Οι δευτεραθλητές κόσμου με την Εθνική Ελλάδος καλαθοσφαίρισης, σου δείχνουν πως να τεστάρεις τα όρια σου και να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες.
Κλέβει την μπάλα o Θοδωρής Παπαλουκάς, φεύγει σαν σφαίρα στον αιφνιδιασμό και πασάρει δεξιά του στον Βασίλη Σπανούλη. Αυτός κάνει μία αστραπιαία προσποίηση ότι θα σουτάρει, περνάει έναν αντίπαλο και δίνει την μπάλα στον Κώστα Τσαρτσαρή, ο οποίος την καρφώνει σαν τον Batman στο αντίπαλο καλάθι, φωνάζει ο σπίκερ. Αυτή η φάση θα μπορούσε να είναι το highlight ενός αγώνα, μίας διοργάνωσης, το νικητήριο καλάθι ενός αγώνα ή ακόμα κι ενός τελικού. Τη συγκεκριμένη φάση μπορεί οι συγκεκριμένοι ήρωες να την κάνουν να φαίνεται απλή στα μάτια σου, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πού θα βρεις την άλλη μισή; Σίγουρα όχι στο φύλλο αγώνος ούτε στα αποδυτήρια ούτε και στα στατιστικά. Είσαι στο σωστό σημείο, απλώς περίμενε μερικές ώρες μέχρι να αρχίσει η προπόνηση. «Μία φάση ή μία κίνηση, η οποία φαίνεται εύκολη την ώρα του αγώνα, πρέπει να έχει γίνει εκατοντάδες φορές στις προπονήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Τίποτα στον αθλητισμό δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να δείχνει» λέει ο Βασίλης Σπανούλης.
Πέρνα τον πήχη
Υπάρχει ένα αξίωμα στο πρωταθλητισμό -και γενικότερα στον αθλητισμό- που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν: όσο περισσότερο δουλέψεις και κουραστείς τόσο περισσότερο θα ανταμειφθείς. «Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας χρειάζεται να δουλεύεις στο όριο. Ο πρωταθλητισμός σε υψηλό επίπεδο δεν είναι εύκολο πράγμα, απαιτεί μεγάλες θυσίες. Η προσωπική ζωή κάθε αθλητή είναι περιορισμένη κι όλα κινούνται γύρω από το άθλημα στο οποίο ασχολείσαι» λέει ο Κώστας Τσαρτσαρής και συμπληρώνει ο Θοδωρής Παπαλουκάς: «Υπάρχουν αρκετές στιγμές που φτάνεις στα όριά σου, και σωματικά και ψυχικά, αλλά εκεί μετράει η προετοιμασία και το υπόβαθρο που έχεις - και για το σώμα σου και για το πνεύμα σου. Η κούραση είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος. Το να προσπαθήσεις να αλλάξεις το λάθος που κάνεις είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα. Η επιτυχία είναι ακριβώς αυτό: να βρίσκεις τον τρόπο να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια, όπως η κούραση, και να φτάνεις έτσι στο σωστό δρόμο και την καταξίωση».
Μάθε προπαίδεια
Η όρεξη για πολλή δουλειά και το πάθος για διάκριση είναι απαραίτητα στον πρωταθλητισμό, αλλά δεν είναι πάντα αρκετά για να σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Ολα πρέπει να συντονίζονται υπό επιστημονικό πρίσμα. Είναι πολύ σημαντικό να «προγραμματίσεις» το κορμί σου. Το σώμα και η απόδοσή του είναι σαν ένα μαθηματικό διάγραμμα: κάποιες φορές η καμπύλη του θα είναι προς τα πάνω και κάποιες άλλες προς τα κάτω. Το θέμα είναι πως εσύ είσαι προετοιμασμένος για κάθε στιγμή. «Είναι απαραίτητο πια να έχεις επιστημονική υποστήριξη. Σίγουρα χρειάζεται πολλή προπόνηση αλλά και βιταμίνες, ειδικές ασκήσεις, προγράμματα που θα βοηθήσουν το σώμα σου να αποδίδει καλύτερα» λέει ο Παπαλουκάς.
Νίκησε τον πόνο
Τι είναι αυτό όμως που στην κρίσιμή στιγμή θα σε βοηθήσει να δουλέψεις στο κόκκινο, να νικήσεις τον πόνο και να φτάσεις στην κορυφή; «Προσπαθώ η ευχαρίστηση που μου δίνει το μπάσκετ, και γενικά η αγάπη μου προς αυτό το άθλημα, να με κρατούν σε εγρήγορση και να τα δίνω όλα σε κάθε προετοιμασία. Αυτά τα στοιχεία με βοηθάνε να μην με καταβάλλει η κούραση. Πρέπει τον αθλητισμό να τον βλέπεις με ευχαρίστηση» λέει ο Σπανούλης. Πολλές φορές νιώθεις να βγαίνουν επιπλέον δυνάμεις μες στο παιχνίδι, στο σημείο που νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις άλλο. Σταματάει να συμμετέχει το σώμα και παίζεις μόνο με τη θέληση. Οι δυνατότητες του κάθε ανθρώπου είναι ανεξάντλητες, αλλά από εκεί και πέρα είναι στον κάθε άνθρωπο πώς θα βρει τον τρόπο να τις βγάλει από μέσα του. «Ενας καλός τρόπος για να βγάλεις αυτές τι δυνάμεις από μέσα σου είναι η δίψα για διάκριση. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παίζει η στήριξη του προπονητικού τιμ και το μυαλό σου. Πρέπει να προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου όσο πιο εγκεφαλικά γίνεται» προσθέτει ο Τσαρτσαρής.
Διάλεξε τη σωστή πανοπλία
Το συμπέρασμα είναι ότι παρόλο που ο πρωταθλητισμός είναι επίπονος δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα, που μπορούν να κάνουν τι ζωή ενός αθλητή πιο εύκολη. «Ο σωστός εξοπλισμός είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, τα νέα Νike Air Max 360 κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη μες στο γήπεδο, αφού δεν περιορίζουν την κίνησή σου και σε προστατεύουν από τραυματισμούς» υποστηρίζει ο Τσαρτσαρής. Για άλλους, ο εξοπλισμός είναι θέμα... αδυναμίας και γουριών. «Ολοι οι παίκτες έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητικό εξοπλισμό τους. Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει να το λέμε, όλοι έχουμε γούρια και συγκεκριμένα πράγματα που δεν τα αλλάζουμε. Εγώ έχω αδυναμία στα παπούτσια της Nike, που φορούσα πέρυσι. Ακόμα και τώρα που έχει σταματήσει η κυκλοφορία τους ψάχνω σε όλη την Ευρώπη για να βρω μερικά ακόμα ζευγάρια» υποστηρίζει ο Παπαλουκάς.
Φτάσε και γύρισε πίσω
Δεν αρκεί όμως μόνο το να φτάσεις στα όριά σου: πρέπει να βρεις και τρόπο να γυρίσεις πίσω, γιατί αλλιώς θα καείς. Ακόμα και οι μηχανές μόλις δουλεύουν πολλές ώρες και οι στροφές τους είναι στο κόκκινο πετάνε λάδια. Στην αγωνιστική περίοδο, μετά από έναν αγώνα, κάνεις συγκεκριμένα πράγματα για να αποφορτίσεις την ένταση από το σώμα και το μυαλό σου. «Κάποια μασάζ, τρεξίματα σε συγκεκριμένους σφυγμούς το επόμενο πρωί, για την καλύτερη απογαλάκτωση των μυών μου, ασκήσεις» λέει συγκεκριμένα ο Παπαλουκάς. Οταν πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση, όπως το Μουντομπάσκετ, η επάνοδος είναι διαφορετική. «Χρειάζεται αποτοξίνωση από τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που παίρνουμε μέχρι τότε, κάποιες εβδομάδες δουλεύουμε χωρίς μπάλα, εκτελούμε ψυχολογικές ασκήσεις, πράγματα που -δυστυχώς- με τις πολλές υποχρεώσεις των ομάδων μας δεν προλαβαίνουμε πια να κάνουμε κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου» αναφέρει ο Παπαλουκάς.