Η πετρελαιοκίνητη Harley των Gray Eagles

i-petrelaiokiniti-harley-ton-gray-eagles

Τι θα μπορούσε να γεννήσει η συνάντηση μιας ομάδας συνταξιούχων, πρώην μηχανικών και στελεχών της Harley Davidson, με τους φίλους τους; Μάλλον θα περιμένετε να ακούσετε κάτι σαν παρτίδα γκολφ, είναι όμως εξίσου, αν όχι περισσότερο πιθανό, μία τέτοια συνάντηση να γεννήσει μία Harley Davidson με κινητήρα turbo-diesel!

Η συγκεκριμένη παρέα διάλεξε το όνομα Gray Eagles και μέλη της είναι, πέρα από τα πρώην στελέχη της H.D., ένας πρώην αρχιμηχανικός της Outbord Marine Corp., της κατασκευάστριας των εξωλέμβιων Johnson και Evinrude δηλαδή, αλλά και άλλοι... του ιδίου φυράματος ασπρομάλληδες, που δυσκολεύονται να... κάτσουν ήσυχοι! Πήραν λοιπόν μία FXRS του ’88, με τον γνωστό V2 κινητήρα και τον μετέτρεψαν σε πετρελαιοκίνητο! Η ιδέα υπήρχε στο επιτελείο της Harley Davidson από τη δεκαετία του ’70, με το όνομα “the Nova project”. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σαν πλατφόρμα επίδειξης νέων ή και εναλλακτικών τεχνολογιών, για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, στις αρχές όμως της δεκαετίας του ’80 εγκαταλείφθηκε καθώς η εταιρεία είχε φτάσει στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Η παρέα των γερόλυκων όμως ολοκλήρωσε το project και σήμερα η turbo diesel H.D. μοιάζει με τις βενζινοκίνητες αδελφές της, ακούγεται περίπου σαν εκείνες, ξεπερνά με άνεση τα 170 χιλιόμετρα τελικής και, κινούμενη σε ταχύτητες ταξιδιού, χρειάζεται ένα λίτρο καυσίμου για κάθε 34 χιλιόμετρα, ή 2,95 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα. Και όλα αυτά, καταναλώνοντας πετρέλαιο!

Τα μέλη της παρέας πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που θα βρισκόταν κάποιος επενδυτής και προχωρούσε σε μαζική παραγωγή, αν και υπερήφανοι για το δημιούργημά τους, δεν θα στοιχημάτιζαν τις συντάξεις τους στην επιτυχία του. Εξάλλου, είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει: Τώρα ασχολούνται με την κατασκευή μίας εξακύλινδρης πετρελαιοκίνητης μοτοσυκλέτας! Δεν περνάει αλλιώς, η ρημάδα η ώρα!

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που αφορά τη Harley Davidson ως brand name είναι ότι παράγει ακριβά προϊόντα που είναι δυσπρόσιτα στην πλειονότητα των πολιτών επάνω στον πλανήτη γη. Κατά τα άλλα δεν μπορούμε να μην μνημονεύσουμε τις καταπληκτικές μοτοσυκλέτες της που θεωρούνται έργα τέχνης, και τα ζηλεύουν ακόμη και οι ανταγωνιστές της. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.