Φθηνά ρούχα, φθηνότερη ζωή. Η μόδα των άθλιων συνθηκών εργασίας

fthina-roucha-fthinoteri-zoi-i-moda-ton-athlion-synthikon-ergasias

Η Benetton διαφημίζει συχνά τα ρούχα της με φωτογραφίες που απεικονίζουν την «αιρετικά ορθή» άποψη της: τοποθετείται επί των κοινωνικών αντιθέσεων, λέει «όχι» στους αποκλεισμούς και προωθεί την προοδευτική ιδέα της ισότητας των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος ή διαφορών.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τους λαμπερούς και πολύβουους εμπορικούς δρόμους των δυτικών πόλεων, όπου αναρτά τις διαφημιστικές γιγαντοαφίσες της και πουλάει φθηνά τα ρούχα της, ένα (ολωσδιόλου μη τυχαίο) ατύχημα σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων, προσδιόρισε με ακρίβεια την κενότητα του πνεύματος των διαφημίσεών της.

Η κατάρρευση του κτιρίου Rana Plaza στην πόλη Σαβάρ στο Μπαγκλαντές, έχει στοιχίσει περισσότερες από 500 ανθρώπινες ζωές. Στο οκταώροφο συγκρότημα στεγάζονταν διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κλωστοϋφαντουργίας. Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για ρωγμές στους τοίχους, αλλά ο ιδιοκτήτης τους εξανάγκασε να εργάζονται, καθώς τους απειλούσε ότι θα περικόψει μέρος του πενιχρού μισθού τους.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου συνελήφθη, αλλά αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λύση των τεραστίων προβλημάτων με τις αποτρόπαιες συνθήκες εργασίας στο Μπαγκλαντές, που πολύ συχνά έχουν ως αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα.

Το δράμα στη Σαβάρ έχει όμως και μια άλλη όψη, την τιμή των ειδών ένδυσης στα δυτικά καταστήματα, δηλαδή T-shirts ή μπικίνι με κόστος μόνο λίγα ευρώ. Σίγουρα, ο καταναλωτής πρέπει να σκέφτεται τι αγοράζει, αλλά η ευθύνη δεν μπορεί να μετακυλίεται σε αυτόν, αλλά, οι εταιρείες που τα εισάγουν, όπως η Benneton και η Mango, θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα ως προς τις συνθήκες εργασίας στους τόπους που παράγονται τα ρούχα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μπανγκλαντές. Η απειλή της επίτροπου Εμπορίου της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ότι το Μπανγκλαντές κινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει ως αναπτυσσόμενη χώρα, όπως την απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας.

Ωστόσο, η παραγωγή φθηνών ρούχων θα συνεχιστεί σε άλλη φτωχή χώρα, με τις ίδιες, αν όχι και χειρότερες, συνθήκες εργασίας.

Η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει την συμμόρφωση με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), εκτός από το Μπαγκλαντές και από άλλες χώρες.

Σε μια λιγότερη διπλωματική διατύπωση του ίδιου αιτήματος, οι εργαζόμενοι βγήκαν οργισμένοι  στους δρόμους του Μπαγκλαντές. Μένει τώρα η Benneton, να συμπεριλάβει και τη δική τους φωτογραφία στις διαφημιστικές εκστρατείες της.