Ο τραγουδιστής που δεν ξεχνάει τις παραδοσιακές του ρίζες, τις οποίες μάλιστα ποτίζει με μπόλικο ηλεκτρονικό ήχο στο νέο του άλμπουμ, Το Καλύτερο Ψέμα, ο μεγάλος σταρ επιστρέφει στην ελληνική δισκογραφία, γνωρίζοντας τις δύσκολες μέρες της, αλλά σταθερά ελπίζοντας ότι το καλό τραγούδι θα είναι για πάντα μια μεγάλη αγάπη.
Έπειτα από τόσα χρόνια, νιώθεις το ίδιο ενθουσιασμένος με τη δουλειά σου όπως στην αρχή της καριέρας σου;
Χωρίς να ακουστεί εγωιστικό, παθιάζομαι και τρελαίνομαι με τη δουλειά μου ήδη από τη στιγμή που θα αρχίσω να δημιουργώ κάτι ή θα ενορχηστρώσω ή θα προγραμματίσω στον υπολογιστή. Είναι μια προσωπική ευχαρίστηση που δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε ανάγνωση του έργου. Το πόσο μεγάλη επιτυχία θα έχει είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι το παν. Εμένα, απλώς με ενθουσιάζει το γεγονός να παρέχω ακόμα στον εαυτό μου την άνεση του να δημιουργώ ακόμα.
Αισθάνεσαι ότι έχεις κάνεις συμβιβασμούς για την καριέρα σου;
Συμβιβασμούς δεν έχω κάνει γιατί ποτέ δεν ρώτησα κανέναν και ποτέ δεν έλαβα υπόψη κατευθύνσεις που πιθανόν κάποιοι υπέδειξαν. Ήθελα πάντα να ακολουθήσω το δικό μου δρόμο, τη δική μου σκέψη και αντίληψη όσο κόστος και να είχε. Απ' ό,τι φαίνεται, κόστος δεν είχε τελικά. Μπορεί να έκανα κάποια «ελαφριά», «αισιόδοξα» ή εμπορικά τραγούδια, αλλά ποτέ δεν υποτίμησα τη νοημοσύνη του κόσμου, το ένστικτό του ή το κριτήριό του.
Ποιο είναι το μυστικό για να παραμείνει κάποιος συντονισμένος με τις ιδιαιτερότητες του μοντέρνου τραγουδιού και να εκτιμήσει έτσι τις προτιμήσεις του κοινού προκειμένου να γράψει τραγούδια σύγχρονα;
Το μυστικό είναι να του βάζεις θεμέλια διαχρονικά, με έναν τρόπο που θα τον ψάξεις και θα τον βρεις μόνος σου. Ακόμη και ένα πραγματικά μοντέρνο τραγούδι μπορεί να βασιστεί σε τέτοια διαχρονικά μελωδικά ή συνθετικά θεμέλια. Τότε μόνον το μοντέρνο τραγούδι μπορεί να αντέξει στην εποχή του και στο χρόνο.
Τι χρειάζεται να διαθέτει ένας καλλιτέχνης για να διατηρεί ζωντανή την επαφή του με το κοινό όλα αυτά τα χρόνια;
Η επαφή με το κοινό χρειάζεται ένα πράγμα: Να του λες λίγα και να κάνεις πολλά. Η υπεροψία των καλλιτεχνών δεν περνάει πλέον. Ο κόσμος δεν μασάει πια από πασαρέλες και κοντές φούστες. Αντίθετα, θέλει να βλέπει δημιουργικούς ανθρώπους γύρω του.
Έχουν πια χάσει την αίγλη τους οι καλλιτέχνες;
Έχουν χάσει γιατί στις δύσκολες εποχές πέφτουν στις παγίδες που έφτιαξαν.
Δηλαδή, σήμερα, στην Ελλάδα του Δ.Ν.Τ., ποιο είναι το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού;
Σίγουρα, δεν είναι λαμπρό. Όταν μια χώρα βασανίζεται, το τελευταίο που θα κοιτάξουν όλοι είναι να επενδύσουν στην Τέχνη. Η μουσική, βέβαια, πάντα αποτελεί μια ελπίδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Τέχνη θα δοκιμαστεί αυτόν τον καιρό. Οι λίγοι, οι καλοί και γενικότερα όλοι εκείνοι που αξίζουν θα φανούν εκ των πραγμάτων. Θα τους ξεχωρίσει η ίδια η εποχή.
Έχεις αλλάξει κάποιες συνήθειές σου με την κρίση;
Το γενικό κλίμα πάντα με επηρέαζε. Όταν βλέπω ανθρώπους απογοητευμένους γύρω μου και θλιμμένους, εγώ δεν μπορώ να πετάω στα ουράνια. Ούτε η τέχνη σου ούτε το τραγούδι σου δεν μπορούν να σε βγάλουν από το γενικό σύνολο, γιατί στην ουσία δεν είσαι μόνος σου μέσα στο σύνολο. Οπότε, είμαι μαζεμένος και δεν κάνω και σπατάλες, γιατί είναι αμαρτία σε τέτοιες εποχές.
Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι στις μέρες μας κάνουν το καλό μόνον από ανάγκη και όχι από επιλογή;
Το καλό πρέπει να το επιλέγεις όταν έχεις την άνεση να μπορείς να επιλέξεις και τον άλλο δρόμο. Όταν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο. Όταν δεν έχεις αυτήν την άνεση, τότε είναι ένας αγώνας στημένος. Το θέμα είναι να έχεις όλες τις επιλογές, και μέσα στην τρέλα που λέει ότι όλα μπορούν να κατακτηθούν, να επιλέγεις εκείνο που θέλεις με το σωστό τρόπο. Το καλό έχει συγκεκριμένες αξίες, δεν είναι θεωρητικό. Το καλό σημαίνει να φτιάξεις το δρόμο σου χωρίς να πατήσεις επί πτωμάτων, χωρίς να αδικήσεις. Και όταν, πάντα με γνώμονα την ηθική και όλες τις προεκτάσεις της, το κάνεις αυτό, είσαι πραγματικά τολμηρός.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2011.