Ζοζέ Μουρίνιο: Αφιέρωμα στον πορτογάλο προπονητή

jose-mourinho-afieroma-ston-portogalo-proponiti

Είναι κάποια από τα συναισθήματα που δημιουργεί σε πολλούς το άκουσμα του ονόματος Ζοζέ Μουρίνιο! Ο ιδιότροπος πορτογάλος προπονητής αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στο χώρο της τεχνικής ηγεσίας, παρόλο που ποτέ δεν τον θαυμάσαμε με κάποια φανέλα ως ποδοσφαιριστή. Προέρχεται από οικογένεια με ιστορικό στο ποδόσφαιρο, αφού ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και έχει σπουδές στην φυσική αγωγή και στη ψυχολογία. Ο πτυχιούχος προπονητής ξεκίνησε τα βήματα του ως βοηθός δίπλα στον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον στην Σπόρτιγκ Λισσαβόνας, ενώ τον ακολούθησε και στην Πόρτο και στην Μπαρτσελόνα!

Μετά την υπογραφή του 4ετούς συμβολαίου με τη «Βασίλισσα» της Μαδρίτης, Ρεάλ, φέτος το καλοκαίρι, δίκαια πλέον θεωρείται ο Μίδας του ποδοσφαίρου! Συνεπώς, το παρατσούκλι Special One του έχει απονεμηθεί δικαίως, καθώς οι επιτυχίες του στα γήπεδα δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, ακόμα και για τους αντιπάλους του, οι οποίοι πολλές φορές έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους για τον «θαυματουργό» Ζοζέ! Ας δούμε όμως την ιστορία αυτής της ιδιαίτερης φιγούρας των γηπέδων!

Η επίσημη καριέρα του Μουρίνιο ξεκινάει το 2000 με τη Μπενφίκα, ενώ σημαντικός σταθμός στάθηκε η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Πόρτο, το 2002. Η Πόρτο υπό την καθοδήγηση του φτάνει στην 3η θέση του πρωταθλήματος, ενώ το 2003 κατάφερε να μαζέψει 86 βαθμούς, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα, στο Κύπελλο αλλά και στο UEFA! 

Τον Ιούνιο του 2004, ο Μουρίνιο αναλαμβάνει την Τσέλσι με ουκ ολίγες ετήσιες αποδοχές (4,2 εκατομμυρίων λιρών), κάτι το οποίο τον έκανε τον πιο (μισητό και) ακριβοπληρωμένο τεχνικό στον κόσμο! Ο Μουρίνιο με τη χρηματοδότηση του Αμπράμοβιτς, κατάφερε να  δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα και να φτάσει στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ αλλά και στο πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια (!). Ωστόσο, όπως όλες οι μεγάλες αγάπες που σέβονται την ύπαρξη τους, έπρεπε να πέσουν οι τίτλοι του τέλους. Όπως και έγινε το 2007. 

Ο «Μίδας» δε πτοήθηκε και τον Ιούνιο του 2008, οι Μιλανέζοι με την Ίντερ, αφήνουν την τύχη τους στα χέρια του «χρυσού» προπονητή! Τον πρώτο χρόνο, ο Μουρίνιο κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά όχι και την κορυφή της Ευρώπης. Στο τέλος της σεζόν, η Ίντερ έφτασε στο τρεμπλ, δηλαδή πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League! Not bad at all  για την Ίντερ!

Ο «Μίδας» δε πτοήθηκε και τον Ιούνιο του 2008, οι Μιλανέζοι με την Ίντερ, αφήνουν την τύχη τους στα χέρια του «χρυσού» προπονητή! Τον πρώτο χρόνο, ο Μουρίνιο κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά όχι και την κορυφή της Ευρώπης. Στο τέλος της σεζόν, η Ίντερ έφτασε στο τρεμπλ, δηλαδή πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League! Not bad at all  για την Ίντερ!

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας το 2010-11 και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ της σεζόν 2011-2012 - περισσότερες νίκες σε μία σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα (32), περισσότερες νίκες εκτός έδρας (16), περισσότεροι πόντοι όλων των εποχών στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (100), περισσότερα γκολ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος (121) και μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (+89) - είναι αυτό που λένε, πως ο Μουρίνιο είναι για τα δύσκολα!  

Τέλος, παρά τα όσα έχουν ακουστεί για τον εκκεντρικό προπονητή, πάρα τους τσακωμούς του με παίκτες και ηγεσίες, παρά την εγωπάθεια που τον διακρίνει και την οποία μας έχει αποκαλύψει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του στο παρελθόν (π.χ. "Please don’t call me arrogant, but I’m European champion and I think I’m a special one" , "If I wanted to have an easy job I would have stayed at Porto. Beautiful blue chair, the UEFA Champions League trophy, God, and after God, me.), ο Πορτογάλος τεχνικός ξέρει το πιο σημαντικό : πώς να βγαίνει νικητής!