Πως θα απασχολήσω το παιδί μου το Καλοκαίρι;

pos-tha-apascholiso-to-paidi-mou-to-kalokairi


Τα σχολεία τελείωσαν! Άλλη μία δύσκολη και απαιτητική  σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της.  Πέρασαν  και οι πρώτες εβδομάδες της απόλυτης χαλάρωσης και φτάνουν πια οι μέρες της ανησυχίας για το πώς θα γεμίσουν τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα τον τόσο ελεύθερό τους χρόνο. Μεγαλύτερη είναι φυσικά η ανησυχία των γονιών που δουλεύουν το καλοκαίρι  και δεν υπάρχει κάποιος συγγενής να εμπιστευτούν τα παιδιά τους.


Η κυριότερη και πιο διαδεδομένη λύση είναι αυτή των κατασκηνώσεων. Οι παιδικές κατασκηνώσεις βρίσκονται είτε σε παραθαλάσσιες περιοχές είτε στο βουνό (τα περισσότερα παιδιά συνήθως προτιμούν τις κατασκηνώσεις κοντά στη θάλασσα ). Δέχονται παιδιά ηλικίας 6-16 ετών (συνήθως) και αν είναι οργανωμένες και προσεγμένες είναι μία πολύ καλή πρόταση έτσι ώστε τα παιδιά σας να απασχοληθούν εποικοδομητικά, να διασκεδάσουν, να κάνουν φίλους, ν’ ανεξαρτητοποιηθούν.


Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε εύκολα  να ενημερωθείτε και να επιλέξετε το κατάλληλο μέρος για το δικό σας παιδί, τις περιόδους φιλοξενίας, τις τιμές και ότι άλλο θέλετε να γνωρίζετε.


Μην ξεχάσετε να απευθυνθείτε στο δήμο σας ή στο ασφαλιστικό σας ταμείο για την πιθανότητα οικονομικότερης συμμετοχής του παιδιού σας σε κάποια κατασκήνωση.


Η αμέσως επόμενη προτεινόμενη λύση είναι οι παιδότοποι. Στις μεγάλες πόλεις κυρίως,  υπάρχουν παιδότοποι με εξειδικευμένο προσωπικό οι οποίοι αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών κατά τις πρωινές ώρες (κάποιοι κατόπιν συνεννόησης  μέχρι και τις 4 το μεσημέρι). Οι ηλικίες των παιδιών που δέχονται οι παιδότοποι καθώς και το κόστος φύλαξης  ποικίλει.


Καλό θα ήταν πριν καταλήξετε να επισκεφθείτε τον παιδότοπο και να ενημερωθείτε από τους υπευθύνους για κάποια βασικά θέματα όπως το φαγητό του παιδιού, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και την κατάρτιση του προσωπικού που αναλαμβάνει τα παιδιά.


Ζητήστε να δείτε την κουζίνα και τις τουαλέτες ώστε να είστε ήσυχοι πως το παιδί σας θα βρίσκεται σε ένα καθαρό περιβάλλον. Και φυσικά μην ξεχάσετε να ενημερώσετε αν το παιδί παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έχει αλλεργίες. Όλα αυτά θα σας προφυλάξουν από δυσάρεστα απρόοπτα.


Τέλος, μπορείτε να ενημερωθείτε από τους δήμους για προγράμματα απασχόλησης και αθλοπαιδιών που προσφέρονται στους μικρούς δημότες κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχουν ως στόχο πέρα από τη φύλαξη των παιδιών, την άθλησή τους, την κοινωνικοποίηση και την καλλιέργεια ταλέντων,  συνεργασίας  μεταξύ των παιδιών και ομαδικού πνεύματος.