Προ της εξουσίας και παράλληλα προ των πυλών

pro-tis-exousias-kai-parallila-pro-ton-pylon

Πως γίνεται να επιβραβεύεται μια κυβέρνηση που προσφέρει… απλόχερα μόνο φτώχεια και ανεργία;

Οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανεργίας αυξήθηκαν, ως είθισται τα τελευταία χρόνια κι άλλο, στο 26,8%, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας πολλαπλασιάζονται, ενώ το κυβερνών κόμμα εμφανίστηκε σε δημοσκόπηση, οριακά να «παίρνει κεφάλι» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάγνωση των παραπάνω στοιχείων στοιχειοθετεί έναν παραλογισμό: πως γίνεται να επιβραβεύεται μια κυβέρνηση που προσφέρει… απλόχερα μόνο φτώχεια και ανεργία;

Αναλυτές αποδίδουν την ανάκαμψη της ΝΔ στις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - από το περιβόητο «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει» του Λαφαζάνη, έως αυτές του «αναρχικού» βουλευτή Καστοριάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Διαμαντόπουλου - και στην τακτική του να υπερασπίζεται άτομα και ομάδες που βρίσκονται σε διαρκή ρήξη με το κοινωνικό σύστημα.

Από την άλλη, στις κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για μη καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται, προστίθενται και οι κατηγορίες για τη μετατροπή του σε… ΠΑΣΟΚ, καθώς υπερασπίζεται, όπως λένε οι αντίπαλοί του, συμφέροντα ιδιαίτερα ευνοημένων συντεχνιών και σπεύδουν να παραθέσουν το παράδειγμα των υπαλλήλων της Βουλής και την στάση που κράτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα.

Η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης εκλογικής βάσης από ένα κόμμα που η επιρροή του στις κάλπες ήταν πάντα ιδιαίτερα μικρή, δεν ήταν η καλύτερη, αφού θέλησε να χωρέσει στον ίδιο «βηματισμό» μαζί με τα συμφέροντα των υπαλλήλων της Βουλής και τα δικαιώματα των κοινωνικών κινημάτων.   

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να απολογείται για τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που επιβάλει, βλέπουμε να αναπτύσσεται μια ολόκληρη φιλολογία για το εύρος της νομιμότητας των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Αριστεράς να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι απειλή για την δημοκρατία αλλά ούτε και ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά, η προοπτική της εξουσίας προκάλεσε τις διαδικασίες γέννησης ενός νέου κόμματος. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της Αριστεράς  που θα απαιτεί την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα είναι ευαίσθητο απέναντι στις κοινωνικές κινήσεις, που θα υπερασπίζεται τους μετανάστες ή θα μετατραπεί σε έναν εναλλακτικό πόλο διαχείρισης της εξουσίας θα το μάθουμε σύντομα και αν συνεχιστεί η απώλεια ψήφων, πολύ σύντομα.