3 Αθηναϊκά βιβλιοπωλεία: Ο Παράδεισος των βιβλιοφάγων


3-athinaika-vivliopoleia-o-paradeisos-ton-vivliofagon

Οι νέοι «μαγνήτες» διασκέδασης της Αθήνας δεν έχουν «πόρτα» ούτε δυνατή.

Bookstoring. Άγνωστη λέξη; Είναι η τάση που σάρωσε τις μεγάλες πόλεις τα τελευταία χρόνια και καθυστερημένα –όπως πάντα– ήρθε και στην Αθήνα. Πρώτα την οσφράνθηκε ο Ελευθερουδάκης.


Η ναυαρχίδα των βιβλιοπωλείων του κέντρου είχε προσαρμόσει, εδώ και καιρό, το κατάστημά της στο trend που έβλεπε να έρχεται. Το «Food Company» του τελευταίου ορόφου έσφυζε από ένα κοινό που μπορεί να μην είχε διαβάσει πολλά βιβλία μετά τον «Κώδικα Da Vinci», ήταν όμως διατεθειμένο να ποδοπατηθεί στο Μέγαρο για να ακούσει τον Ίρβιν Γιάλομ. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου ο άσπονδος εχθρός Παπασωτηρίου να ανταπαντήσει με μαζική αρχιτεκτονική αναδιοργάνωση και νέους χώρους και ο θεσσαλονικιώτικος Ιανός να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερή του επένδυση στη χώρα με το κατάστημα της Σταδίου.

Όλοι μαζί οι εγχώριοι παίκτες, όσα και αν τους χωρίζουν, είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι που τους ένωνε: την επερχόμενη επέλαση του γίγαντα Fnac, που ως άλλο Ιkea των βιβλίων σαρώνει την αγορά όπου εμφανίζεται. Το παιχνίδι της καλής ζωής παίζεται όμως και κάτω από τα ράφια, άρα να είστε προετοιμασμένοι για μια συναρπαστική χρονιά στα τα βιβλιοπωλεία, που πλέον αποκτούν καφέ, φαγητό και άρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Crash test

Τρεις αλυσίδες βιβλιοπωλείων κονταροχτυπιούνται στις λεπτομέρειες.

Βιβλιοπωλείο Fnac

Η Fnac του «The Mall Athens» είναι ένας χώρος συνάντησης φιλόξενος για όλους. Είναι το κατάλληλο μέρος για τον καταναλωτή που θέλει, παρακάμπτοντας την προθήκη, να δει πίσω από τα ράφια, να δοκιμάσει, να ακούσει, να διαβάσει, να ενημερωθεί. Για εμάς, επίσης, τους φανατικούς των Mac, είναι το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα που η Apple αντιπροσωπεύεται όπως της αξίζει. Η φιλοσοφία της Fnac ενσωματώνεται στο Forum, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο κατάστημα που κάνει την ενημέρωση πράξη.

Σκοπός του να φέρει τον πολιτισμό και την τεχνολογία πιο κοντά στο ευρύ κοινό, να προωθήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών «εκπαιδεύοντας» τους πελάτες και να υποστηρίξει πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας. Σχεδόν καθημερινά, το Forum φιλοξενεί –ανοιχτές στο κοινό– εκδηλώσεις για τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Ζωντανές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με καλλιτέχνες και δημιουργούς, debates, παρουσιάσεις νέων προϊόντων και τεχνολογιών, αφιερώματα στον κινηματογράφο και τη φωτογραφία, διαγωνισμοί, εκθέσεις νέων δημιουργών και μόνιμη έκθεση φωτογραφίας, συνθέτουν το πρόγραμμά του.

Ο θεσμός του Forum λειτουργεί στη Fnac από το 1974, φιλοξενώντας σήμερα περισσότερες από 15.000 εκδηλώσεις το χρόνο παγκοσμίως, σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας! Ο χώρος είναι εφοδιασμένος με οπτικοακουστικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. Κάθε μήνα εκδίδεται η ατζέντα των εκδηλώσεων και συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο την οποία αξίζει να προμηθευτείτε. Με το λανσάρισμα του Fnac στο κοινό των βορείων προαστίων, τα βιβλία απέκτησαν ξαφνικά έναν λουστραρισμένο σύμμαχο που κάνει κάθε μικρό event στο χώρο του ένα πικάντικο γεγονός.

(The Mall Athens, Μαρούσι, τηλ.: 210-6305555).

Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου

Το καινούργιο κατάστημα Παπασωτηρίου, επί της οδού Πανεπιστημίου, ξεφεύγει από τον συνήθη ορισμό ενός βιβλιοπωλείου. Η μελετημένη αρχιτεκτονική του χώρου μετατρέπει την ατμόσφαιρα σε ένα «άλλο βιβλίο». Ο κόσμος που μπαίνει δεν ψάχνει απλώς να αγοράσει έναν τίτλο, αλλά ταυτόχρονα να διευρύνει τους ορίζοντες των γνώσεών του και μαζί να βιώσει τη νέα Αθήνα.

Οι βιτρίνες δεν περιέχουν αναρτημένα βιβλία, καθώς υπάρχει ένας συνεχής «διάλογος» μεταξύ του βιβλιοπωλείου και των απέναντι κτιρίων του Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης.

Ο φωτισμός του χώρου είναι λιτός έτσι ώστε ο επισκέπτης να νιώθει ότι βρίσκεται σ' ένα ήσυχο, φιλικό και προσιτό περιβάλλον. Η γιγαντιαία αναγεννησιακή τοιχογραφία –μια εικόνα βγαλμένη μέσα από τα προς διάθεση βιβλία– προσκαλεί τους αναγνώστες να γίνουν ένα με τα πρόσωπά της και να συμβάλλουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης.

Στα σκαριά βρίσκεται συνεργασία με το εξαιρετικό «It» ώστε το σταντ με καφέ και γλυκά να εμπλουτιστεί με μια πλήρη σειρά από σάντουιτς, σαλάτες και καφέ.

(Πανεπιστημίου 37 και Κοραή, τηλ.: 210-3253232).

Βιβλιοπωλείο IANOS

Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης Ianos εγκαινίασε, πρόσφατα, στο κέντρο της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Το σκεπτικό πίσω από το μητροπολιτικού τύπου αυτό βιβλιοπωλείο ήταν το βιβλίο να συνδεθεί με «συγγενικές» εκδηλώσεις – παραδείγματος χάριν, μια παρουσίαση ενός τίτλου γαστρονομίας να συνοδεύεται με τις αντίστοιχες λιχουδιές. Στον ίδιο χώρο το Café Ianos, ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει μαζικό στέκι, όχι μόνο για τους βιβλιοφάγους. Λειτουργεί ως χώρος πολλαπλών χρήσεων για βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις λόγου, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, και επιπλέον συνορεύει με την Αίθουσα Τέχνης Ianos, που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις εικαστικών δημιουργών.

Η μεγάλη διαφορά του με το Fnac είναι ότι ο Ianos είναι αποκλειστικά βιβλιοπωλείο: αγκαλιάζει τις ανάγκες του σύγχρονου αναγνώστη και, με άξονα το βιβλίο, διαμορφώνει έναν ανοιχτό και οικείο χώρο πολλαπλών ενδιαφερόντων, ένα ζωντανό σημείο συνάντησης, μια αλυσίδα πολιτισμού. Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για την περιγραφή, οι τεράστιες ουρές στο μικρό μπαρ του Ιanos θα σας πείσουν ότι εδώ κάτι πραγματικά ενδιαφέρον συμβαίνει.

(Σταδίου 24, τηλ.: 210 3217917).