Μόνο για τους δύο από τους τρεις κλάδους της Ολυμπιακής κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά ο Mr MIG, η οποία μένει στα όρια της λογιστικής αξίας, αφήνοντας στην ελβετική Swissport τον πρώτο λόγο για τον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης (handling), παρότι αποτελεί την ελκυστικότερη, ίσως, επιχειρηματική δραστηριότητα του εθνικού αερομεταφορέα.Η κίνηση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές διακηρύξεις της Marfin Investment Group, περί ενδιαφέροντος για όλους τους κλάδους του αερομεταφορέα, ήλθε να ενισχύσει τα σενάρια της αγοράς, που θέλουν την προσφορά για την Ολυμπιακή να αποτελεί μάλλον «φιλική εξυπηρέτηση» προς την κυβέρνηση, παρά «γνήσια» επιχειρηματική πρωτοβουλία για την εξασφάλιση κερδών. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς ξαφνικά ο κ. Βγενόπουλος αποφάσισε να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον για το handling, το μόνο κλάδο της Ολυμπιακής, για τον οποίο, κατά σύμπτωση, υπήρχε ανταγωνιστική προσφορά.
Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μέτοχοι της MIG δεν εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις πρωτοβουλίες του κ. Βγενόπουλου και η μετοχή της υποχώρησε ελαφρώς, στα 2,83 ευρώ, ακόμη πιο μακριά από το «στόχο» των 5-6 ευρώ, που αποτελεί το κλειδί για την προώθηση της νέας αύξησης κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ.
Ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε και σε μια άλλη «πολιτική» κίνηση, παράλληλα με την υποβολή της προσφοράς, ζητώντας έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία του για τη μερική εξαγορά της Ολυμπιακής. Ο κ. Βγενόπουλος έχει εξαρχής θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγορά την εξασφάλιση ευρείας πολιτικής συναίνεσης, όρος που αφήνει αρκετά περιθώρια υπαναχώρησης ενόψει πολιτικών αντιδράσεων.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης –και αρμόδιου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, Κ. Χατζηδάκη,
- Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της Kυβέρνησης έλαβαν δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία MIG για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκ. ευρώ, καθώς και δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία SWISSPORT για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκ. ευρώ. Οι παραπάνω προσφορές μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αντιστοιχούν με ποσό 177,2 εκ. ευρώ.
- Τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την πώληση των πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής (π.χ. αεροπλάνα, εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης) που αποτιμήθηκαν ξεχωριστά από τους ανεξάρτητους εκτιμητές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, διάρκειας έως τριών εβδομάδων, με τις εν λόγω εταιρείες, χωρίς βεβαίως να προδικάζεται το τελικό τους αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά ταυτόχρον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «σφήνας» από τρίτο ενδιαφερόμενο: «κατά την περίοδο αυτή», ανέφερε, «δεν αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από την υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα εξετασθούν ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων».