Παλιά ατιμωρησία, παλιά συγκάλυψη

palia-atimorisia-palia-synkalypsi

Ο περιορισμός του «κάδρου» στην αναζήτηση ευθυνών στον Γ. Παπακωνσταντίνου αποπροσανατολίζει την έρευνα για την λίστα Λαγκάρντ.

«Η παλιά ατιμωρησία παίρνει τέλος», είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όμως ουδείς δεν βλέπει να εφαρμόζεται αυτή η διακήρυξη στην πράξη, αφού στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ μεθοδεύεται η εξίσου παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της ουσιαστικής συγκάλυψης.

Γιατί η αλλοίωση της λίστας, που μας προσκόμισε η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, από τον «δικό μας» υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο σκάνδαλο και η πρόθεση της μη διερεύνησης του «πόθεν έσχες» των λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην τράπεζα Hsbc είναι η ουσία της υπόθεσης.

Ή, για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, ο περιορισμός του «κάδρου» στην αναζήτηση ευθυνών στον Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά αποπροσανατολίζει την έρευνα, μέσα από ένα διαδικαστικό δαίδαλο, και την οδηγεί μακριά από εκεί που βρίσκονται οι, ένοχοι στην συνείδηση της κοινής γνώμης, για την εφαρμογή μιας εξοντωτικής οικονομικής πολιτικής για τους πολλούς και ταυτόχρονα της επιλεκτικής προστασίας συγκεκριμένων προσώπων με μεγάλα εισοδήματα.

Τα δεινά που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό είναι μεγάλα και το μέγεθος του «κάδρου» των ευθυνών που μεθοδεύει η κυβέρνηση είναι πολύ μικρό για να χωρέσει τους υπεύθυνους της καταστροφής.

Οι άθλιοι


Ο, κατά τον Ε. Βενιζέλο, προσδιορισμός της χυδαιότητας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, και του Ε. Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ προκάλεσε την «οργή» του ΠΑΣΟΚ, που με ανακοίνωσή του κατηγόρησε για «χυδαιότητα» και «πολιτική αθλιότητα» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αν έχει ποινικές ευθύνες ο κ. Βενιζέλος μένει να αποδειχθεί, όμως πως μπορεί να κάνει λόγο για χυδαιότητα, όταν ο ίδιος ήταν και είναι εκ των βασικών πυλώνων της μνημονιακής πολιτικής;

Πόσο χυδαίο είναι να «εγκαλείται» ο κ. Βενιζέλος για μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όταν ο ίδιος συνευθύνεται για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων, την καταδίκη στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τη διαρκή φορομπηχτική πολιτική;

Πόσο πολιτικά άθλιο είναι να ζητά κάποιος τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Βενιζέλου, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από όλους τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς (τρομάρα τους!) να ξεζουμιστεί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας;

Είναι ολοφάνερο για τον κ. Βενιζέλο: οι άνεργοι και οι πεινασμένοι είναι και χυδαίοι και πολιτικά άθλιοι. Αυτός δε… κύριος με τα όλα του.