Θύματα της ξενοφοβίας οι Αφγανοί που ζουν στην Ελλάδα

thymata-tis-xenofovias-oi-afganoi-pou-zoun-stin-ellada

«Πριν, οι ρατσιστικές επιθέσεις γίνονταν μόνο τη νύχτα, τώρα γίνονται και στο φως της ημέρας», λέει ο Αφγανός φωτογράφος Αχάντ Ζαλμάι.

Ζουν σε πάρκα, κάτω από τις γέφυρες και τα δένδρα, στη μέση των δρόμων. Αυτές ήταν οι εικόνες που αντίκρισε ο Αφγανός φωτογράφος Αχάντ Ζαλμάι  αναζητώντας συμπατριώτες του, από τους περίπου 50.000 που ζουν παράνομα στην Ελλάδα.

«Εργάζομαι πολλά χρόνια στα στρατόπεδα των προσφύγων, στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό που είδα στην Ελλάδα δεν μπορώ να το δεχτώ, αφού μιλάμε για μια ευρωπαϊκή χώρα», λέει o Αχάντ Ζαλμάι  στους «New York Times».

Οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, που συνδέονται με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της ΧΑ, καθιστούν όλο και πιο ανασφαλή την Ελλάδα και, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Αχάντ Ζαλμάι, συμβαίνουν «κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα» και συμπληρώνει: «Πριν, οι επιθέσεις γίνονταν μόνο τη νύχτα, τώρα γίνονται και το φως της ημέρας».

Ο Αχάντ Ζαλμάι  μίλησε και φωτογράφησε πολλούς συμπατριώτες του, θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα έξοδα του έργου του, που ωστόσο αργότερα χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Magnum και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και λέει ότι θα συνεχίσει τη φωτογράφηση Αφγανών προσφύγων στην Ελλάδα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας γύρω από τη ζωή των συμπατριωτών του.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να κλαίνε για τα δεινά του αφγανικού λαού, αλλά τουλάχιστον να καταλάβουν τα προβλήματά του και να τον βοηθήσουν να ζει φυσιολογικά», λέει ο Αχάντ Ζαλμάι.

Τώρα όσον αφορά εμάς τους Έλληνες τουλάχιστον πρέπει να είμαστε πολιτισμένοι απέναντι στους τίμιους μετανάστες που προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα, δουλεύοντας σε μεροκάματα που θυμίζουν Μεσαίωνα. Όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όσοι από αυτούς ακολουθούν την παρανομία, τότε θα πρέπει να τιμωρηθούν, όπως συμβαίνει με τους άτακτους πολίτες κάθε ευνομούμενης χώρας.