Γερό στομάχι και στις γιορτές

gero-stomachi-kai-stis-giortes

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς για όλους, εκτός από το στομάχι μας, που αισθάνεται έντονη δυσφορία από τη συνεχή τροφοδοσία! Και όμως, μπορούμε να το προστατεύσουμε χωρίς να στερηθούμε αγαπημένες γεύσεις του εορταστικού ρεβεγιόν.

Για τους περισσότερους από εμάς η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη... γευστική κραιπάλη, για την οποία μετανιώνουμε, κατόπιν όμως εορτής. Αποτέλεσμα; Το κουμπί από το υπέροχο σατέν μας παντελόνι είναι έτοιμο να... εκτοξευτεί στα ουράνια, την ίδια στιγμή που το στομάχι μας ασφυκτιά. Τότε ακριβώς υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι δεν πρόκειται να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Φέτος, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να κρατήσουμε το λόγο μας. Αρκεί να υιοθετήσουμε κάποιες έξυπνες συνήθειες, που θα μας προστατεύσουν από τις γιορτινές διατροφικές ατασθαλίες και θα προφυλάξουν το στομάχι (και τη σιλουέτα μας) από βέβαιη καταστροφή.

Πριν ξεκινήσουμε...


Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε να φάμε πάρα πολύ είναι να μην είμαστε νηστικοί. Η λογική «θα φάω πολύ το βράδυ, άρα ό,τι μπορώ να γλιτώσω, ας το γλιτώσω», οδηγεί σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί το μόνο πράγμα που θα έχουμε στο μυαλό μας από τη στιγμή που θα πάμε στο ρεβεγιόν είναι το πότε θ' ανοίξει ο μπουφές. Μόλις λοιπόν φτάσει η πολυπόθητη στιγμή, το πιάτο μας θα θυμίζει... αμμόλοφο, ενώ εμείς θα καταλήξουμε με μαθηματική ακρίβεια σε βαρυστομαχιά ή δυσπεψία.

Εάν, μάλιστα, ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που ακολουθούν και τη νηστεία των Χριστουγέννων, υπάρχει ακόμα ένας λόγος να δείξουμε χαρακτήρα. Γιατί, εκτός του ότι το στομάχι μας έχει συνηθίσει στην κατανάλωση μικρής και πιο light τροφής, οι καταχρήσεις ειδικά σε ζωικά προϊόντα (πλούσια σε κορεσμένα λίπη) μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε παγκρεατίτιδα.

Συμπέρασμα: Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φάμε ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι, το οποίο θα είναι φτωχό σε λίπη και πρωτεΐνες και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Μια σαλάτα από ωμά ή βρασμένα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο, 1 μικρό κομμάτι τυρί και λίγο ψωμί είναι ό,τι καλύτερο για την περίσταση. Εάν νηστεύουμε, μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο ψάρι, όπως, π.χ., τόνο, που δεν «απαγορεύεται» την περίοδο αυτή.

Αν εργαζόμαστε, μπορούμε να φάμε ένα σάντουιτς, το οποίο καλό θα είναι να μην περιέχει αλλαντικά, καθώς στο δείπνο τα κρεατικά θα διαδραματίσουν σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας επιλέξουμε τυρί και αρκετά λαχανικά (μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι) ή και τόνο, αρκεί να μην περιέχει πολλή μαγιονέζα.
Το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, πριν πάμε στο τραπέζι, ας απολαύσουμε τα φρούτα μας, που θα περιορίσουν την πείνα και θα μας «κρατήσουν» μέχρι την ώρα του φαγητού. Επίσης αποτελούν μια επιλογή με λίγες θερμίδες.

Στο ρεβεγιόν


  • Εάν αρχίσουμε με αλκοολούχα ποτά και παράλληλα καταναλώσουμε πολλά από τα εδέσματα που τα συνοδεύουν, κάνουμε μια πάρα πολύ κακή αρχή. Εάν πρόκειται να πιούμε κρασί στο δείπνο, ξεκινάμε με ένα ποτήρι και φροντίζουμε να καθίσουμε στο τραπέζι χωρίς να το έχουμε τελειώσει.
  • Προσοχή στα συνοδευτικά. Τα τυριά αποτελούν σημαντική πηγή λίπους! Το ίδιο ισχύει για τα κρακεράκια και τα τσιπς.
  • Εάν επιλέξουμε να πιούμε κάποιο ποτό, το κάνουμε χωρίς τη συνοδεία αναψυκτικού και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσουμε απ' όλα τα μπολάκια που βρίσκονται γύρω μας. Ξηροί καρποί, πατατάκια, ντιπ αποτελούν διατροφικές παγίδες.
  • Μπορούμε όμως να γευτούμε στικ λαχανικών και να γλιτώσουμε τα ντιπ (που συνήθως έχουν σαν βάση τη μαγιονέζα).
  • Όταν καθίσουμε στο τραπέζι, η πρώτη μας επιλογή ας είναι η σαλάτα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την περίπτωση του μπουφέ. Φροντίζουμε μάλιστα ώστε να καταλάβει μεγάλο μέρος του πιάτου μας (σχεδόν τα 2/3 του), ενώ προσπαθούμε να τη συνοδέψουμε με ένα μικρό κομμάτι από ένα είδος τυριού, αποφεύγοντας να δοκιμάσουμε από όλα όσα θα βρεθούν μπροστά μας.
  • Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις τη γαλοπούλα, η οποία είναι και η... πρωταγωνίστρια της γιορτής, χωρίς, όμως, να το παρακάνουμε. Αποφεύγουμε να τρώμε τις πέτσες, καθώς και πολλές πατάτες και γέμιση. Προτιμάμε ψωμί, συνοδευτικά, το οποίο όχι μόνο δεν θα αυξήσει την πρόσληψη λίπους, αλλά αντίθετα θα μας δώσει πολύτιμους υδατάνθρακες.
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάσουμε απ' όλα τα γιορτινά φαγητά, αφού μπορούμε να αρκεστούμε στα εδέσματα που πραγματικά αγαπάμε. Προσοχή μεγάλη σε όλα τα «σφολιατοειδή», πιτάκια ή κρουασανάκια, τα οποία όχι μόνο θα αυξήσουν την πρόσληψη λίπους, αλλά και, λόγω της κακής ποιότητας της λιπαρής ουσίας, πιθανόν να δημιουργήσουν και τις γνωστές καούρες.
  • Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τροφές πολύ πλούσιες σε λίπος, δίνουμε στο πεπτικό μας σύστημα πολύ μεγάλο... φόρτο εργασίας, στο οποίο μάλλον δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει εύκολα.
  • Εάν το παρακάναμε με το φαγητό, ας μη δώσουμε τη «χαριστική βολή» με τα γλυκά. Το ιδανικό θα ήταν να αποφύγουμε το επιδόρπιο ή να αρκεστούμε σ' ένα μικρό κομμάτι για την αλλαγή της γεύσης ή (ακόμη καλύτερα) να επιλέξουμε κάποιο φρούτο. Το κομμάτι της βασιλόπιτας, για παράδειγμα, το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, μπορούμε να το κρατήσουμε για το πρωινό της επόμενης ημέρας.
  • Τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μπορούμε να τα απολαμβάνουμε καθ' όλη την εορταστική περίοδο, δεν είναι, λοιπόν, ανάγκη να τα καταναλώνουμε και τις ημέρες του εορταστικού γεύματος ή δείπνου. Γιατί, απλά, θα μας φορτώσουν με περισσότερα λιπαρά και θα αυξήσουν την πιθανότητα να νιώσουμε βαρυστομαχιά.