθεσίες διεθνών παραγόντων, δημοσιεύματα πάσης φύσεως δυσχεραίνουν την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση τα διεθνή χαρτοφυλάκια δείχνουν να έχουν «παγώσει» τις μεγάλες κινήσεις τους, κάνοντας είτε συντήρηση είτε μείωση των θέσεών τους.

Λύγισε η Εθνική με πτώση 17%


Αποτέλεσμα της μείωσης των θέσεων των ξένων χαρτοφυλακίων, είναι η αγορά να δει τη leader Εθνική να χάνει 17% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με ότι αυτό συνεπάγεται δεδομένου ότι είναι η πρώτη σε επηρεασμό στην ψυχολογία της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 2.144,56 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,32% έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση 3,62%, με υψηλό ημέρας στις 2.216,45 μονάδες (+0,96%) και χαμηλό στις 2.137,01 (-2,66%).

Με 5 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή τη Εθνικής έκλεισε την Παρασκευή στο χαμηλό ημέρας και στα 16,71 ευρώ με απώλειες 3,69%, ενώ διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της κατήλθε στα 10,1 εκατ. ευρώ! Μεγάλες απώλειες είχαν και άλλα τραπεζικά χαρτιά σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την Alpha Bank να χάνει 11,93%, τη Eurobank (-11,74%), την Πειραιώς (-10,82%) και τη Marfin Popular Bank (-9,88%).

Αντιθέτως, άξια επισήμανσης είναι η συμπεριφορά της Coca Cola 3 E που σε τέτοιο κλίμα ενισχύθηκε σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 4,56%. Κατά τα λοιπά, υπήρξαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διαθέσεις περιφερειακών εξάρσεων και κινήσεις ερήμην ανοδικής κίνησης από χαρτιά της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όμως δεν ήταν δυνατόν να αντέξουν επί μακρόν.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στο FTSE 20 με ισχυρές απώλειες έκλεισε το Ταχ. Ταμιευτήριο (-5,22%) ξεφουσκώνοντας από το +11,11% της Πέμπτης, πτώση 4,66% ο ΟΠΑΠ, 4,41% η ΔΕΗ, -3,69% η Εθνική Τράπεζα, 3,68% η Eurobank, 3,39% η Κύπρου, 3,17% η Μυτιληναίος.

Στο σύνολο της αγοράς πάνω από 40 μετοχές είχαν πτώση πλέον του 4%. Στην κορυφή των απωλειών οι Ελφίκο και Λανακάμ που έχασαν 20% και 19,87% αντίστοιχα, μετά τα ιλιγγιώδη κέρδη που είχαν το τελευταίο 8ήμερο, ενώ ισχυρή ήταν η πτώση και τίτλων όπως Ιντεάλ, Πετζετάκις, Nexans, Προοδευτική, J&P; Άβαξ, Κρέκα, Intrakat, Χατζηιωάννου, Καρδασιλάρης, ΔΟΛ, Κλουκίνας Λάππας, Aspis Bank, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Lamda Development κ.λπ.

Μ. Χατζηδάκης: Πρωτοφανές discount αποτίμησης


Η απόλυτη ψυχρολουσία και ο αιφνιδιασμός πωλήσεων που εκδηλώθηκε την Τρίτη στην εγχώρια αγορά επανέφεραν το επενδυτικό στρες και την αβεβαιότητα για την πορεία του ΧΑ μετά από ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων.

Οι εισηγμένες μετοχές βρίσκεται πλέον αντιμέτωπες με ένα σημαντικό, αν όχι πρωτοφανές, discount αποτίμησης σε σχέση με τις ξένες αγορές, αφού η αρνητική αυτονόμηση διανύει τον τρίτο μήνα κατά τον οποίο οι ξένοι δείκτες συνεχίζουν να κατακτούν υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Το επιχείρημα των αυξανόμενων κινδύνων των απαισιόδοξων αρχίζει να αποκτά βάση καθώς η Ελληνική αγορά χάνει το timing της ανόδου καθώς το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι σταθερά εστιασμένο στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το spread, τις δηλώσεις και την αποδοχή του Αναθεωρημένου προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεχομένως ο βαθμός απαισιοδοξίας που επικρατεί εντός και εκτός των τειχών για το σύνολο των αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο την οποιαδήποτε επένδυση σε Ελληνικές μετοχές και ομόλογα να αποτελεί και την κυριότερη ευκαιρία σε μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης που δεν θα μεταβληθεί σε θετική αλλά θα γίνει απλώς ουδέτερη.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία αφού η προεξόφληση πολλών αρνητικών νέων είναι ήδη εντός των τιμών των ομολόγων περιορίζοντας τα περιθώρια υποχώρησης.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι φορτισμένη σε ότι αφορά την εγχώρια δράση από την απόφαση της Ε.Ε. αναφορικά με το πρόγραμμα σταθερότητας ενώ σε ότι αφορά το εξωτερικό η συνέχιση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων (19/01 Citygroup, IBM, 20/01 Wells Fargo, Morgan Stanley, Bank of America, 21/1 Google, Goldman Sachs, 22/1 General Electric) θα δώσει υλικό νέων στις αγορές αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το outlook του 2010 περιέχει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρά το «σοκ» της διαδοχικής διάσπασης των κινητών μέσων όρων των 200 και 30 ημερών με μία συνεδρίαση (Τρίτη, -5%) και τα σήματα πώλησης που ενεργοποιήθηκαν διατήρησε έστω και οριακά το σήμα αγορών από τον MACD το οποίο αναιρείται σε κλείσιμο κάτω από τις 2.100 μονάδες.

Οι 2.100 μονάδες αποτελούν και την θεωρητική στήριξη της αγοράς καθώς η διάσπαση τους θα βάλει για αρκετό καιρό το σενάριο των 2.600 μονάδων στο περιθώριο αφού πιθανότατα θα εντείνει την διάθεση ρευστοποιήσεων μέχρι την επόμενη στήριξη η οποία τοποθετείται στην περιοχή των 1.870 μονάδων. Σε εβδομαδιαίο διάγραμμα οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες, δείγμα των πολύ σφιχτών ισορροπιών που διακυβεύονται τεχνικά.

Συμπερασματικά όσο διατηρούνται οι 2.100 μονάδες το σενάριο των 2.600 μονάδων παραμένει σε ισχύ και ο βαθμός των τοποθετήσεων στην αγορά αυξημένος. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε ότι όσο μια στήριξη δοκιμάζεται μειώνεται η αντοχή της και ως εκ τούτου έχουμε θέσει το εν λόγω επίπεδο ως το σημείο περικοπής ζημιών και της αύξησης της ρευστότητας μας για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας νέας υποχώρησης.