Εκκολαπτόμενοι πλανητάρχες θα καθορίσουν τη μοίρα του πλανήτη

ekkolaptomenoi-planitarches-tha-kathorisoun-ti-moira-tou-planiti

Ο Μπους μας τελειώνει, ζήτω οι νέοι Μπους! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περνάει δύσκολες μέρες. Είναι πλέον ο πιο «απεχθής» πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ, τουλάχιστον από τότε που η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup πραγματοποιεί τέτοιες μετρήσεις. Πιο απεχθής κι από τον Νίξον την εποχή του Γουότεργκεϊτ. Αλλά ο πατέρας του και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν πτοείται: σε πρόσφατη συνέντευξη στο αγαπημένο του κανάλι Fox News, δήλωσε: «Έχω έναν εγγονό που θα γινόταν υπέροχος δημόσιος λειτουργός αν κατέβαινε, τον Τζορτζ Πι. A., είναι και ο Πίερς, ο γιος του Νιλ... Και οι δυο τους ενδιαφέρονται για την πολιτική».

Η προσδοκία του παππού Μπους δεν έχει τίποτα το εξωφρενικό: αν, όπως φαίνεται πιθανό, η Χίλαρι Κλίντον εκλεγεί πρόεδρος, τότε οι τελευταίες 6 προεδρικές θητείες θα έχουν μονοπωληθεί μεταξύ των δυναστειών Μπους και Κλίντον – όπως λέμε Καραμανλής - Παπανδρέου. Γιατί όχι και οι επόμενες, φαίνεται να σκέφτεται ο παππούς Μπους.

Η οικογένεια Μπους δεν βιάζεται. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αντιπάθειας προς τους ρεπουμπλικάνους, και με τρεις προεδρίες Μπους μέσα σε 20 χρόνια, θα ήταν πιθανότατα αποτυχημένη μια νέα υποψηφιότητα το 2008. Έτσι, ο «νόμιμος» διάδοχος, ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του προέδρου, καλείται να παραχωρήσει τη σειρά του στην επόμενη γενιά. Με ορίζοντα το 2016, όταν ο Τζορτζ Πι θα είναι 40 ετών. Ή το 2024 (!), όταν ο Πίερς θα είναι 38.

George P. Bush

Πρωτότοκος γιος του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, δικηγόρος και επιχειρηματίας. Πρωτοανακατεύτηκε με τα πολιτικά σε ηλικία 12 ετών, όταν έβγαλε λόγο το 1988 στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το 1994, ο δεκαοχτάχρονος Τζορτζ μπούκαρε στο σπίτι της φιλενάδας του και πλακώθηκε με τον πατέρα της. Επενέβη η αστυνομία, αλλά ο πατέρας δεν τόλμησε να υποβάλει μήνυση.

Σκούρος στη φάτσα, λόγω της μεξικανικής καταγωγής της μητέρας του, έχει προνομιακή πρόσβαση στους λατίνους, που βλέπουν σ’ αυτόν τον «εγγονό ενός μεξικανού εργάτη». Μόνη μας παρηγοριά: είχε υποσχεθεί το 2003 πως δεν θα κατέβει στην πολιτική για 10 χρόνια ακόμη... Σήμερα είναι μόλις 31 ετών.

Pierce Bush

Μόλις 21 ετών, γιος του πάμπλουτου συμβούλου επιχειρήσεων Νιλ Μπους, αδελφού του προέδρου. Το ατού του είναι ότι μοιάζει εμφανισιακά με τον τωρινό πρόεδρο, στα όρια της καρικατούρας. Τα φιλικά ΜΜΕ λένε πως «έχει τη λαϊκότητα του θείου του». Πριν από δύο χρόνια, ο Πίερς με επιστολή του στην εφημερίδα «Houston Chronicle» υποστήριξε τον πρόεδρο στο ζήτημα της παραχώρησης των αμερικανικών λιμανιών στη σαουδαραβική εταιρεία Dubai Ports. Η φήμη των Μπους για οικονομική διαπλοκή με τους σαουδαράβες δεν εμπόδισε τον Πίερς να κατηγορήσει όσους αντιδρούσαν στη συμφωνία για... ρατσισμό εναντίον των αράβων. Ο Πίερς προσκλήθηκε σε εκπομπή του NBC για να σχολιάσει το θέμα και κάνοντας πλάκα κατηγόρησε την ανκοργούμαν που τον έβγαλε στον αέρα νωρίς το πρωί: «Ποιος 19χρονος ξυπνάει τέτοια ώρα;». Ο Πίερς είχε δίκιο: ο Τύπος ασχολείται με τα γλέντια του και οι δημόσιες φωτογραφίες του δεν συνάδουν με τη χριστιανική ηθική ενός μέλλοντος προέδρου. Αλλά και σ’ αυτό μοιάζει με τον θείο του, που ήταν μέθυσος προτού συναντήσει τον Θεό που τον παρακίνησε (σύμφωνα με δήλωσή του, του Μπους, όχι του Θεού) να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ...

Πλήγματα  στο δολάριο

Πρώτα ήταν η Ζιζέλ, το πιο ακριβοπληρωμένο τοπ μόντελ του κόσμου, η οποία, βλέποντας το δολάριο να παραπαίει, ζήτησε από την Procter & Gamble και την Dolce & Gabbana (δύο από τις εταιρείες για τις οποίες ποζάρει) να την πληρώνουν σε ευρώ και όχι πλέον σε δολάρια. Ο μάνατζερ της βραζιλιάνας έχει διαψεύσει την πληροφορία, αλλά τώρα το δολάριο δέχτηκε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία του, και μάλιστα από την καρδιά της Αμερικής. Το τελευταίο τραγούδι του Jay-Z (Τζέι-Ζι), ενός από τους πιο γνωστούς μαύρους ράπερ, έχει τίτλο «Blue Magic» και περιλαμβάνεται στο soundtrack της νέας «American Gangster». Στο βιντεοκλίπ του πρωταγωνιστεί ένας ντίλερ ναρκωτικών, ο οποίος σε κάποια πλάνα παίζει με τα λεφτά του. Όλο το πάκο είναι σε χαρτονομίσματα των 500... ευρώ. Η απόλυτη παρακμή για το σύμβολο της αμερικανικής ηγεμονίας: ακόμα κι οι αμερικανοί έμποροι ναρκωτικών συναλλάσσονται σε ευρώ...