Ροζ κινέζικες κορδέλες

roz-kinezikes-kordeles

Αντζελίνα Τζολί και Αντώνης Σαμαράς. Τι σχέση μπορεί να έχουν τα δύο αυτά πρόσωπα; Φαινομενικά καμία. Όμως δύο γεγονότα της επικαιρότητας τους φέρνουν με έναν παράξενο τρόπο κοντά, με το σημείο που τους συνδέει να είναι η Κίνα.

Με ποιόν τρόπο;

Ο «έρωτας» των ελλήνων πρωθυπουργών και η προσμονή μεγάλων ελπίδων για την «βοήθεια» στη χώρα μας με μορφή επενδύσεων από τον γίγαντα της Ασίας, τροφοδοτούν εδώ και πολύ καιρό τον μεγάλο θαυμασμό των ΜΜΕ, κάτι που αντανακλάται και στην κοινωνία, για την Κίνα της «οργιαστικής» ανάπτυξης.

Υπάρχουν βέβαια κάποια μικρά αρνητικά φαινόμενα, αλλά αυτά ουδόλως φαίνεται να μειώνουν το θαυμασμό της μικρής μας κοινωνίας για την μεγάλη χώρα της Ανατολής.

Οι ειδήσεις μιλάνε συνεχώς για καταστροφές με πολλά ανθρώπινα θύματα στα ανθρακωρυχεία της Κίνας, τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο λόγω των ελαστικών κανόνων εργασίας, τη μόλυνση στις πόλεις από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών. Όλα για την ανάπτυξη με κάθε κόστος.

Η σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Κίνα με την αποκάλυψη της αμερικανίδας ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί για την διπλή μαστεκτομή που υπεβλήθη, έφερε στο φως και μια άλλη πλευρά της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από την ιστοσελίδα Quartz, o καρκίνος του μαστού είναι πλέον η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών στην Κίνα. 1,1 εκατομμύριo νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

H θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού στην Κίνα αυξήθηκε κατά 155% μεταξύ 1990 και 2005, σε σύγκριση με το 21% της πτώσης στις ΗΠΑ. Μία στις 40 γυναίκες στην Κίνα είναι πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με τις μία από κάθε οκτώ στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Και όμως, μόλις το 2008 η Κίνα ξεκίνησε τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες της υπαίθρου, ο οποίος εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμος στις γυναίκες των αστικών κέντρων. Επίσης, οι διαγνώσεις συχνά γίνονται πολύ αργά, όταν τα στάδια εξέλιξης της νόσου είναι προχωρημένα.

Μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη γιατρών στην Κίνα: Υπάρχουν περίπου 710 ασθενείς ανά γιατρό, σύμφωνα με στοιχεία για το 2011.

Επειδή οι κινέζες κινδυνεύουν να τον αναπτύξουν σε μικρότερη ηλικία, η έγκαιρη πρόληψη είναι η πιο σημαντική. Οι κινέζες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο μεταξύ των ηλικιών 40 και 49, σε σύγκριση με τις ηλικίες 50 έως 79 για τις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες. Ως αποτέλεσμα, η κινεζική ιατρική κοινότητα συνιστά στις γυναίκες να αρχίζουν να κάνουν ετήσιες μαστογραφίες μεταξύ των ηλικιών των 30 και 35.

Παρόλα αυτά, τα τρία τέταρτα των γυναικών στην Κίνα που ρωτήθηκαν σε μια μελέτη πέρυσι δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία. Από τις 400 γυναίκες που ρωτήθηκαν στην επαρχία Γουχάν, το 75% δεν είχε ποτέ κάνει μαστογραφία. Οι πιο συνήθεις λόγοι είναι η «χαμηλή προτεραιότητα» που δίνουν στον έλεγχο, ότι οι ασθενείς «αισθάνονται καλά», ή γενικά «έλλειψη ενημέρωσης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου μαστού.

Φυσικά, όλα αυτά γίνονται διότι οι προτεραιότητες που δίνουν οι κυβερνώντες την Κίνα είναι άλλες. Είναι η «ανάπτυξη με κάθε κόστος», η ίδια που ευαγγελίζονται και για την Ελλάδα οι κάθε λογής «σωτήρες» της.

Οι «ροζ κορδέλες» ας περιμένουν.

Σημείωση: Ροζ κορδέλα είναι το σύμβολο κατά του καρκίνου του μαστού.