Επαγγελματίες και ερασιτέχνες της εξαθλίωσης

epangelmaties-kai-erasitechnes-tis-exathliosis

Η παύση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι θέμα τεχνικής προσέγγισης και όχι διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης.

Τα θέματα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, των ενυπόθηκων δανείων, των οφειλών στην εφορία και τη φορολογία ακινήτων, έμειναν ανοιχτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να επανεξεταστούν τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, όταν θα ξαναέρθουν οι δανειστές της χώρας στην Αθήνα.

Οι λόγοι της διακοπής των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν μη αποτελεσματικές τις κυβερνητικές προτάσεις και πιστεύουν πως υπάρχει πιθανότητα να εκτροχιαστεί όλο το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως αυτοί την εννοούν.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να επαναδιατυπώσει τις προτάσεις της με περισσότερο επαγγελματισμό, με περισσότερη σαφήνεια, δηλαδή να «έρθει πιο κοντά» στις απόψεις της τρόικας, να «συγκρατήσει» δαπάνες στην υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσει το χαράτσι για έναν ακόμα χρόνο και, κυρίως, να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Όμως, δεν έμειναν ανοιχτά μόνο αυτά τα θέματα. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν τέθηκε το θέμα της διογκούμενης ανεργίας που αγκαλιάζει με κάθε πιθανό τρόπο όλη την ελληνική κοινωνία.

Δεν τέθηκε το θέμα της φτώχειας που απειλεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Ποτέ άλλωστε σε καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν τέθηκαν και ούτε πρόκειται να τεθούν σε αυτό το «τραπέζι», διότι δεν είναι τα «κυρίως» θέματα στα μυαλά όσων πιστεύουν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας περνάει μόνο μέσα από την εσωτερική υποτίμηση με κάθε τίμημα. Δηλαδή όλων όσων συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Κυβερνητικών και τροικανών.

Είναι αλήθεια αυτό που είπε, εξερχόμενος των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τεχνική λεπτομέρεια». Τεχνικές είναι οι διαφορές της κυβέρνησης με την τρόικα και όχι πολιτικές, αφού την πολιτική της εξαθλίωσης ακολουθούν και οι δύο μεριές, απλά με διαφορετικό τρόπο: Η τρόικα με επαγγελματισμό, η κυβέρνηση με ερασιτεχνισμό.