Κάθε φορά που ο Robert Rich δεχόταν ένα από τα αστέρια του Χόλιγουντ

robert-rich

Κάθε φορά που ο Robert Rich δεχόταν ένα από τα αστέρια του Χόλιγουντ στο γραφείο του, στο υπόγειο του καταστήματος Marc Jacobs στην Νέα Υόρκη, άνοιγε την μηχανή του και ρωτούσε αθώα: «να βγάλουμε μια φωτογραφία;». Όλες οι πολαρόιντ της προ-Instagram εποχής στην τελευταία ειδική έκδοση του W από την Σοφία Κόπολα…

Τους τελευταίους μήνες η Σοφία Κόπολα ήταν πολύ απασχολημένη. Εκτός από τα σχέδια για τα γυρίσματα της Μικρής Γοργόνας -καμία σχέση με την ταινία της Ντίσνεϊ- και τη φωτογράφιση για την ιταλική Vogue, είχε αναλάβει και την προετοιμασία του W. Δέκα χρόνια μετά το editorial στην γαλλική Vogue, ο ευφυής κ. Stefano Tonchi, διευθυντής του περιοδικού μετά την θητεία του στο T και Uomo Vogue, της είχε αφήσει απόλυτη ελευθερία. Και το μόνο το όνομα, άλλωστε, Σοφία Κόπολα, είναι αρκετό να πουλήσει. Και αυτή την φορά έβαλε τα δυνατά της να ανταποκριθεί στην δουλειά των ονείρων της.

Ζήτησε από την παλιά αγαπημένη Κρίστεν Ντανστ να ποζάρει στο φακό του Juergen Τeller, άνοιξε τις ντουλάπες της Μαρίζα Μπέρενσον στο Μαρακές και έκλεισε το μάτι προς Aσία μεριά -και τη μόνιμα αναπτυσσόμενη αγορά- με την Αsia Chow, κόρη του ζεύγους των πολυεκατομμυριούχων Michael και Eva Chow με πλήθος εστιατορίων από Λονδίνο μέχρι Μαϊάμι. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι οι πολαρόιντ του Rοbert Rich. Η Σοφία ήταν μούσα του Μarc Jacobs όταν ακόμα ήταν άγνωστος και το κατάστημα του στη Mercer, στη Νέα Υόρκη ήταν δεύτερο σπίτι της τη δεκαετία του '90.

Εκεί γνώρισε τον Rich, δεξί χέρι του Marc Jacobs και ειδικός για την υψηλή πελατεία του. Και ο Rich είχε πάντα μια παραξενιά -για την ακρίβεια, ευφυΐα για τους νόμους των μίντια. Την εποχή που δεν υπήρχε Instagram είχε δημιουργήσει το δικό του Instagram. Τη δική του Candid Camera όπως είναι και ο τίτλος του άρθρου. Έβαζε τις σταρ να ποζάρουν στο δοκιμαστήριο, δίπλα στο γραφείο του στο υπόγειο, και τραβούσε ασταμάτητα. Σιγά  σιγά στη μια φωτογραφία που υπήρχε στον τοίχο του γραφείου του προστέθηκε και άλλη δίπλα σε αφίσες από ταινίες και αποκόμματα περιοδικών με αποτέλεσμα να γίνει από μόνο του έργο τέχνης. Όταν ο Rich αποσύρθηκε φύλαξε τις πολαρόιντ σε ένα κουτί στο αρχείο του.

Η Σοφία, όμως, ήταν πάντα καλή φίλη και οι φιλίες ανταμείβονται. Όταν έμαθε ότι ανέλαβε την ειδική έκδοση του W αποφάσισε να της παραχωρήσει όλο το υλικό που δημοσιεύεται πρώτη φορά με τις αγαπημένες περσόνες των '90s: τη Γουινόνα Ράιντερ με t-shirt «Free Winona» την εποχή που έφευγε πάντα με μια τσάντα παραπάνω από τα καταστήματα, την Σέλμα Μπλερ να δοκιμάζει μουστάκια, τον Marc Jacobs ντυμένο πολική αρκούδα, την Κέιτ Μος να ποζάρει βασιλικά, τη Ζιζέλ να στέλνει ναζιάρικα φιλιά και βέβαια, την ίδια τη Σοφία με φωτογραφία του Μπιλ Μάρεϊ αγκαλιά την εποχή που προσπαθούσε να τον κλείσει για την ταινία «Χαμένοι στην μετάφραση». Μερικές μέρες μετά την έκδοση του περιοδικού, ο Stefano Tonchi δήλωσε πανευτυχής για την φρέσκια ματιά της Σοφίας και τα υψηλά κέρδη του συγκροτήματος αφού η Louis Vuitton είχε κλείσει 19 από τις 22 διαφημιστικές σελίδες του αφιερώματος λόγω της ιδιαίτερης σχέσης με την Κόπολα. Στο πάρτι, μάλιστα, που οργάνωσε ο γαλλικός οίκος για να γιορτάσει το γεγονός, οι φωτογραφίες ήταν οι πρώτες που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι…