The X-Files: Θέλω Να Πιστέψω

the-x-files-thelo-na-pistepso


Μόλντερ και Σκάλι ξανά βρίσκονται στη θέση τους.


Μια ομάδα γυναικών εξαφανίζεται στα χιονισμένα βουνά της Βιρτζίνια. Τα μοναδικά στοιχεία της εξαφάνισης είναι κάποια περίεργα ίχνη στο χιόνι. Οι έρευνες της αστυνομίας αποβαίνουν άκαρπες και ο μόνος που φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει είναι ένας ιερέας (ταμάμ με το ρόλο ο Μπίλι Κόνολι) που βλέπει οράματα με τις εξαφανισμένες γυναίκες. Κάποιες υποψίες για την πραγματοποίηση ενός περίεργου ιατρικού πειράματος οδηγεί στην ανάληψη της υπόθεσης από τους πράκτορες Φοξ Μόλντερ και Ντέινα Σκάλι οι οποίοι αρχικά δείχνουν αρκετά επιφυλακτικοί για να ξαναγυρίσουν στα παλιά. Στο «The X-Files: I Want To Believe» όλα είναι στη θέση τους με τη διαφορά ότι πέρασε σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι και η Γκίλιαν Αντερσον έπαιζαν κρυφτούλι με τους εξωγήινους.


Στο αριστουργηματικό φιλμ που σκηνοθέτησε ο Κρις Κάρτερ, δημιουργός της δημοφιλούς σειράς, το σασπένς ισορροπεί έντεχνα σε τεντωμένο σχοινί ενώ ελάχιστα στοιχεία του μυστηρίου προσφέρονται στον ανυπόμονο θεατή. Όσοι δουν το φιλμ αποκλείεται να μην αναρωτηθούν «που το πάει ο Κάρτερ;». Αυτό βέβαια εμπεριέχει μια ισχυρή δόση ρίσκου καθώς οι προσδοκίες για κάτι σούπερ που ίσως να σχετίζεται με εξωγήινους (ίσως κι όχι όμως) αυξάνονται όσο περνάει η ώρα. Η ετυμηγορία γράφει ότι το φιλμ αυτό είναι σαφώς ανώτερο από το πρώτο κινηματογραφικό αδελφάκι του αλλά κατώτερο από τα κορυφαία επεισόδια της σειράς «X-Files» τα οποία παρεπιπτόντως κυκλοφορούν αυτές τις μέρες σε ένα ειδικό dvd που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κάρτερ. 


Η συγκεκριμένη ταινία προσωπικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, προφανώς γιατί είχε μεγάλη διαφορά από τα τηλεοπτικά επεισόδια που άφησαν και εκείνα με τη σειρά τους εποχή, και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς γιατί ακόμη και σήμερα τα παρακολουθεί ο κόσμος μέσα από διάφορες πλατφόρμες, όπως το Netflix.


Ωστόσο για να είμαι αντικειμενικός, σε συζητήσεις που είχα με διάφορους κριτικούς κινηματογράφου δεν έμειναν όλοι εντυπωσιασμένοι από το περιεχόμενο της ταινίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτω του μετρίου.