Επάγγελμα σωματοφύλακας VIP προσώπων, πληροφορίες

epangelma-somatofylakas-vip-prosopon-plirofories

Οι επαγγελματίες Σωματοφύλακες VIP προσώπων κρύβουν το ερευνητικό και ψύχραιμο βλέμμα τους πίσω από μαύρα γυαλιά και έχουν συνεχώς ένα ακουστικό στο αυτί τους για να λαμβάνουν οδηγίες.


Έτσι τους παρουσιάζει το Χόλιγουντ. Συνήθως είναι ψηλοί και σωματώδεις, ωστόσο δε λείπουν οι νευρώδεις και μικροκαμωμένοι. Χρησιμοποιούν το σώμα τους ως ανθρώπινη ασπίδα και είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ανάμεσα στον πελάτη τους και σε μια σφαίρα. Δουλειά τους να προστατεύουν πολιτικούς, αστέρες του κινηματογράφου, τραγουδιστές και επιχειρηματίες. Καλώς ήρθατε στον κόσμο των σωματοφυλάκων.

Ρωμαϊκή καταγωγή


Οι πρώτοι που απέκτησαν προσωπικούς φρουρούς ήταν οι βασιλείς και οι άρχοντες που διέθεταν μεγάλη εξουσία, άρα είχαν και πολλούς εχθρούς. Από την αρχαιότητα κάθε βασιλιάς διέθετε έναν αριθμό πιστών στρατιωτών οι οποίοι προστάτευαν τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του. Ο πρώτος που οργάνωσε μια ειδική μονάδα ως προσωπική του φρουρά ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος. Το 27 π.Χ. ανέθεσε σε επίλεκτα τμήματα του Ρωμαϊκού Στρατού την προστασία του ιδίου, της οικογένειάς του και των ανακτόρων. Έτσι γεννήθηκαν οι Πραιτωριανοί, οι οποίοι σταδιακά απέκτησαν τόσο μεγάλη πολιτική ισχύ ώστε καθόριζαν ακόμα και τη διαδοχή των αυτοκρατόρων.

Ιδιωτική πρωτοβουλία


Περίπου 2.000 χρόνια μετά τη θέσπιση των Πραιτωριανών, η φύλαξη των σημαντικών προσώπων πέρασε από το στρατό στα χέρια ειδικευμένων ιδιωτών. Η αρχή έγινε με την ίδρυση των Γορίλων (Les Gorilles). Απ' αυτούς προέρχεται η σημερινή χρήση του όρου, δηλαδή μιας ιδιωτικής φρουράς η οποία αποτελούνταν από πρώην αλεξιπτωτιστές και προστάτευε το Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ. Αφορμή για την ίδρυση των Γοριλών στάθηκαν οι επανειλημμένες απόπειρες της οργάνωσης Μυστικός Στρατός να δολοφονήσει το Γάλλο πρόεδρο. Δημιουργός τους ήταν ο ταγματάρχης Λισιέν Βικτόρ Οτ, βετεράνος καταδρομέας και μέλος της περίφημης Λεγεώνας των Ξένων του Γαλλικού Στρατού.

Αυτός μελέτησε ενδελεχώς τις αποτυχημένες απόπειρες κατά του ντε Γκολ και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αποτυχία οφειλόταν καθαρά στην καλή τύχη του Γάλλου προέδρου. Κατόπιν εκσυγχρόνισε τις παραδοσιακές μεθόδους φύλαξης που είχαν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και εκπαίδευσε τους Γορίλες σε νέες τακτικές. Το 1957 ίδρυσε στο Παρίσι την ΙΒΑ-International Bodyguard Association, Διεθνή Ένωση Σωματοφυλάκων, η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα. Εκτός από την προστασία υψηλών προσώπων, οι σύγχρονες δραστηριότητες της ΙΒΑ περιλαμβάνουν την εκπαίδευση Κυανοκράνων του ΟΗΕ και πρακτόρων από μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών.

Με γυμνά χέρια


Δεν είναι όλοι οι σωματοφύλακες τόσο πιστοί όσο οι Γορίλες ούτε όλοι οι ηγέτες τόσο τυχεροί όσο ο στρατηγός ντε Γκολ. Στις 31 Οκτωβρίου του 1984 η Ινδή πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι έπεσε νεκρή από τα πυρά δύο σωματοφυλάκων της που ανήκαν στη φυλή Σικχ. Το περιστατικό οδήγησε την Ινδία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου κι έφερε στο φως μια σκοτεινή πλευρά των υπηρεσιών προσωπικής ασφάλειας. Σήμερα, με την απειλή της τρομοκρατίας να σκεπάζει κάθε γωνιά του πλανήτη, οι φρουροί υψηλών προσώπων έχουν γίνει απαραίτητοι όσο ποτέ. Μόνο η Διεθνής Ένωση Σωματοφυλάκων αριθμεί περισσότερους από 7.500 μέλη που προέρχονται από πενήντα χώρες, ενώ χιλιάδες σχολές λειτουργούν στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Εκείνοι που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι συνήθως πρώην στρατιωτικοί οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα.

Οι καλύτερες σχολές βρίσκονται στο Ισραήλ και στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση. Εκτός από το χειρισμό όλων των ειδών φορητού οπλισμού εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες, στην οδήγηση υπό ακραίες συνθήκες και στην εξουδετέρωση ενόπλου με γυμνά χέρια. Σε διάφορα βίντεο με ασκήσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται καθαρά πώς με μια σειρά αστραπιαίων κινήσεων οι σωματοφύλακες παίρνουν το όπλο από τα χέρια του δράστη και τον ακινητοποιούν.

Η ελληνική πραγματικότητα


Στην Ελλάδα οι σχολές σωματοφυλάκων βρίσκονται ακόμα σε "νηπιακό" στάδιο. "Στη χώρα μας λειτουργούν ορισμένες σχολές οι οποίες ιδρύθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά τα πτυχία που παρέχουν δεν είναι αναγνωρισμένα γιατί δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο. Για την ελληνική Πολιτεία το επάγγελμα του σωματοφύλακα δεν υφίσταται" εξηγεί στο Focus ο κ. Αναστάσιος Θεοδωρακίδης, με δεκατετραετή πείρα στο επάγγελμα του Συνοδού Υψηλών Προσώπων. "Οι περισσότερες σχολές ιδρύθηκαν από πρώην αστυνομικούς και οι εκπαιδευόμενοι προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις, κυρίως τις ΜΥΚ (Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού)" συμπληρώνει. Και συνεχίζει: "Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα νομικής, θεωρία όπλων και εκρηκτικών, τακτικές ασφαλούς συνοδείας και διαφυγής, εκπαίδευση στη γρήγορη οδήγηση και τεχνικές διάσωσης".

Οι σωματοφύλακες είναι οπλισμένοι με υπομονή


Όσον αφορά στο ζήτημα της οπλοφορίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο συγκεχυμένα. "Ορισμένοι δεν οπλοφορούν παρότι η θέση τους ενέχει πολλούς κινδύνους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα οι άδειες οπλοφορίας δίνονται με το σταγονόμετρο και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Έτσι πολλές φορές ο επιχειρηματίας βγάζει την άδεια στο όνομά του και στη συνέχεια τη μεταβιβάζει στο συνοδό" τονίζει ο κ. Θεοδωρακίδης. Όπως εξηγεί, "η αποτελεσματικότητα ενός σωματοφύλακα δε στηρίζεται στο όπλο που κουβαλάει. Άλλες είναι οι αρετές που κάνουν ένα Συνοδό Υψηλών Προσώπων να ξεχωρίζει στη δουλειά του.

Η αφοσίωση, η ισορροπημένη ζωή χωρίς καταχρήσεις, η διάθεση για μάθηση, η υπομονή και η ψυχική δύναμη είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν καλό σωματοφύλακα. Αν σ' αυτά προσθέσουμε και τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη, μπορούμε να πετύχουμε βαθμό κάλυψης της τάξης του 99%. Το 100% δε ‘βγαίνει’ με τίποτα" συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Ένδειξη κύρους


Ποιοι ζητούν τις υπηρεσίες ενός σωματοφύλακα; "Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Γενικά άνθρωποι που είναι γνωστοί ή αισθάνονται ότι απειλούνται. Πολλοί απ' αυτούς δε συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα του επαγγέλματός μας και δε λείπουν περιπτώσεις που το αφεντικό στέλνει το συνοδό στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια του σπιτιού" μας πληροφορεί ο κ. Θεοδωρακίδης. Άλλοι, πάλι, προσλαμβάνουν ένα σωματοφύλακα για να κάνουν εντύπωση.

Ειδικά για κάποιους διάττοντες αστέρες του πενταγράμμου η παρουσία τους είναι καθαρά θέμα κύρους, δεδομένου ότι αν φρουρείται πολιορκείται από θαυμαστές. Πάντως η δουλειά του σωματοφύλακα δεν είναι υπόθεση δημοσίων σχέσεων, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. "Δύο φορές κινδύνευσε πραγματικά η ζωή μου" αναφέρει ο κ. Θεοδωρακίδης. Και συνεχίζει: "Την πρώτη δέχτηκα πυροβολισμούς και τη δεύτερη γλίτωσα από έκρηξη βόμβας. Ο φόβος και ο κίνδυνος συνοδεύουν κάθε μέρα τη ζωή μας. Άλλωστε παίζουμε το κεφάλι μας κορώνα γράμματα" - στην καλύτερη περίπτωση για ένα μισθό μικρότερο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για τους επαγγελματίες ξεκινά από τις 2.000 ευρώ το μήνα, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Θεοδωρακίδης, υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως σε νεοεισερχόμενους στο χώρο, που κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ.