Δουλειά Δεν Είχε ο Διάολος…

douleia-den-eiche-o-diaolos

Εσύ όμως είσαι άγγελος και η επόμενη δουλειά που θα βρεις πρέπει να είναι σωστή για να είσαι ευχαριστημένος κι εσύ και οι εργοδότες σου. Πριν σπεύσεις να υπογράψεις συμβόλαιο, σύμβαση εργασίας, τα χαρτιά της μισθοδοσίας σου, πρέπει να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα για την καριέρα σου, τις φιλοδοξίες σου, τις φιλοδοξίες των ανθρώπων που θα σε πληρώνουν.

Βάλε στόχο


Οι παίκτες του μπάσκετ σημαδεύουν καλάθια, εκείνοι του ποδοσφαίρου τέρμα και ο μερακλής καφετζής φροντίζει να έχει φουσκάλες ο ελληνικός. Εσύ πού σημαδεύεις; «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι τι στόχο βάζεις και αλλάζεις δουλειά. Θέλεις να αλλάξεις δουλειά για το χρήμα, για να αλλάξεις περιβάλλον, για να αποκτήσεις διασημότητα, κοινωνική αναγνώριση; Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο πριν απαντήσεις αρνητικά ή θετικά σε ενδεχόμενη πρόταση», λέει ο επιχειρησιακός αναμορφωτής Περσέας Χουτόπουλος.

Μεγάλες προσδοκίες


Μην έχεις. Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. «Το δεύτερο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι το περιβάλλον εργασίας. Τι προκλήσεις σου δημιουργεί, πόσο ανταγωνιστικό είναι, τι επίπεδο management έχει. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τις δώσεις εσύ», λέει ο κ. Χουτόπουλος. Επίσης, η έρευνα αγοράς, για τις τακτικές πληρωμής, τον τζίρο, την ιστορία της εταιρείας, θα σε βοηθήσει να έχεις εικόνα του επόμενου χώρου εργασίας σου.

Η κορυφή της πυραμίδας


Όχι, δεν πρόκειται να σε στείλουμε σε μια εταιρεία, που αν φέρεις πέντε φίλους σου κι αυτοί πέντε φίλους τους κι αυτοί ακόμα πέντε φίλους, εσύ θα γίνεις μεγιστάνας. Για άλλη πυραμίδα θα σου πούμε: αυτή του Μάσλοου. «Ο Αβραάμ Μάσλοου ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος, ο οποίος έζησε τον 20ό αιώνα και χώρισε τις ανάγκες των ανθρώπων σε επίπεδα. Το κατώτατο επίπεδο είναι αυτό της επιβίωσης, ακριβώς επόμενο είναι η ασφάλεια, μετά το να εντάσσεσαι σ' ένα κοινωνικό σύνολο. 

Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται η υπόληψή σου και στο πρώτο η αυτοπραγμάτωση. Αυτή η πυραμίδα μπορεί να βοηθήσει και σένα να επιλέξεις δουλειά. Δες σε τι κατάσταση βρίσκεσαι και, αν η ευκαιρία που σου παρουσιάζεται σου εξασφαλίζει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, άρπαξέ την», λέει ο κ. Χουτόπουλος.

Δες παρακάτω το τελευταίο μου βίντεο στο YouTube: