Η εποχή των βιομηχανικών ρομπότ

i-epochi-ton-viomichanikon-rompot

Η Κίνα αναδεικνύεται στην χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές βιομηχανικών ρομπότ με περισσότερες από 400 εταιρείες αφενός να εμπλέκονται στην κατασκευή του, αλλά και στο να αποσπά το 15% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν επιτύχει σημαντικές καινοτομίες στους κλάδους που ειδικεύονται και διαμορφώνουν νέα δεδομένα που θα προσδώσουν οπωσδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όποιον υιοθετήσει τις πρακτικές τους. Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ High-Tech Fair, το οποίο έλαβε χώρα στις 23-26 Νοεμβρίου στην πόλη Shenzhen παρουσιαστήκαν 230 νέες καινοτομίες στην παραγωγή εκ μέρους κινεζικών επιχειρήσεων, όσες ήταν συνολικά εκείνες των συμμετεχόντων από το εξωτερικό.

Ο κ. Qu Daokui, γενικός διευθυντής της China Robot Industry Alliance, δήλωσε ότι η μεταποιητική βιομηχανία κινείται σταθερά προς την αυτοματοποίηση, την ολοκλήρωση, τα ευφυή συστήματα και την φιλικότητα προς το περιβάλλον. Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών υπηρεσιών, παραγωγής αυτοκίνητων, επεξεργασίας υφασμάτων, μηχανημάτων, της ναυπηγικής και της αεροπορίας και του διαστήματος.

Η McKinsey & Company, εταιρεία συμβούλων με έδρα τις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι η χρήση των ρομπότ σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και η ιατρική περίθαλψη θα εισφέρει στο ΑΕΠ 1,7 – 4,5 τρις δολ. στον βιομηχανικό κλάδος
μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής κατέδειξε ότι η Κίνα έχει μια ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για βιομηχανικά ρομπότ, με ετήσια αύξηση άνω του 25%.

Οι πωλήσεις των βιομηχανικών ρομπότ στην Κίνα αναμένεται να ανέλθουν σε 100.000 μέχρι το 2017, γεγονός που σημαίνει ότι   400.000 μονάδες θα παραχθούν από τις εξαιρετικά. Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία καθώς έγινε η μεγαλύτερη αγορά βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, με σχεδόν 37.000 μονάδες  να πωλούνται στην αγορά της Κίνας το περασμένο έτος, αριθμός που αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πωλήσεων. «Η εποχή των βιομηχανικών ρομπότ έχει έρθει στην Κίνα, δήλωσε ο ακαδημαϊκός κ.   Cai στο φόρουμ στο Shenzhen.

Ταυτόχρονα, η εγχώρια βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σειρά από προ- κλήσεις, όπως η μειωμένη ευαισθητοποίηση σε σχέση με το ιδιόκτητο branding, έλλειψη R&D σε σχέση με βασικές συνιστώσες ρομποτικών εφαρμογών και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο κατώτερο επίπεδο της αλυσίδας. Το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας των εφαρμογών R&D έχει καθηλώσει την εκβιομηχάνιση με αποτέλεσμα μόλις το 3% των αποτελεσμάτων της έρευνας πάει από εργαστήρια σε γραμμές παραγωγής.

Επιπλέον, η εξάρτηση από την εισαγωγή των θεμελιωδών τμημάτων των ρομπότ οδηγεί σε υψηλό κόστος των εγχώριων ρομπότ, το οποίο οδηγεί σε έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών σχεδιάζει να αναπτύξει ένα ρομποτικό οδικό χάρτη πορείας τεχνολογίας και να διαμορφώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης για τη βιομηχανία, τμήμα του 13ου πενταετούς σχεδίου (2016-2020). Ο στόχος είναι να θεσπιστεί ένα ανεπτυγμένων βιομηχανικών ρομποτικό τομέα από το 2020, με σημαντική βελτίωση στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας.