Σπάστε τις αλυσίδες στον τρόπο εργασίας σας

spaste-tis-alusides-ston-tropo-ergasias-sas


Εργαστείτε σαν να είστε στο γραφείο σας από οπουδήποτε


Αν νομίζετε ότι για να εργαστείτε αποδοτικά πρέπει να είστε αγκιστρωμένοι στο γραφείο σας, πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα σάς δίνουν τη δυνατότητα να έχετε ό,τι χρειάζεστε, όπου και αν βρίσκεστε, με αποτέλεσμα να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και -γιατί όχι- πιο ευχάριστα. Βασικά όπλα ενός... mobile worker είναι ο φορητός εξοπλισμός (όπως αυτός εκφράζεται στα notebooks και τα smartphones), αλλά και κάποιες νέες υπηρεσίες, όπως είναι το mobile Internet, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να είναι συνέχεια online. 

Πραγματικά φορητοί υπολογιστές


Τα περισσότερα σύγχρονα notebooks ζυγίζουν περίπου τρία κιλά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούν να μεταφερθούν με ευκολία (άλλωστε, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν μεταφέρετε μόνο το φορητό υπολογιστή, αλλά και τους φορτιστές, την τσάντα καθώς και τα διάφορα αξεσουάρ). Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε συνέχεια μαζί σας ένα notebook, καλό είναι να προτιμήσετε ένα μοντέλο με οθόνη 14 ιντσών ή μικρότερη (όχι όμως από 12 ίντσες). Τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας συνήθως ζυγίζουν περί τα δύο κιλά και είναι σαφώς βολικότερα σε ό,τι αφορά στη μεταφορά τους. 

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά ενός επαγγελματικού notebook δεν χρειάζεται να είναι κάτι ξεχωριστό (π.χ. μία high-end κάρτα γραφικών σάς είναι άχρηστη) και γενικότερα οποιοδήποτε μοντέλο Centrino μπορεί να σας καλύψει. Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, είναι η εγγενής υποστήριξη ασύρματων δικτύων για να μπορείτε να συνδέεστε σε δίκτυα της επιλογής σας (και γιατί όχι και στα αρκετά, ακόμα και στη χώρα μας, Wi-Fi Hotspots) χωρίς την παρουσία καλωδίων. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που αν τα χρειάζεστε, πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Το πρώτο από αυτά αφορά στην πλατφόρμα Centrino Pro της Intel, η οποία ενσωματώνει διάφορα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και παραγωγικότητας στο hardware των φορητών υπολογιστών. Με αυτόν τον τρόπο, η υλοποίηση είναι η καλύτερη δυνατή (αφού εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, αν π.χ. κάνετε format στο σκληρό δίσκο), έστω και αν το τελικό κόστος ανεβαίνει αρκετά. Αναλυτικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορείτε να διαβάσετε στη στήλη Focus On αυτού του τεύχους.

Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με την ενσωμάτωση καρτών 3g, ώστε να μη χρειάζεται να εγκαθιστάτε πρόσθετα περιφερειακά. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι πολύ χρήσιμο, αρκεί βέβαια να είστε συνδρομητής σε κάποια υπηρεσία mobile Internet. Στην Ελλάδα, δύο βασικές ανάλογες προτάσεις είναι το Toshiba Portege R400 (2.900 ευρώ, Ideal Electronics, 210-5193 900) καθώς και το Turbo-X FlyNote BS72-216 3G (1.399 ευρώ, Πλαίσιο Computers, 800-11-12345). Το πρώτο διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και τις λειτουργίες Tablet PC που ενσωματώνει, ενώ το δεύτερο για την άκρως ελκυστική τιμή του. 

Smartphones... φορητοί υπολογιστές


Έστω και αν ο παραπάνω τίτλος είναι μάλλον λίγο υπερβολικός, η αλήθεια είναι ότι ορισμένα σύγχρονα smartphones σάς δίνουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσετε πάρα πολλές εργασίες. Πρώτα απ' όλα, η προβολή, αλλά και η επεξεργασία δημοφιλών τύπων αρχείων (π.χ. Word και Excel) θεωρείται πλέον κομμάτι του... βασικού εξοπλισμού ακόμα και μοντέλων που δεν είναι smartphones. Από εκεί και πέρα, αν σας ενδιαφέρει η δυνατότητα πρόσβασης στο Internet καθώς και αποστολής και λήψης e-mail σημαντική είναι η υποστήριξη δικτύων τρίτης γενιάς ή ακόμα καλύτερα του HSDPA (High Speed Downlink Packet Access). Το τελευταίο επιτρέπει την επίτευξη ταχυτήτων της τάξης των 3,6Mbps, τη στιγμή που το μέγιστο θεωρητικό όριο του 3g είναι τα 384kbps.

Μία ακόμα πολύ χρήσιμη τεχνολογία είναι το push e-mail. Χάρη σε αυτή, κάθε φορά που έχετε ένα εισερχόμενο e-mail ενημερώνεστε αυτόματα (σαν να είχατε δηλαδή ADSL και να είχατε μόνιμα ανοικτό το Outlook στο γραφείο σας), ενώ δεν κατεβαίνουν όλα τα δεδομένα, αλλά μόνο thumbnails αυτών (ώστε να μη χρεώνεστε άδικα για μηνύματα που δεν σας ενδιαφέρουν άμεσα). Η συγκεκριμένη τεχνολογία υποστηρίζεται πλήρως από όλες τις συσκευές Windows Mobile καθώς και από ορισμένα Symbian smartphones. 

Internet παντού


Όπως προαναφέραμε, ο εξοπλισμός είναι η μία όψη του νομίσματος, ενώ η άλλη έχει να κάνει με τις υπηρεσίες που αφορούν στην πρόσβασή σας στο Internet. Επί της ουσίας, έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να ακολουθήσετε την... πεπατημένη και να ενεργοποιήσετε το GPRS και το 3g στο κινητό τηλέφωνό σας. Μηνιαίο πάγιο δεν υπάρχει, ωστόσο κάθε μεταφερόμενο Mbyte θα το πληρώνετε χρυσό. 

Η δεύτερη επιλογή αφορά στο Mobile Internet, το οποίο υλοποιείται είτε μέσω 3g είτε μέσω HSDPA. Συγκεκριμένα, εγκαθιστάτε ένα ειδικό modem στο φορητό υπολογιστή σας, το οποίο αναλαμβάνει την πρόσβασή σας στο Internet, όπου και αν βρίσκεστε. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι εν λόγω υπηρεσίες συνοδεύονται από ένα αρκετά τσουχτερό πάγιο (από 20 ευρώ μέχρι 100 ευρώ), ωστόσο επιτρέπουν τη δωρεάν διακίνηση αρκετών Mbytes (όπως είναι προφανές, η σχέση μηνιαίου πάγιου και μεταφερόμενων δεδομένων είναι ανάλογη).

Όποιον και από τους δύο τρόπους να επιλέξετε, η ταχύτητα είναι αρκετά ικανοποιητική, αρκεί να είστε εντός της κάλυψης δικτύου τρίτης γενιάς. Σε διαφορετική περίπτωση, ενεργοποιείται το GPRS η απόδοση του οποίου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αργή dial-up σύνδεση, οπότε όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα (εκτός και αν έχετε άπλετη υπομονή ή απλά θέλετε να διαβάσετε τα e-mails σας χωρίς να κάνετε οτιδήποτε άλλο).

Ασφαλίστε τα δεδομένα σας σε δημόσια Hotspots


Όσο χρήσιμα και αν είναι τα δημόσια Hotspots, απαιτείται προσοχή καθώς -υπό προϋποθέσεις- τυχόν ευαίσθητα δεδομένα σας μπορούν να κινδυνεύσουν (αν για παράδειγμα κάνετε μία αγορά στέλνοντας τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας σας, ένας κακόβουλος ιδιοκτήτης Hotspot μπορεί να τον υποκλέψει σχετικά εύκολα και στη συνέχεια να τον χρησιμοποιήσει προς όφελός του). Λύση σε αυτό το ζήτημα μπορεί να δώσει η δωρεάν εφαρμογή iPig (http://www.iopus.com/iPig/download), η οποία αναλαμβάνει την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας. 

1. Αφού εγκαταστήσετε το iPig, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε το firewall που τυχόν χρησιμοποιείτε, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία του. Στην περίπτωση του ενσωματωμένου στα Windows (XP ή Vista) το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ στην επιλογή Unblock. Αν αντίθετα χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο firewall, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο οδηγιών του. 

2. Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε την επιλογή "iPig On", καθώς και να εισάγετε (αν χρειάζεται) user name και password (στην περίπτωση που έχετε πρόσβαση στο Internet μέσω κάποιου proxy server). Από εκεί και πέρα, όλα τα αρχεία που θα περνούν από τα Hotspots θα είναι κρυπτογραφημένα σε επίπεδο 256-bit (οπότε και η υποκλοπή τους είναι πρακτικά αδύνατη). 

Εγκατάσταση Office σε Windows Mobile for Smartphones


Αν είστε κάτοχος ενός smartphone (προσοχή, όχι Pocket PC) με Windows Mobile 5.0, τότε σίγουρα ξέρετε ότι μία από τις σημαντικότερες ελλείψεις του αφορά στην απουσία σουίτας γραφείου. Η Microsoft διόρθωσε τη συγκεκριμένη παράλειψη στην έκτη έκδοση του λειτουργικού συστήματός της (η οποία ενσωματώνεται σε αρκετά νέα μοντέλα), ωστόσο δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο καινούργιο κινητό τηλέφωνο, καθώς είναι δυνατή η εγκατάσταση του "Office" σε οποιαδήποτε Windows Mobile 5.0 συσκευή (αρκεί βέβαια να έχετε ήδη στην κατοχή σας μία άδεια χρήση του Windows Mobile 6.0, ώστε να είστε νόμιμοι). 

1. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε το .NET Compact Framework 2.0 από τη διεύθυνση http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=0c1b0a88-59e2-4eba-a70e-4cd851c5fcc4&displaylang=en. Στη συνέχεια, συνδέστε το smartphone σας με το PC και τρέξτε το αρχείο, ώστε να ξεκινήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία εγκατάστασης. Μόλις ολοκληρωθεί, επανεκινήστε τη συσκευή. 

2. Κατεβάστε το "Office" του Windows Mobile 6 (μία αναζήτηση στο Google θα σας διευκολύνει, εμείς δεν μπορούμε να σας δώσουμε κάποιο link, αφού, αν δεν έχετε αγοράσει το Windows Mobile 6.0, θα είστε παράνομοι) και τρέξτε το, έχοντας πάντα το κινητό τηλέφωνό σας συνδεδεμένο. Αμέσως μετά, επανεκκινείστε τη συσκευή και... αυτό ήταν, πλέον μπορείτε να ανοίγετε, αλλά και να επεξεργάζεστε αρχεία Word, Excel και PowerPoint. 

Υπαίθριο... Internet


Αν και υφίστανται εδώ και αρκετό καιρό, μόλις πρόσφατα οι υπηρεσίες mobile Internet απέκτησαν πραγματικό νόημα, αφού οι τιμές τους... προσγειώθηκαν σε γήινο επίπεδο. Ας δούμε τις καλύτερες προσφορές. 

Vodafone Mobile Connect 5GΒ.


http://www.vodafone.gr Πάγιο (με ΦΠΑ): 39 ευρώ (29 ευρώ για φοιτητές)

Μία εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση, η οποία συνδυάζει τον αυξημένο όγκο δεδομένων (5GB ανά μήνα) με την προσιτή τιμή. Η μέγιστη ταχύτητα μπορεί να φτάσει -ονομαστικά- τα 3,6Mbps, αν και στην πράξη η σύνδεση θα συμπεριφέρεται σαν μία σχετικά αργή ADSL.  

Wind DC Non-Stop.

http://www.wind.com.gr Πάγιο (με ΦΠΑ): 99 ευρώ

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το μηνιαίο πάγιο αυτού του πακέτου είναι πολύ αυξημένο, ωστόσο δεν υπάρχουν ουσιαστικοί μηνιαίοι περιορισμοί ως προς τη μεταφορά δεδομένων. Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να κάνουν ασταμάτητο downloading, όπου και αν βρίσκονται, αυτή είναι η μοναδική επιλογή σας.  

Cosmote Wireless Internet 20.

http://www.cosmote.gr Πάγιο (με ΦΠΑ): 17,9 ευρώ

Αν και ο δωρεάν όγκος δεδομένων ανά μήνα είναι μόλις 20MB, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ιδιαίτερα προσιτή, οπότε θεωρούμε ότι αξίζει να την προτιμήσετε, αν "απλώς" θέλετε να βλέπετε το e-mail σας (χωρίς όμως να κατεβάζετε συνημμένα αυξημένου μεγέθους). 

Πολυεργαλεία... τσέπης 


Στα καταστήματα κυκλοφορούν αρκετά smartphones, ωστόσο δεν είναι όλα το ίδιο... smart. Συγκεντρώσαμε τα εξυπνότερα μοντέλα της αγοράς και σας τα παρουσιάζουμε. 

HTC Tytn II


Διάθεση: ACE-Hellas,210-6068 600 Τιμή (με ΦΠΑ): 799 ευρώ

Το απόλυτο smartphone συγκεντρώνει σχεδόν κάθε λειτουργία που θα περιμένατε να βρείτε σε μία φορητή συσκευή, έστω και αν η τιμή του είναι κάτι παραπάνω από τσιμπημένη. Αναλυτική αξιολόγηση μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Play αυτού του τεύχους. 

Nokia E61i


Διάθεση: Alpha Copy, 210-9203 700 Τιμή (με ΦΠΑ): 446,3 ευρώ

Αν συνηθίζετε να γράφετε μεγάλα e-mails εν κινήσει, η συγκεκριμένη συσκευή αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς ενσωματώνει το καλύτερο πλήρες πληκτρολόγιο. Από την άλλη, οι διαστάσεις της είναι πολύ αυξημένες και σίγουρα πρέπει να τη δείτε από κοντά πριν την αγοράσετε. 

Toshiba Portege G500


Διάθεση: Intersys, 210-9554 000 Τιμή (με ΦΠΑ): 399 ευρώ (με δώρο τον Canon Ρ1800)

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι compact και πλήρης από πλευράς εξοπλισμού, καθώς ενσωματώνει από υποστήριξη σε δίκτυα τρίτης γενιάς μέχρι αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ώστε τα δεδομένα σας να είναι εντελώς ασφαλή, όπου και αν βρίσκεστε.

Apple iPhone


Έστω και αν δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στην Ευρώπη, αρκετοί Έλληνες το έχουν ήδη στην κατοχή τους και απολαμβάνουν γρήγορο Internet, όπου και αν βρίσκονται. 

Sony PSP


Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, μία παιχνιδομηχανή μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το εταιρικό e-mail σας. Τα καλά του Wi-Fi... 

Η μέση λύση


Αν τα notebooks σάς φαίνονται πολύ ογκώδη και τα κινητά τηλέφωνα πολύ μικρά, τότε αξίζει να εξετάσετε την περίπτωση των UMPCs (Ultra Mobile PCs). Επί της ουσίας, πρόκειται για "κανονικούς" υπολογιστές ιδιαίτερα περιορισμένων διαστάσεων, οι οποίοι συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο... κόσμων. Μοναδικό, πλην όμως βασικό, μειονέκτημα είναι η ιδιαίτερα αυξημένη τιμή τους.