Karl Lagerfeld: Ο αυτοκράτορας της μόδας

karl-lagerfeld-o-aftokratoras-tis-modas

Μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς μαζί του, αλλά το σίγουρο είναι ένα: Ως επικεφαλής του οίκου Chanel, ο Karl Lagerfeld δεν «τα μασάει» ούτε όταν σχεδιάζει ούτε όταν μιλάει. Και συνήθως έχει πολλά και ενδιαφέροντα να πει, ειδικά όταν το κυρίως θέμα είναι η δική του αντίληψη για την πολυτέλεια αλλά και την ανεκτίμητη αξία του χρόνου, που περνά...

Bρίσκεστε στον οίκο Chanel από το 1983. Πόσο εύκολο ήταν να αναλάβετε έναν οίκο όπως αυτός, να γράψετε νέα κεφάλαια στην ιστορία του και να διατηρήσετε μια συνέπεια στην επιτυχία σας σεζόν με τη σεζόν;

Όποτε κάνεις μια επιτυχία, πρέπει να το πληρώσεις την επόμενη φορά. Ό,τι κι αν κάνεις, ο κόσμος θα πει «α, δεν ήταν τόσο καλό όσο το προηγούμενο». Μετά, κάνεις λίγα πράγματα ακόμη και όλα ξαφνικά γίνονται ωραία. Οι αναμνήσεις κάνουν τα πράγματα να φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι. Πρέπει να το ξέρετε αυτό.

Εκτός από σχεδιαστής, είστε επίσης επιτυχημένος φωτογράφος, illustrator, ενδυματολόγος θεάτρου, ακόμη και χαρακτήρας στο video game Grand Theft Auto IV. Μιλάτε τέσσερις γλώσσες και έχετε γράψει ένα πολύ επιτυχημένο βιβλίο διατροφής. Υπάρχουν κάποια άλλα ταλέντα σας που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμη;

Εκτός από το να σχεδιάζω, να μιλάω και να διαβάζω, δεν είναι πολλά αυτά που μπορώ να κάνω. Θέλω να πω, ξέρω πώς ανοίγει ένα ψυγείο, αλλά δεν ξέρω να μαγειρεύω.

Ποια είναι η σχέση ενός τόσο πολυάσχολου ανθρώπου με το χρόνο;

Το να καθυστερείς είναι μια πολυτέλεια. Όταν βρίσκομαι με ανθρώπους, δεν κοιτάζω το ρολόι μου. Ποτέ δεν θα πω «Πρέπει να φύγω σε πέντε λεπτά». Γίνομαι αγενής με το να είμαι υπερβολικά ευγενής.

Τι θα κάνετε φέτος στις γιορτές;

Θα δουλεύω. Αλλά μην στενοχωριέστε για μένα –με ευχαριστεί αυτό. Στην πραγματικότητα, ό,τι κάνω μου ταιριάζει πολύ καλά.

Σίγουρα έχετε αυτήν την πολυτέλεια λόγω των χρημάτων που σας αποφέρει η δουλειά σας...

Η πολυτέλεια δεν έχει απλώς σχέση με το να ξοδεύεις χρήματα. Έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής σου.

Τι θεωρείτε ποιότητα στη δική σας ζωή;

Να βρίσκομαι μόνος στο σπίτι για μία μέρα χωρίς να νιώσω ούτε μία φορά ότι χρειάζεται να κοιτάξω το ρολόι μου.

Τι κάνετε συνήθως όταν είστε σπίτι;

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω στο κρεβάτι. Πηγαίνω στα δύο αγαπημένα μου βιβλιοπωλεία, στο l7 ή στο Galignani, στο Παρίσι, αγοράζω τόνους βιβλίων και όλο το σαββατοκύριακο διαβάζω χωρίς χρονικό όριο.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πολυτέλεια στη ζωή σας;

Το να ταξιδεύω με ιδιωτικό αεροπλάνο. Πιο πολύ έχει σχέση με το να αποφεύγεις την αγένεια στα αεροδρόμια, τις καθυστερήσεις χωρίς καμία συγγνώμη και τις υπόλοιπες δυσάρεστες πραγματικότητες του ταξιδιού.

Μια και αναφερθήκατε σε μέσο μεταφοράς, έχω μάθει ότι αγαπάτε πολύ το Hummer σας, το οποίο αποκαλείτε «το Panzer μου»...

Φοβάμαι μέχρι θανάτου μέσα σε ένα κανονικό αυτοκίνητο. Νιώθω πιο ασφαλής όταν βρίσκομαι ψηλά.

Επιδείξατε τρομερή πειθαρχία χάνοντας 42 κιλά σε 13 μόλις μήνες και διατηρώντας το νέο σας βάρος. Εκτός από τα ρούχα Dior Homme, που είναι γνωστό ότι φοράτε συνήθως, πού αλλού σας αρέσει να ντύνετε την κομψή πλέον σιλουέτα σας;

Παραγγέλνω custom-made λευκά πουκάμισα από τη Hilditch & Key (σ.σ. Λονδίνο). Παπούτσια και μπότες από τον Massaro (σ.σ. εξαιρετικός υποδηματοποιός του Παρισιού, πλέον ιδιοκτησία του οίκου Chanel). Είναι τόσο άνετα που νιώθεις σαν να φοράς μόνον κάλτσες.

Τι σχέση έχετε με το shopping;

Λατρεύω το να ψωνίζω χωρίς να κοιτάω τις τιμές. Στο Λος Άντζελες, πηγαίνω στο Chrome Hearts και στο Maxfield, και στο Παρίσι ψωνίζω από τη Lydia Courteille (σ.σ. κοσμηματοποιό), τον Martin Margiela, τον Dior Homme, τον Goyard (σ.σ. οίκο δερμάτινων ειδών) και την Colette. Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Madame Colette· πιστεύει ότι το να είσαι καταστηματάρχης είναι τέχνη.

Ποιες πολυτέλειες απολαμβάνετε όταν βρίσκεστε στον προσωπικό σας χώρο;

Πρώτα πρώτα, ένα σπίτι καλά οργανωμένο. Τα πράγματα πρέπει να λειτουργούν χωρίς εγώ να λέω σε κανέναν τι να κάνει· όλοι ξέρουν τις κακές συνήθειές μου. Λατρεύω το μπάνιο που είναι αψεγάδιαστο και γεμάτο λευκά αξεσουάρ και πετσέτες. Και πεντακάθαρα, άψογα σιδερωμένα λινά σεντόνια –είναι ένας πολύ καλός λόγος να ξαπλώσεις στο κρεβάτι.

Η παρούσα συνέντευξη πάρθηκε τον Ιανουάριο του 2010.