Επιστροφή στο μέλλον με ένα διστακτικό κλικ

epistrofi-sto-mellon-me-ena-distaktiko-klik

Γράψε την προσωπική σου γνώμη για το internet. Αυτό μου μήνυσε πριν από δύο περίπου εβδομάδες η αρχισυντάκτρια του Niata.net , κι εγώ… κόλλησα! Μα τι να γράψω για το ίντερνετ αφού όλα… ‘‘υπάρχουν’’. Και κάπου εκεί ανάμεσα στην αναζήτηση της ιδέας, θυμήθηκα…


Τέλος δεκαετίας ’80. Αυτή ήταν η ‘‘χρυσή’’ εποχή που διένυσα την εφηβεία μου, θεωρώντας μάλιστα, πως το μανίκι νυχτερίδα και οι βάτες ήταν must για κάθε κοπέλα που σέβεται… τον εαυτό της.

Μαζί όμως με εκείνη την (ευτυχώς) ανεπιστρεπτί αντίληψη της μόδας, αποχαιρετήσαμε και δεκάδες άλλα «προχωρημένα» πράγματα που τώρα φαντάζουν ακόμα και στα δικά μου μάτια παλαιολιθικά!

Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσω στην κόρη μου, που τώρα διανύει το 6ο έτος της ηλικίας της, πως το χίλια ενιακόσσια κάτι δεν είναι τόοοσο μακρινό κι ας άλλαξε η χιλιετία, οι δραχμές που ποτέ δεν γνώρισε δεν είναι «αντίκα» μακρινής εποχής και βέβαια η τεχνολογία που τώρα εκείνη παίζει στα δάχτυλα, σαν έμφυτο ταλέντο  αποτελούσε για εμάς ένα πετυχημένο επεισόδιο του Star Trek!

Πόσο μάλλον, όταν την βλέπω να χειρίζεται με απίστευτη ευκολία και άνεση τον υπολογιστή, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι όταν εγώ το μόνο που γνώριζα ήταν… το χάμστερ! Αυτή είναι όμως η νέα εποχή. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, καθόλου δεν… αντιστέκομαι! Ένα σωρό πράγματα, λειτουργίες , πληροφορίες και γνώσεις βρίσκονται με ένα κλικ μπροστά μας. Η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα (εγκυκλοπαίδεια για όσους δεν γνωρίζουν) που κάποτε φάνταζε απαραίτητη, απλώς δεν… χρειάζεται. Τα χειρόγραφα που γράφαμε, σβήναμε και ξαναγράφαμε εκατοντάδες φορές, διορθώνονται με ένα back space. Μια βόλτα στα μαγαζιά της Αθήνας για ψώνια, έχει αντικατασταθεί από μια βόλτα στα μαγαζιά του κόσμου σε λίγα μόνο λεπτά. Ταινίες που αγαπήσαμε και αγαπάμε κατεβαίνουν στην οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα μυστικά της δίαιτας των διασήμων δεν είναι πλέον μυστικά, αφού με το κατάλληλο keyword μαθαίνεις και τι ώρα… γευματίζουν! Οι ιατρικές συμβουλές και η πρόληψη είναι προσβάσιμες από τον καθένα μας κάνοντας την ποιότητα και τον τρόπο ζωής μας καλύτερο.

Ίσως δε τώρα που το σκέφτομαι, το ίντερνετ, κάτω από σωστή χρήση, να μας δίνει και την πολυτέλεια του να έχουμε περισσότερο προσωπικό χρόνο, δεδομένου ότι σχεδόν για τα πάντα απαιτείται χαρακτηριστικά λιγότερος χρόνος.

Και όλα αυτά με έναν και μόνο όρο: για όλα τα παραπάνω οι πηγές να είναι αξιόπιστες.

Εκεί είναι που ξεχωρίζει και το Myself. Οι πληροφορίες, οι έρευνες και οι ειδήσεις δεν είναι ‘‘προϊόντα’’, φαντασίας και εντυπωσιασμού αλλά πρακτικά, σύγχρονα, επίκαιρα και έγκυρα. Κι επειδή κανείς δεν είναι… τέλεια, αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτεύξιμο αν κι εσείς με την σειρά σας συμμετέχετε, εκφράζοντας την άποψή σας ή ακόμα και προτείνοντας θέματα και ιδέες.

Άλλωστε οι καιροί και η τεχνολογία μπορεί να αλλάζουν οι άνθρωποι όμως πρέπει να παραμένουν πάντα στο πνεύμα της εποχής τους… συλλογικά!