Άδικη μεταχείριση και υγεία

adiki-metacheirisi-kai-ygeia

Ερευνητές από τη Βρετανία αναφέρουν ότι οι άνθρωποι, στους οποίους φέρονται άδικα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, και έχουν γενικά χειρότερη φυσική και διανοητική υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Ρομπέρτο ντε Βόγκλι από το University College London, δήλωσε στο Ρόιτερ: «Tα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η υγεία μας είναι κοινωνικό όσο και ατομικό θέμα. Ο περιορισμός της αδικίας στο κοινωνικό περιβάλλον είναι ένας από τους τρόπους να μειώσουμε τα προβλήματα υγείας, κυρίως σε ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων».

Ο ντε Βόγκλι και η ομάδα του ανέφεραν στο περιοδικό Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας ότι μια προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την άδικη μεταχείριση στο χώρο εργασίας με παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, όπως ακριβώς και η υψηλή πίεση του αίματος. Ενώ, από την άλλη, οι άντρες που δουλεύουν σε περιβάλλον, όπου η οργανωτική δικαιοσύνη είναι υψηλή, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλάβουν πως η άδικη μεταχείριση, τόσο μέσα στο εργασιακό περιβάλλον όσο και έξω από αυτό, μπορεί να επηρεάσει την υγεία, παρακολούθησαν 8,298 υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών στο Λονδίνο για περίπου 11 χρόνια.

Αφού συνεκτίμησαν παράγοντες που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις, όπως είναι η ηλικία και το γένος, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που στην αρχή της μελέτης ανέφεραν προβλήματα άδικης μεταχείρισης, ήταν κατά 55% πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή, να εκδηλώσουν κάποια καρδιακή πάθηση ή να έχουν πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια της περιόδου που τους παρακολουθούσαν. Είχαν επίσης κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κακή φυσική υγεία και κατά 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν άσχημη διανοητική υγεία.

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι όσο χαμηλότερα στην ιεραρχία βρίσκονταν ένας υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναφέρει ότι του/της φέρονται άδικα.

Ο ντε Βόγλι πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί η άδικη μεταχείριση να συμβάλλει στην επιδείνωση της υγείας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κάνει κάποιον εχθρικό, οξύθυμο ή ακόμα και καταθλιπτικό. Επιπλέον, αρκετοί ήταν αυτοί που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα καπνίζοντας ή αυξάνοντας την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο ντε Βόγλι και οι συνάδελφοί του καταλήγουν: «Σύμφωνα με την υπόθεση που υποστηρίζει ότι η αδικία είναι μια θεμελιώδης όψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, των κοινωνικών σχέσεων και της οργάνωσης της κοινωνίας, η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι την βιώνουν μπορεί να επηρεάσει την φυσική και διανοητική τους υγεία».