Ο Φρανσουά Ολάντ στη χώρα των «ευκαιριών»

o-fransoua-olant-sti-chora-ton-efkairion

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προσέφερε το δικό του μερίδιο για την διατήρηση της μνημονιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η απεργία στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης «τσαλάκωσε» την εικόνα της 6ωρης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, που τόσο πολύ θα ήθελε να προβάλει η τρικομματική κυβέρνηση και που τελικά διασώθηκε εν μέρει από την αναστολή της απεργίας, υπό την απειλή της επιστράτευσης, στα κρατικά κανάλια.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε να δώσει την ξεκάθαρη στήριξή του στην συγκυβέρνηση Σαμαρά, ευελπιστώντας στην επιβίωσή της, κάτι που εξυπηρετεί και τους κεντρικούς ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, αλλά και ενδεχόμενες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Ο Φρανσουά Ολάντ, άλλωστε, εξέφρασε ξεκάθαρα την θέληση του για γαλλικές επενδύσεις: «Δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη που πρέπει να εκφράσουμε (στην Ελλάδα), αλλά είναι και μια ευκαιρία για τις γαλλικές εταιρείες που πρέπει να κάνουν επενδύσεις σε μια χώρα που θέλει να υποδεχτεί την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας».

Φυσικά, όταν γίνεται λόγος από τα γαλλικά προεδρικά χείλη για «επιχειρηματικές ευκαιρίες», η σύνδεσή τους με την μεγάλη μείωση των μισθών στη χώρα μας είναι αυτονόητη. Εκείνο που λείπει για να «δέσει» η συνταγή των ξένων επενδύσεων είναι η πολιτική σταθερότητα, με άλλα λόγια η μελλοντική διατήρηση της μνημονιακής κυβέρνησης, κατά την λογική των ευρωπαίων υποστηρικτών της λιτότητας και της ανάπτυξης μέσα από «ευκαιρίες».

Αυτή, η σταθερότητα, είναι δουλειά των πολιτικών και αυτό ήρθε να κάνει ο Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα: Τη δουλειά του.

Εκπτώσεις στη ζωή


Οι ευθύνες όλων στο τραγικό περιστατικό των φοιτητών στην Λάρισα.

Όσο σκληρό και να ακούγεται, για το θανατηφόρο περιστατικό με θύματα δύο φοιτητές των ΤΕΙ στην Λάρισα, μεγάλο μέρος των ευθυνών βρίσκεται στην οικονομική κατάστασή τους που δεν τους επέτρεπε να έχουν εναλλακτικό του μαγκαλιού μέσο θέρμανσης.

Όσο σκληρό και να ακούγεται, για την οικονομική κατάστασή τους ευθύνεται η αντίστοιχη κατάσταση των οικογενειών τους.

Όσο σκληρό και να ακούγεται, για την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης, που όλο και μεγαλώνει τις «εκπτώσεις» της στην ζωή των πολιτών της χώρας.

Όσο σκληρό και να ακούγεται, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ευθύνονται οι πολίτες που, γνωρίζοντας με ακρίβεια την πολιτική της, την εξέλεξαν να την ασκεί.

Όσο σκληρό και να ακούγεται, τελικά, ευθυνόμαστε όλοι για τον θάνατο αυτών των παιδιών.