Η Στροφή των Επιχειρήσεων προς το Διαδίκτυο

i-strofi-ton-epicheiriseon-pros-to-diadiktyo

Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται σε κρίσιμα σταυροδρόμια, πολλές υφιστάμενες, αλλά και νεοσύστατες επιχειρήσεις αναρωτιούνται αν πρέπει να μετατοπιστούν προς το διαδίκτυο ή όχι. Πολλές φορές πέφτουν στα χέρια μας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τις επιχειρήσεις που δεν εμπορεύονται τα προϊόντα τους μέσω διαδικτύου και κινδυνεύουν να εξαλειφθούν από τον επιχειρηματικό χάρτη. Όσο δραματικό και υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό, εμπεριέχει κάποια δόση αλήθειας κάνοντας μας να προβληματιζόμαστε.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες ακολουθούν καθοδική πορεία, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου καταγράφει ανοδικές τάσεις σε ετήσια βάση, με τις μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν ιντερνετική παρουσία να προσελκύουν νέους πελάτες και να αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, όπως καταδεικνύουν έρευνες. Αν αυτό το στοιχείο δεν αρκεί για να πειστείτε να μετατοπιστείτε προς το διαδίκτυο, στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένοι λόγοι που επιβάλλεται να ξεκινήσετε άμεσα τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες στον κόσμο του διαδικτύου.

Η νέα οικονομία


Το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μία «νέα» οικονομία, η οποία λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξής της έχει ήδη μεταβάλει την αντίληψή μας για τον παραδοσιακό τρόπο του επιχειρείν. Εταιρείες, όπως το Amazon και το eBay, έχουν κατορθώσει με τεράστια επιτυχία να κυριαρχήσουν σε ένα πεδίο που μέχρι πριν από μερικά χρόνια παραδοσιακές εταιρείες-δυνάμεις δέσποζαν. Ωστόσο, για να πετύχεις στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να είσαι κολοσσός, όπως οι προαναφερθείσες εταιρείες, καθώς πολλές μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν άκρως επικερδείς ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν τον «πυλώνα» της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου τα επερχόμενα χρόνια.

Το διαδίκτυο είναι ο τέλειος χώρος για το επιχειρείν


Προκειμένου να σημειώσετε πωλήσεις, πρέπει να προσελκύσετε επισκέπτες στην επιχείρησή σας. Στο διαδίκτυο, η επιχείρησή σας απέχει κυριολεκτικά μόλις ένα κλικ από τους υποψήφιους πελάτες σας. Η σωστή προώθηση της ηλεκτρονικής σας επιχείρησης αναμένεται να της αποφέρει πολύ περισσότερους πελάτες απ' όσους θα είχε αν δεν δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο.

Η εικόνα της εταιρείας


Ανεξαρτήτως αν πουλάτε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας στο διαδίκτυο, είναι δεδομένο ότι στον σημερινό κόσμο πρέπει να διαθέτετε εταιρική παρουσία στο διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παρατηρήσετε ότι οι δυνάμει πελάτες δεν πρόκειται να πάρουν την επιχείρησή σας στα σοβαρά αν αυτήν δεν διαθέτει ιστοσελίδα. Μία ελκυστικής σχεδίασης ιστοσελίδα ενισχύει την εικόνα και το προφίλ μίας εταιρείας, ιδίως αν αυτά συνδυάζονται με εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Καλύτερη πελατειακή υποστήριξη


Η ικανοποίηση των πελατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας μίας επιχείρησης. Χάρη στην τεχνολογία του διαδικτύου, μία επιχείρηση είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη πελατειακή υποστήριξη. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερη πελατειακή ικανοποίηση και αύξηση της κερδοφορίας.

Πληροφορίες πιο εύκολα διαθέσιμες στους πελάτες


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι εταιρείες χρειάζονταν αρκετές ημέρες για να προσφέρουν ανανεωμένες πληροφορίες στους πελάτες γύρω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν μεταβληθεί από τότε και σήμερα είστε ελεύθεροι να προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές αφορούν το περιεχόμενο των προϊόντων της εταιρείας σας μέσα σε λίγες ώρες και κατόπιν να τις δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο και να τις μοιραστείτε με ολόκληρο τον κόσμο.

Περιορίστε τις δαπάνες


Οι νέες τεχνολογίες σας επιτρέπουν να μεταφέρετε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο, περιλαμβάνοντας την πολιτική των αποστολών, τις προμήθειες κτλ. Η μετατόπιση αυτών των επιχειρηματικών διαδικασιών προς το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες να περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους. Για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό τα έξοδα συντήρησης και επισκευών τους, καθώς και τα λειτουργικά τους έξοδα, υιοθετώντας τις λύσεις του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Αυτή η συγκράτηση των δαπανών μπορεί να μετατραπεί σε καθαρά κέρδη!

Λειτουργία όλο το εικοσιτετράωρο


Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών καταστημάτων και επιχειρήσεων είναι η διαθεσιμότητά τους κάθε μέρα όλη μέρα! Πως αλλιώς θα ήταν εφικτό να συνεχίσετε να πετυχαίνετε πωλήσεις ακόμη και όταν κοιμάστε; Χάρη στο διαδίκτυο, ακόμη και όταν η επιχείρησή σας θεωρείται κλειστή, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να καταγράψετε πωλήσεις που υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες που σημειώνετε όταν λειτουργείτε κανονικά.

Ελάχιστα έξοδα για την έναρξη του επιχειρηματικού εγχειρήματος


Η κατασκευή μίας ιστοσελίδας δεν απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις, καθώς υπάρχουν τόσο πολλά χαμηλού κόστους διαθέσιμα εργαλεία σήμερα που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μία ιστοσελίδα από μηδενική βάση. Καταβάλλοντας ένα σχεδόν αμελητέο ποσό σε ετήσια βάση, μπορείτε να απολαμβάνετε μία ολοκληρωμένη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που θα διαθέτει πλούσια χαρακτηριστικά.

Η φυσική παρουσία σας δεν παίζει ρόλο


Ο παγκόσμιος ιστός δίνει τη δυνατότητα να ασκείτε τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες από σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Κατ' επέκταση, η φυσική σας παρουσία, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, δεν παίζει σημαντικό ρόλο αφού διευθύνετε την επιχείρησή σας τελείως ηλεκτρονικά.

Παγκόσμια ακτινοβολία


Χάρη στο διαδίκτυο έχετε το προνόμιο να επεκτείνετε τη δράση σας σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα, δεν είστε καν υποχρεωμένοι να επενδύσετε πολλά χρήματα για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες οριζόντιες και κάθετες διαθέσιμες ηλεκτρονικές αγορές στο διαδίκτυο που σας χαρίζουν πρόσβαση σε ευρεία ακροατήρια δυνάμει πελατών από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το συστατικό στοιχείο της επιτυχίας μίας ηλεκτρονικής επιχείρησης είναι το ίδιο όπως για οποιαδήποτε μη διαδικτυακή επιχείρηση: μία εξαιρετική ιδέα, ένα ορθά δομημένο επιχειρηματικό πλάνο, μία σωστή προσέγγιση για την προσέλκυση πελατών και, ασφαλώς, πίστη στις δυνατότητες του εγχειρήματός σας και τον εαυτό σας.

Συμπερασματικά, μία επιχείρηση μπορεί να αποκομίσει μόνο σημαντικά οφέλη από τη μετατόπισή της στο διαδίκτυο. Ανεξάρτητα αν ο στόχος σας είναι να προωθήσετε την επιχείρησή σας, να πουλήσετε στο διαδίκτυο ή απλώς να είστε πιο ορατοί στους πελάτες σας, η διαδικτυακή παρουσία είναι επιτακτική ανάγκη στον σύγχρονο κόσμο. Η μετατόπισή σας προς το διαδίκτυο μπορεί να σηματοδοτήσει την άσκηση των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων με έναν τρόπο που δεν είχατε ποτέ φανταστεί.

Το διαδίκτυο διανοίγει νέους ορίζοντες για να προωθήσετε την επιχείρησή σας, να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να βελτιώσετε την εξυπηρέτηση των πελατών σας. Καθώς οι προσδοκίες των πελατών απέναντι στις επιχειρήσεις αυξάνονται, όσες επιχειρήσεις δεν στρέφονται προς το διαδίκτυο, διατρέχουν τον κίνδυνο να μην ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Η στροφή προς το διαδίκτυο ωφελεί τα μέγιστα την επιχείρησή σας, μειώνοντας τα λειτουργικά της έξοδα, εξοικονομώντας σας χρόνο, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά της και βοηθώντας σας να αναπτύξετε καλύτερη σχέση με τους πελάτες σας.