Ένα είναι σίγουρο: λεφτά δεν υπάρχουν

ena-einai-sigouro-lefta-den-yparchoun


Τα στοιχεία της εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού είναι απογοητευτικά. Για μια ακόμη χρονιά, σύμφωνα με τις ενδείξεις του πενταμήνου, δεν θα καταστεί δυνατό να προσεγγίσουμε τους στόχους, καθώς το έλλειμμα συνεχίζει να αυξάνεται έχοντας ήδη φτάσει στον πέμπτο μήνα του χρόνου, τα 10,26 δισ. Αντί προβλεπόμενης μείωσης κατά 3,9%, για την ώρα έχουμε αύξηση κατά 12,7%! Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ακόμη και τώρα σε τόσο ιδιαίτερες και πιεστικές συνθήκες, συνεχίζει να υπάρχει σημαντική αύξηση στις δαπάνες και αντιστοίχως μεγάλη υστέρηση στα έσοδα.

Η λεγόμενη μαύρη τρύπα, η απόκλιση από τον στόχο, πριν καν φτάσουμε στο μέσον της χρονιάς, είναι ήδη 3,6 δισ. ευρώ! Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως μετά τις διαπιστώσεις και τις αδυναμίες που έχουν εντοπισθεί, θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις ώστε στο τέλος του χρόνου το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό. Άλλωστε στο τιμόνι της οικονομίας υπάρχει ένας καινούργιος δυναμικός και ορεξάτος υπουργός! Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όλα δείχνουν πως για την οικονομία (κατά συνέπεια και για την κοινωνία), έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας βαρύς χειμώνας.

Ο λόγος είναι πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αν δεν βρεθεί λύση, υποσυστήματα του κράτους να βρεθούν στο όριο της κατάρρευσης και της στάσης πληρωμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια, καθώς πριν καν τελειώσει ο Μάιος, μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί πρόνοιας έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.

Για παράδειγμα το ΙΚΑ στις 31 Μαΐου, είχε ήδη εισπράξει το 76% της ετήσιας επιδότησης, ο ΟΑΕΕ το 66,5%, ενώ μια σειρά από μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, είχαν ήδη πάρει πλέον του 50%. Ακόμη χειρότερα όμως είναι τα πράγματα για τον ΟΑΕΔ, που πέραν των άλλων έχει να διαχειριστεί το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας. Ήδη ο ΟΑΕΔ έχει βάλει στα ταμεία του το 82% (!) της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης και ας υπολείπονται άλλοι επτά δυσκολότεροι μήνες. Από εδώ και πέρα και έως το τέλος του χρόνου, έχει να λαμβάνει μόλις 90 εκατομμύρια.

Ανάλογη, αν όχι χειρότερη, αναμένεται η κατάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που σήμερα υπολειτουργούν αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, κινδυνεύουν να βρεθούν (πολύ πριν τελειώσει η χρονιά), χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Ακόμη χειρότερα ενδέχεται να εξελιχθούν τα πράγματα στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όπου πέραν των άλλων υπάρχουν ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές 1,72 δισ. Στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 17 δισ. Δεδομένου πως φτάσαμε ήδη στα 11 δισ., μοιάζει απίθανο να βρεθεί λύση.

Ένα είναι σίγουρο: λεφτά δεν υπάρχουν!